CIRCA 1700 DE DETINUTI AR PUTEA FI AMNISTIATI SUB PRETEXTUL CELOR 25 DE ANI DE INDEPENDENTA

Parlamentul a aprobat în prima lectură două proiecte de lege ce prevăd același lucru, și anume „depopularea masivă” a închisorilor din țară. Ca motiv, servește aniversarea a 25 de ani de la proclamarea independenței în țară. De „ofertă” vor beneficia aproape 1700 de persoane, iar din buget vor fi alocate 5,7 milioane de lei pentru achitarea indemnizațiilor de eliberare.

Ca argumente aduse de autori a fost necesitatea de a crea condiții bune de detenție. Astfel, persoanele care nu au comis crime grave, dar și cele care nu au comis fapte de corupție, după o evaluare a unei comisii, li se va aplica prevederile acestei legi a amnistiei. Autorii au menționat în timpul dezbaterilor de noțiunea juridică de „căință sinceră”.

Pentru toate acestea din bugetul statului urmează a fi alocat aproximativ 5,7 milioane de lei pentru achitarea indemnizaţiilor de eliberare. De asemenea se prognozează cheltuieli directe pentru procedurile de aplicare a actului de amnistie, cum ar fi cheltuielile de birotică, poştale, de escortare de aproximativ 150.000 lei.

Un proiect similar a fost depus de socialiști încă din iarna acestui an. Inițiativa însă a fost ignorată de majoritate pînă cînd în Parlament a ajuns proiectul înaintat de Ministerul Justiției. Spre deosebire de primul proiect, potrivit lui Adrian Lebedinschi, autor al inițiativei, se pune accentul nu pe eliberare, dar pe schimbarea modalității de pedeapsă. Astfel, deținuții ar urma să facă muncă în folosul comunității, nu să fie eliberați complet.

Pînă în final, cu votul majorității deputaților prezenți cele două inițiative au fost adoptate în prima lectură, urmînd ca în a doua lectură să fie comasate. Acest lucru s-ar putea întîmpla săptămîna viitoare întrucît atunci urmează să aibă loc ultimele ședințe din sesiunea primăvară-vară a Parlamentului Republicii.

Sursa: agora.md