CIRCA 1500 DE ANTREPRENORI PARTICIPA LA „MOLDOVA BUSINESS WEEK”

Circa 1500 de antreprenori, investitori, importatori și finanțatori din R. Moldova și de peste hotare și-au anunțat prezența la cea de-a șasea ediție a „Moldova Business Week”, care a fost lansată miercuri, 13 noiembrie, la Chișinău. Evenimentul se va încheia pe 16 noiembrie.

„Moldova Business Week” este considerat cel mai important eveniment economic din R. Moldova, consacrat mediului de afaceri, promovării exporturilor și atragerii investițiilor. Acesta este organizat începînd cu anul 2014. Ediția curentă întrunește reprezentanți din 24 de țări, printre care – România, Italia, Germania, Israel, Rusia, China, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Polonia, Bulgaria, Franța, Olanda, India, Canada, SUA, Iordania, Ungaria. Agenda evenimentului include sesiuni cu peste 160 de vorbitori, dintre care peste 41 de experți internaționali, din 15 țări.

Directorul general al Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc, a declarat la lansarea evenimentului că „Moldova Business Week” este un simbol de continuitate și transmite un mesaj pentru mediul de afaceri că Moldova este competitivă și este o destinație importantă pentru business.

Prezent la eveniment, șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Ambasadorul Peter Michalko, a afirmat că în ultimii ani, UE și-a consolidat poziția de principal partener comercial al R. Moldova. Astfel, peste 2/3 din exporturile R. Moldova ajung pe piața UE și majoritatea investițiilor străine directe vin tot din UE.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek J. Hogan a comunicat că SUA optează pentru consolidarea climatului investițional din Moldova, astfel încît mai mulți oameni de afaceri din Statele Unite să vadă Moldova ca destinația lor preferată pentru investiții.

Datele Băncii Naționale a Moldovei relevă că anul trecut, fluxul net de capital sub formă de investiții străine directe în R. Moldova a constituit peste 196 milioane de dolari SUA, în creștere cu 31,3% față de 2017.