CINE VREA SA IA IN STAPINIRE PRIMARIA? EI… CINE?

Suspendarea lui Chirtoacă va dura exact „atît cît trebuie”

Este prea bine ştiut că Justiţia din Republica Moldova este capturată, acţionează la comandă şi, deci, selectiv. Fireşte că şi în cazul reţinerii şi cercetării penale a lui Dorin Chirtoacă s-a acţionat selectiv. Afirm asta deoarece Chirtoacă trebuia să fie cercetat penal încă din primul lui mandat de primar al Chişinăului sau măcar din cel de-al doilea, dar să nu se aştepte ca să-şi adjudece un al treilea mandat pentru ca procurorii să se pună în mişcare. La fel de selectiv se acţionează şi din cauză că nu ni se comunică nimic despre maldăre întregi de dosare penale în care trebuie urmărit penal. Tot la fel de selectiv acţionează procurorii şi în cazul lui Mihai Ghimpu, care trebuia cercetat penal şi învinuit dacă nu din primul mandat de primar al lui Chirtoacă măcar din perioada anilor 2010-2013.

Selectiv, neselectiv, actualelor capete de acuzare care îi sînt imputate lui Chirtoacă nu li se poate pot la îndoială veridicitatea. La cîte păcate edilitare a săvîrşit Chirtoacă faţă de Chişinău, nu ne-am mira deloc şi nici nu ne-ar înduioşa soarta lui dacă am afla că va fi cazat după gratii pentru vini mult mai mari decît cele ce i-au fost aduse iniţial. Să simtă şi el, pe drept, ce înseamnă să fii în pielea lui Vlad Filat!

Doar surzii şi naivii motivaţi clinic mai pot crede că Chirtoacă este nevinovat şi că, chipurile, se doreşte întemniţarea lui pentru că ar fi român şi, aşa cum croncăneşte Mihai Ghimpu, numai astfel poate/pot fi împiedicat/împiedicaţi să unească Republica Moldova cu România. Între timp, unioniştii moldoveni neliberali şi cei români îşi văd de propriile lor himere şi i-au trecut pe Chirtoacă şi Ghimpu în categoria păduchilor distruşi prin deparazitare.

Nu de mult, instanţa de judecată a dispus suspendarea lui Chirtoacă din funcţia de primar pe toată perioada cercetării penale şi, deci, a celei judiciare. Logic era ca acest lucru să se întîmple din prima clipă de după ce a fost reţinut, printr-un demers de urgenţă făcut instanţei de judecată. Acum Primăria este condusă de interimarul „colaboraţionist” Nistor Grozavu. Conlucrînd cu „cei care operează cercetarea penală”, este de aşteptat ca Grozavu să execute orice comandă în favoarea intereselor celui care-i conduce pe „cei care operează cercetarea penală”.

Începînd din clipa în care Chirtoacă a fost suspendat şi Grozavu i-a preluat prerogativele, veţi vedea că va exista suficient timp pentru ca Primăria Chişinău să se transforme dintr-una liberală într-una democrată. Acei slujbaşi care pînă acum au ascultat cu slugărnicie ostentativă de ordinele lui Chirtoacă şi cele ale lui Ghimpu îşi vor căuta de lucru prin alte părţi, căci, aşa cum este obiceiul pămîntului, se vor găsi destui activişti democraţi dornici să intre în posesia unei atotputernice ştampile a vreunui serviciu din Primărie. La cîţi bani negri se găsesc după ştampilele astea şi la cît de morali sînt democraţii…!!!

Suspendarea lui Chirtoacă se pliază de minune pe intenţiile democraţilor de a pune mîna pe Primărie. Ţara stăpînită de Plahotniuc era ciuntă fără Primăria Chişinăului. Cînd spun „ciuntă” mă gîndesc la sutele şi sutele de milioane ilegale care se spală anual prin cam toate direcţiile şi subdiviziunile Primăriei. După banii ăştia plîng în realitate Chirtoacă şi Ghimpu!

Se ştie că pe durata suspendării primarului nu pot fi derulate noi alegeri pentru această funcţie. Ca şi în cazul alegerilor parlamentare în sistemul de vot proporţional pe care l-au schimbat prin şantaj politic, democraţii au serioase motive să se teamă că socialiştii ar putea cîştiga Primăria. Se ştie că socialiştii au obţinut deja decizia magistraţilor de a organiza un referendum pentru demiterea lui Chirtoacă, un referendum pe care aceştia intenţionau ca să-l desfăşoare chiar pe 24 Septembrie, iar alegerile pentru un nou primar să aibă loc în această Toamnă. Tocmai în acest context se produce şi „oportunitatea” reţinerii, cercetării penale şi a suspendării din funcţie a lui Chirtoacă! În cazul alegerilor pentru Primărie, Plahotniuc nu mai are nevoie să ordone vreo schimbare de sistem electoral, avîndu-l drept rezervă strategică pe compromisul penal Chirtoacă.

În această situaţie ceţoasă, nu ştim cum vor proceda socialiştii, care au dreptul legal de a organiza un referendum pentru demiterea lui Chirtoacă. Devine sau nu legislaţia actuală caducă în acest caz? Cum poate fi organizat un referendum de demitere a unui „suspendat”? Dar chiar dacă este cu putinţă organizarea referendumului, atunci cum mai pot fi organizate alegeri pentru un nou primar atîta timp cît legea nu o permite pînă cînd „suspendatul” nu va primi o decizie irevocabilă de la instanţa de judecată în privinţa culpelor care i se incriminează?

În contextul unor tergiversări juridice (pe care nu le excludem de fel), democraţii, interpretînd şi reinterpretînd legislaţia în fel şi chip, vor avea grijă, asemenea lui Chirtoacă şi Ghimpu, să transforme Primăria într-o filială a PDM. În acest context, trebuie să reţinem că  Legea privind administrația publică locală permite suspendarea primarului pînă la soluționarea definitivă a cauzei, însă se mai menţionează că „alegeri noi pentru funcția de primar nu se pot organiza pe întreaga durată a suspendării”. Să reţinem că decizia de suspendare a lui Chirtoacă a fost luată la 7 zile după ce Curtea de Apel Chișinău a acceptat cele 75.442 de semnături strînse de socialiști pentru a organiza referendumul de demitere a lui. Astfel, apare situaţia în care primarul ar putea fi revocat prin referendum, numai că în același timp suspendarea lui din funcție va fi valabilă pînă cel puțin în luna Iunie 2018. Chirtoacă însă a fost reales în Iunie 2015, situaţie în care ultimul an de mandat demarează în luna Iunie 2018), dată de la care mandatul lui Chirtoacă nu va putea fi preluat de altcineva pînă la alegerile locale din 2019. Acum pricepeţi care-i chichirezul prin care democraţii vor să le-o tragă socialiştilor?

Cercetarea penală a lui Chirtoacă poate dura atîta timp cît va dori cel care-i conduce pe „cei care operează cercetarea penală”. La fel şi procesele de judecată, adică pînă la „Sfăntul Aşteaptă”, iar cine-i acest „sfînt” se ştie! Vedeţi cît de preţios a devenit coruptul Chirtoacă pentru democraţi? Vedeţi cum democraţii vor să pună mîna pe Primărie din teamă că socialiştii o pot cîştiga?

Mihai CONŢIU