CINE ESTE DE FAPT LUIZ ADRIANO?

Luiz Adriano a petrecut în Ucraina mai bine de şapte ani, cîştigînd Cupa UEFA în anul 2009, şase campionate ale Ucrainei şi patru Cupe ale Ucrainei. De asemenea, şi-a trecut în palmares şi trei Supercupe ale acestei ţări, în tricoul lui Şahtior. În sezonul 2013/2014 a cîştigat titlul de golgheter în Ucraina.
În total, în tricoul echipei lui Şahtior a marcat în total 120 de goluri în toate competiţiile. În ciuda performanţelor sale foarte bune, Europa fotbalistică şi-a aţintit ochii asupra lui acum, la 27 de ani, odată cu debutul la naţionala Braziliei.

Echipe la care a evoluat: SC Internacional, FC Şahtior Doneţk
Trofee europene: cîştigător al Cupei UEFA în 2009
• La 14 ani era junior la Internacional Porto Alegre. La 19 ani, a debutat în prima echipă şi a marcat golul prin care echipa lui s-a calificat în finala Campionatului Mondial al Cluburilor din anul 2006, cînd Internacional a învins în semifinale pe Al Ahly SC.
• La triumful naţionalei Braziliei la Campionatul Under 20 al Americii de Sud din 2007 a marcat două goluri. În luna martie a aceluiaşi an, Adriano a ajuns la Şahtior pentru 3 milioane de euro.
• În tricoul lui Şahtior a debutat pe 19 martie 2007, dar nu a marcat pînă anul următor, cînd a înscris într-un meci cu FC Metalist Harkov (4-1).
• În 2009, la finala Cupei UEFA, a deschis scorul în finala cu Werder Bremen, cîştigată cu 2-1 după prelungiri.
• În 2008, a cîştigat primul titlu cu Şahtior, dar nu a devenit titular pînă la finalul stagiunii 2009/2010. În ultimele cinci sezoane, a devenit cel mai bun marcator al echipei lui Mircea Lucescu.
• Pe 20 noiembrie 2012, a reuşit primul hat-trick din istoria Ligii Campionilor, în victoria cu 5-2 contra echipei FC Nordsjælland.
• În sezonul trecut, a cucerit al şaselea campionat cu Şahtior (al 5-lea la rînd) şi, de asemenea, titlul de golgheter în prima ligă din Ucraina, cu 20 de goluri.
• În victoria cu 7-0 din meciul cu BATE Borisov, în etapa a treia a fazei grupelor, a devenit al doilea marcator, după Lionel Messi, care a reuşit să înscrie 5 goluri într-un singur meci din Champions League. În acelaşi meci, la depăşit pe Andrei Vorobei (114 goluri) în clasamentul celor mai buni marcatori din istoria lui Şahtior.
• În meciul următor, tot contra lui BATE, a devenit al patrulea jucător – după Messi (4), Filippo Inzaghi (3) şi Mario Gomez (3) – care a marcat mai mult de două hat-trick-uri în Champions League.
• În prezent, Luiz Adriano se află la un gol distanţă de recordul lui Cristiano Ronaldo (9 goluri în faza grupelor Ligii Campionilor), stabilit în sezonul trecut.

Mircea Lucescu, despre Luiz Adriano:
"Luiz a crescut mult aici. Şi-a îmbunătăţit jocul de la an la an, iar acum este pregătit pentru naţionala Braziliei. Am crezut mereu în el. Mulţi au plecat şi i-am lăsat să plece, dar pe el vreau să-l păstrez la Şahtior, m-am luptat pentru asta. Acum, el îmi răsplăteşte această încredere pe care i-am acordat-o cu goluri multe".

Luiz Adriano:
"Sînt infinit de fericit că am reuşit să intru în istoria acestui club pe care-l iubesc şi care m-a primit cu mare căldură şi dragoste. Pentru tot ceea ce mi-au oferit cei de la Şahtior, pentru cum m-au ajutat să cresc atît moral cît şi profesional, nu-i voi abandona niciodată. Dacă există un loc pentru mine în acest club, voi rămîne pînă la sfîrşit!"

Sursa: romaniansoccer.ro