Cine da foc Moldovei?

Ce se întîmplă acum în Moldova este extrem de periculos pentru viitorul țării. În condițiile în care Dodon declară că vrea alegeri anticipate, protestele care au loc acum cu privire la rezultatul alegerilor vin ca o mănușă pentru liderul socialist. Cineva parcă vrea să dea foc țării folosind mîna oamenilor onești care pică astfel într-o cursă. Îi putem înțelege pe cei care sunt dezamăgiți că Maia a pierdut alegerile, dar acțiunile de protest sunt nejustificate dacă ne raportăm la votul dat Duminică. A crea acum instabilitate, a contesta instituțiile democratice: Parlamentul și Guvernul nu înseamnă altceva decît a crea fondul unei instabilități majore pe care o va exploata Igor Dodon proaspăt ales președinte și cu legitimitatea dată de rezultate.

Manifestațiile de protest cu privire la votul dat ieri sunt nejustificate, alegerile au fost desfășurate corect în baza legislației în vigoare. Raportul OSCE spune clar că alegerile au fost corecte, alegătorii și-au manifestat dreptul la vot într-o manieră liberă. Problemele în percepția publică au apărut după ce o parte din cetățenii aflați în diaspora nu au mai reușit să voteze, dar și aici lucrurile au fost făcute conform codului electoral din Moldova. Declarația dată de Ministru de Externe al Republicii Moldova vine să aducă lămuririle necesare:

”Numărul secțiilor de votare de peste hotare a fost decis conform prevederilor din Legea electorală și anume: numărul persoanelor înregistrate în prealabil și numărul alegătorilor care au participat la scrutinul precedent. Respectiv, dacă cetățenii şi-ar fi dorit mai multe secții de votare, trebuiau să se înregistreze din timp astfel încît instituțiile abilitate să aibă cifra de reper a celor care intenționează să meargă la vot. În acest context, MAEIE reiterează că în anul acesta au fost deschise cele mai multe secții de votare pentru diasporă și a fost majorat numărul de buletine pînă la plafonul maxim - adică 3000 de exemplare.”

Rezultatul votului este departe de a fi alterat chiar și dacă cetățenii din diasporă ar fi votat. Procentele spun totul: în Moldova, Dodon a cîștigat 52.18%, Maia a obținut 47.82%. Cu alte cuvinte, sute/mii de voturi în plus nu ar fi modificat semnificativ votul. Trebuie să recunoaștem că cetățenii Moldovei și l-au dorit pe Igor Dodon ca președinte. Deși este greu de recunoscut, acesta este purul adevăr.

A arunca acum țara în alegeri anticipate nu înseamnă altceva decît consolidarea puterii lui Dodon. Dacă ar fi mîine alegeri, probabil PSRM ar obține un scor de 45-50% care i-ar permite să aibă puterea totală. Ar avea majoritatea în Parlament, ar avea Guvernul său, iar de aici nu ar mai fi decît un pas pentru a întoarce țara cu totul spre Est. Denunțarea acordului de Asociere cu UE poate să o facă atunci cînd va avea și majoritate. Cetățenii care protestează acum în stradă sunt siguri că ar vrea să ajungă în acest punct? Eu cred că nu, cum mai cred că în acest moment ”cineva” extrem de abil manipulează extrem de pervers și exploatează frustrarea maselor.

Analistul politic Cristian Hrituc a fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu