Cine conduce Moldova si ii decide politica interna si externa?

Sandu, președintă de Țară desemnată și finanțată de o fundație germană

Mihai CONȚIU

De multă vreme, nu mai este un secret că președinta Maia Sandu nu face absolut nici un pas fără sfatul, coordonarea lui Hans Martin Sieg, șeful biroului de la Chișinău al Fundației germane Konrad-Adenauer-Stiftung. Abuzurile anticonstituționale, provocarea dizolvării Parlamentului sub presiunea unui grup minoritar de 15 deputați ai PAS, în complicitate trădătoare cu președinta Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, și organizarea de alegeri anticipate pe timp de pandemie sunt dictate și finanțate de către fundația amintită. Maia Sandu, consilierii ei și deputații PAS nu sunt independenți, nu reprezintă interesele naționale ale moldovenilor pentru care sunt plătiți din greu, ci sunt subordonați strict directivelor impuse de Fundația Konrad-Adenauer-Stiftung prin Hans Martin Sieg.

Cercetîndu-i cu atenție pe toți deputații PAS și consilierii Maiei Sandu, constatăm că avem de-a face cu niște oameni foarte bogați pentru care salariile de deputați ori consilieri destul de mari, totuși, sunt ”mărunțiș”, în comparație cu veniturile lor, trecute, prezente și viitoare, de la tot soiul de ONG-uri finanțate din exterior, inclusiv de la fundația amintită. Asta în afară de afacerile lor prospere dezvoltate, de-a lungul anilor, în condiții doar de ei știute! Nu credem că există în această Țară un partid mai puternic finanțat decît PAS. Asta se întîmplă în condițiile în care, pînă să se înființeze PAS, Maia Sandu, la Pro Tv Chișinău, declara că nu e cu putință să lanseze un partid politic deoarece este nevoie de foarte mulți bani, iar ea nu îi are. Între timp, banii s-au găsit, PAS a fost înregistrat legal și a și ajuns în Parlament.

Pentru finanțatorii externi din Occident, Maia Sandu era candidatul perfect pentru a fi lansată în marea politică, chiar dacă a fost complice cu Filat și a votat pentru acoperirea furtului miliardului din contul moldovenilor. Ea a fost alături de cei care furau miliardul! Știa că se fură! Știa și Hans Martin Sieg!

Președinta noastră nu-i o naivă în materie de fraude bancare, dată fiindu-i experiența pe care a avut-o la Banca Mondială! Pentru ei, șefa moldovenilor corespunde criteriilor Corectitudinii Politice, este lipsită de scrupule, nu crede în moralitate, știe să mintă cu seninătate, este avidă de Putere, nu este o creștină practicantă și nu iubește oamenii. Printr-o propagandă cinică, dar convingătoare, petele grave și murdare din trecutul ei politic au fost făcute uitate.

În acest context, a intrat în scenă Fundația Konrad-Adenauer-Stiftung, pe post de coordonator al Maiei Sandu, dar și multe alte ONG-uri ”finanțatoare”. Fundația Konrad-Adenauer-Stiftung, care este una apropiată cancelarului german Angela Merkel și partidului acesteia, o mai poate folosi pe Sandu pe post de bîtă politică intermediară, în plan regional, în diferitele dispute germano-ruse. Moldova, se înțelege, nu are viitor european, în sensul integrării în UE, atîta timp cît există și va exista o Transnistrie nedornică de perspective euro-atlantice. Din aceste considerente, Moldova este luată în calcul drept element statal regional de diversiune de către ”societatea civilă germană” în raport cu Rusia. Observați că, din calcule geopolitice, dar și în perspective electorale, Sandu nu mai vorbește despre integrarea europeană, la Strasbourg a invocat ”națiunea moldovenească” de patru ori și vrea să pară că nu-i chiar așa de mare adversar al Rusiei! Pentru scurt timp! Din rațiuni electorale cinice!

Despre rolul nefast jucat de către fundația germană în calitate de stăpînă a Președinției Republicii Moldova și a președintei Sandu, Telegraph.md a publicat o anchetă minuțioasă din care se cuvine să vă reproducem mai multe pasaje extrem de interesante:

”Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS)  (…) finanțează în mod direct și secret hoardele de consilieri și consultanți ai Maiei Sandu. (…) Această colaborare se bazează pe Memorandumul de Înțelegere semnat între Aparatul Președintelui și Fundația Konrad Adenauer la data de 1 Ianuarie 2021. Memorandumul prevede obținerea consultanței, în funcție de necesități, pe domeniile enunțate mai sus. Toate costurile aferente proiectului sunt gestionate direct de Fundația Konrad Adenauer, recunoaște Președinția într-un răspuns oficial pentru Telegraph.md. Totuși, chiar dacă memorandumul a fost semnat încă la începutul mandatului președintei Maia Sandu, acesta nu a fost publicat pe pagina web a Președinției și nici nu s-a comunicat în mod public despre semnarea lui și faptul că fundația KAS finanțează activitatea șefului statului. Mai grav, Președinția refuză să comunice lista consilierilor și a consultanților plătiți de KAS, precum și mărimea salariilor acestora, ceea ce este suficient de alarmant și dă peste cap tot ce înseamnă finanțarea Președinției și pretinsa transparență instituțională.

(…) Din proiectul KAS, sunt finanțați obscur și consultanții consilierilor prezidențiali, iar unul dintre aceștia este Eugen Rurac, fostul procuror al <Statului capturat de Vlad Plahotniuc>. Rurac este procurorul care a renunțat în secret la acuzațiile împotriva Domnicăi Manole. Biroul Konrad-Adenauer-Stiftung de la Chișinău este condus de către Hans Martin Sieg. Despre acesta s-a scris în presa de la Chișinău că este consilierul secret din spatele al PAS și al Maiei Sandu, iar înainte de alegerile parlamentare din 2019 ar fi coordonat și activitatea PPDA. Mai mult, fundația condusă aici de Sieg a stat și în spatele PLDM.

De suportul KAS au beneficiat în ultimii ani partide ca PLDM, PAS, PPDA, iar între 2013-2015 Sieg a activat în calitate de consilier al premierului Iurie Leancă. În perioada respectivă, din Republica Moldova se fura un miliard de dolari, iar Filat se confrunta cu cea mai mare criză politică din viața sa.

Pentru prima dată, Martin Sieg s-a implicat în problemele interne ale Republicii Moldova în 2010. Conform unei investigații efectuate de RISE Moldova, Iurie Leancă a apelat la banii miliardarului George Soros pentru a-și plăti cîțiva consilieri. Tranzacția financiară a fost mascată de un institut german condus de Martin Sieg – Institut für Europäische Politik (Institutul de Politici Europene) împreună cu care oamenii fostului premier au organizat training-uri anticorupție. Aceștia erau Eugeniu Sturza, Valeriu Prohnițchi, Vladislav Kulminski și Liliana Vițu-Eșanu, care primeau lunar în medie un salariu de 4.200 dolari.

După căderea Guvernului Leancă, în 2015 Hans Martin Sieg, împreună cu Vladislav Kulminski și Eugeniu Sturza, a fondat Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), după care a apărut și Partidul Popular European al lui Iurie Leancă, formațiune condusă acum de către Eugeniu Sturza. În perioada 2016-2018, cetățeanul Sieg se implică activ în consilierea opoziției parlamentare și extraparlamentare, inclusiv prin facilitarea unor finanțări externe destinate <educării unei noi clase politice>.

Sieg este considerat drept unul dintre cei care au pus presiuni pe Andrei Năstase, în 2016, ca acesta să renunțe la candidatura sa în favoarea Maiei Sandu. El este și unul dintre arhitecții Blocului electoral ACUM DA-PAS, dar și al Alianței de guvernare a Blocului ACUM cu PSRM. În Aprilie 2019, la o întîlnire la care au participat Mihai Popșoi și Dinu Perciun de la PAS, dar și Liviu Vovc cu Dinu Plîngău de la PPDA, cetățeanul german a instruit reprezentanții blocului ACUM asupra tacticii de comunicare cu exponenții altor partide politice și asupra următorilor pași pe care urma să-i întreprindă în vederea coabitării politice și eventualei alianțe parlamentare.

De finanțarea directă a KAS au beneficiat și actualii deputați PAS, cum ar fi Dumitru Alaiba, Sergiu Litvinenco, Popșoi Mihail, precum și Igor Grosu – actualul președinte interimar al PAS Aceste informații sunt în declarațiile de avere și interese ale deputaților PAS.

Sieg nu este un personaj străin Maiei Sandu. Acesta se plimba liber pe holurile Guvernului Sandu și în Vara anului 2019, iar din Decembrie 2020 a devenit un fel se vizitator de onoare a Președinției Republicii Moldova. Potrivit surselor din interior, Sieg nu face anticameră la Maia Sandu, iar prezența lui în sediul prezidențial este simțită în fiecare zi”.

Deci, miliardul a fost furat și cu știrea lui Hans Martin Sieg? Adică, UE a știut, de fapt, cum pregătesc Filat și Leancă himerica integrare europeană a Republicii Moldova?! În consecință, acum înțelegeți cine conduce cu adevărat Republica Moldova, cine îi decide politica internă și externă și cine-i stăpînul real al Președinției și al președintei Sandu?

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42