Cind se vor retrage trupele NATO din Afghanistan

NATO aşteaptă în perioada următoare finalizarea procesului noii Administraţii americane de revizuire a acordului între SUA şi talibanii din Afghanistan iar miniştrii din Alianță urmează să fie convocaţi pentru a lua o decizie privind retragerea trupelor atunci cînd vor exista toate elementele necesare, a declarat, Vineri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

"Aşteptăm în următoarele cîteva zile şi finalizarea procesului de revizuire pe care noua Administraţie îl are faţă de acordul dintre SUA şi talibani, faţă de procesul de pace. În continuare, preferinţa noastră este de a încuraja şi sperăm să putem fi un factor de încurajare pentru ca dialogul inter-afgan de la Doha să conducă la rezultatele scontate, la o pace durabilă şi evident la un Afganistan care să rămînă stabil, predictibil şi care să nu mai poată oferi în viitor sanctuar pentru operaţiuni sau organizaţii teroriste", a declarat, Vineri, Mircea Geoană în cadrul unui briefing online pentru jurnaliştii români, potrivit Agerpres.

"Rămîne un subiect foarte important, miniştrii vor fi convocaţi probabil pentru o eventuală decizie atunci cînd vom avea toate elementele adunate", a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

În context, acesta a precizat că Alianţa oferă, în ţări precum Irak şi Afganistan, "un meniu ca la carte", respectiv asistenţă care pleacă de la solicitările partenerilor.

"În sine, faptul că NATO este perceput tot mai mult ca o organizaţie care ajută consolidarea, întărirea fundamentului statalităţii, suveranităţii şi independenţei acestor parteneri ai noştri, cu atît percepţia despre Occident este posibil să se îmbunătăţească. Pentru că de foarte multe ori există o propagandă extrem energică împotriva Occidentului politic şi indiferent dacă este vorba de NATO, sau de UE, sau de fostele puteri coloniale există foarte mult narativ folosit în mod abundent împotriva noastră", a declarat Geoană.

El a afirmat că, pentru a combate această percepţie, este nevoie de gesturi de solidaritate şi respect.

"Credem că a arăta că suntem solidari, că suntem respectuoşi faţă de dorinţele şi nevoile partenerilor noştri, că îi tratăm pe picior de egalitate, că nu avem nici un fel de aroganţă în modul în care îi abordăm și este un lucru pozitiv şi care în timp va conduce şi la o percepţie colectivă modificată în bine faţă de ceea ce înseamnă intenţiile noastre reale, care sunt acelea de a vedea vecinătăţi stabile (...)", a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, Joi seară, că NATO nu a luat nici o "decizie finală" privind retragerea forţelor sale armate din Afganistan pînă la 1 Mai, aşa cum prevedea acordul SUA cu talibanii, încheiat în Februarie 2020.

"Nu am luat o decizie finală asupra viitorului prezenţei noastre. Dar pe măsură ce termenul de 1 Mai se apropie, aliaţii din cadrul NATO vor continua să se consulte îndeaproape şi să se coordoneze în următoarele săptămîni", a declarat Stoltenberg la finalul unei videoconferinţe a miniştrilor Apărării din ţările NATO.