CIND O SA FIE INTEMNITAT CANDU?

Ori el e puternic și Justiția-i slabă, ori viceversa

Dacă nu aș fi avut certitudinea că Andrian Candu este un caz penal, puteam fi tentat să cred că este un caz clinic. Cine nu îl cunoaște și îl vede pentru prima dată la televizor, se poate gîndi că acest individ poate că a fost agresat sexual de vreun unchi în copilărie, ori că este paranoic sau complice la mari mîrșăvii condamnabile penal. Știind destule despre el, cred că putem lua în calcul toate aceste ultime variante. Dincolo de toate aceste caracteristici, oricine îl vede și aude înțelege că e și un mare ticălos cu acoperire politică. Înrudirea lui prin alianță cu mafiotul criminal Plahotniuc spune totul despre mizeria morală a acestui individ.

Ca avocat, în schimbul unui onorariu consistent, te poți pune și în slujba mafiei sau a unor mari criminali ori violatori pedofili pentru că legea o permite. Ca ins cu pretenții de intelectual, însă, nu te înrudești prin alianță cu astfel de oameni. Candu ȘTIA prea bine cine este Plahotniuc atunci cînd și l-a luat drept naș de cununie, permițîndu-i astfel să-i boteze și copiii. Vă dați seama cît de cinic și amoral este acest individ dacă a acceptat să atragă asupra copiilor lui stigmatul de ”botezați de către cel mai înfiorător mafiot criminal al acestei țări”? La maturitatea lor, copiii lui vor înțelege și mai bine ce fel de satrap a fost tatăl lor, iar asta dacă nu o să-i crească și o să-i educe ca să devină și ei aidoma sa și lui Plahotniuc.

Săptămîna trecută, l-am ascultat la o emisiune a postului TV8. Fiind un om normal, firește că regretam că nu-i în preajma mea ca să-l scuip și să-l pălmuiesc. Cine nu-i animat de aceste instincte normale de autoapărare civică și morală, nu poate decît să-i semene ori să-i fie complice sau subordonat. Astfel de zdrențe umane există pentru că au legitimitate politică, dar și din cauză că au susținători netrebnici dispuși să-și vîndă și sufletul de dragul unui trai îmbelșugat. La emisiunea cu pricină, s-a vorbit și despre cumpărații și re-cumpărații foști deputați comuniști. Mă refer la cei 14 cumpărați de Plahotniuc pentru PD, re-cumpărați mai apoi de același Plahotniuc, prin Ilan Șor, după cum scrie presa, pentru Pro Moldova lui Plahotniuc-Candu, dar și pentru Șor. Vă dați seama în ce mocirlă imorală și criminală au acceptat acești deputați să decadă voluntar? Ei nu sînt nici măcar niște mercenari oarecare, ci hoți la drumul mare care, porcește, au cerșit voturile alegătorilor pentru a-și vinde cît mai scump votul de deputat. Din păcate, pedeapsa pentru ei o să vină prea tîrziu, dar de suferințe amarnice nu vor fi lipsiți. Există o lege nescrisă a compensației!

În timpul emisiunii amintite, Candu chiar era convins că este privit de o întreagă turmă de proști care trebuie să-l creadă cu sfințenie. Venind vorba despre niște întrevederi de-ale lui cu niște jagardele de deputați foști comuniști și cumpărați acum pentru Pro Moldova, nesimțitul politic Candu spunea că ”s-au întîlnit ca să discute proiecte politice, principii, programe ori convingeri ideologice care le-au fost trădate de PD, motiv pentru care au decis să treacă la Pro Moldova”. Mi-o și imaginez pe muierea aia deputat, că nu merită nici să-i rostesc numele, cît de zguduită era de ”convingerile ei ideologice trădate de PD”! Pe ea numai asta o ”înfiora”, nicidecum sutele de mii de euro pentru care s-a vîndut ca o prostituată de lux!

În final, nu pot, iarăși, să mă întreb: Cînd o să fie întemnițat Candu, căci justificări penale sînt destule? Cît o să i se mai permită să-și bată joc de oamenii cinstiți pe post de ”vedetă plitică la televiziuni” și avocat moral și politic al lui Plahotniuc? Este Candu mai puternic decît Justiția? Cine, dintre cei infiltrați în funcțiile de comandă în Stat, mai așteaptă ”reîntoarcerea triumfătoare” a lui Plahotniuc și Șor? Libertatea lui Candu, Tauber, Lazăr, Leancă etc. este efectul banilor nenumărați și distribuiți cu generozitate de Plahotniuc prin Șor? De ce nu este ”impozitat juridic” prețul cumpărării deputaților ex-comuniști? Mă opresc, deocamdată, aici!

Mihai CONŢIU