CIND O RELATIE N-ARE VIITOR

Eu sînt ferm convinsă că pentru nişte relaţii de succes sînt necesare trei momente de bază. În primul rînd este vorba de atracţie fizică. Reciprocă. Dacă aceasta lipseşte, atunci nimic n-are nici un rost. Pe de altă parte, numai cu atracţia la fel nu faci prea multe. Pentru că numai atracţia fizică nu garantează nimic.

Pe urmă, dacă cu atracţia totul e în ordine, este nevoie de-al doilea moment – cu omul trebuie să-ţi fie interesant. Ca şi cu cel mai bun prieten. Să ai cu cine vorbi, comunica. Să-ţi fie confortabil şi liniştit. Să ai cam aceleaşi interese şi valori. Însă deşi acest fapt este foarte important, de sine stătător tot nu garantează nimic.

Şi cel de-al treilea moment. Poate chiar cel mai important. Într-o relaţie trebuie să coincidă părerile despre această legătură. Bunăoară, dacă ea vrea familie şi copii, iar el doar să petreacă timpul şi să se întîlnească fără nici o obligaţie ori invers, atunci această relaţie nu are nici un fel de viitor. Chiar dacă sînt foarte atraşi unul de altul, au pasiune şi ceea ce le pare lor că este dragoste, le este bine şi interesant împreună. La un moment dat ambii se vor simţi minţiţi, în aşteptări, dar şi aşa, pur şi simplu. N-au sorţi de izbîndă asemenea legături.

Pentru că atunci cînd te simţi minţit apar nemulţumirile, care nasc nişte conflicte oribile. De fapt, primele două puncte sînt despre aceea cum pot fi relaţiile, despre consistenţa şi umplutura lor . Ultimul punct este despre faptul dacă aceste relaţii în genere pot exista.

De ce unii oameni, printre care şi eu, am ales uneori în viaţă relaţii care nu au avut viitor? Nimic complicat, dimpotrivă, totul este clar şi limpede, numai că foarte trist. Psihologii afirmă că subconştientul uman foarte bine îşi dă seama cine stă în faţa lui. Totul este cert încă de la prima întîlnire. Subconştientul omului este o chestie foarte deşteaptă, însă dacă totuşi în ciuda tuturor raţionamentelor alegem ceea ce se numeşte „omul nepotrivit” înseamnă că din start nici n-am dorit aceste relaţii.

Bunăoară, există aşa fenomen ca frica de relaţii. Senzaţia de pericol. Ceva ce ne face să ne simţim neplăcut şi neconfortabil. Şi iată aici cel mai sănătos ar fi să fugim de asemenea relaţii, indiferent de ce nu ne-ar dicta conştientul sau subconştientul. Că altminteri cu timpul se va îngroşa treaba şi fără jertfe va fi imposibil de ieşit din relaţia care distruge în loc să întemeieze.

Lilia GRUBÎI