CIND INCEPE POSTUL CRACIUNULUI SI IN CE ZILE SE FACE DEZLEGARE LA PESTE SI VIN

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului: Iată cînd începe și care este rînduiala postului sau în ce zile se face dezlegare la pește și vin.

În fiecare an, Postul Crăciunului începe la data de 28 noiembrie și durează 40 de zile, adică pînă pe 7 ianuarie (25 decembrie — calendar bisericesc). În această perioadă, creștinii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Naşterii Mîntuitorului Nostru Iisus Hristos.

Spre deosebire de Postul Paştelui, care este un post aspru, pentru că, înainte de Înviere, ne amintește patimile lui Hristos, Postul Crăciunului este o bucurie: bucuria întîlnirii cu cu Pruncul Iisus, începutul mîntuirii noastre.

Acest post ne aminteşte şi de călătoria pe care au săvîrșit-o magii din Persia, care au venit să se închine Împăratului Lumii fiind ghidați de steaua strălucitoare care a apărut atunci pe cer.

 

Rînduiala Postului Crăciunului sau în ce zile se face dezlegare la pește și vin

În această perioadă, Biserica a stabilit mai multe repere de care creștinii trebuie să țină cont. Astfel, timp de 40 de zile, trebuie să se abţină de la carne, ouă şi brînză.

În zilele de luni, miercuri și vineri bucatele se pregătesc fără untdelemn și nu se consumă vin. Iar în zilele de marți și joi este dezlegare la untdelemn și vin. În zilele de sîmbătă și duminică se dezleagă la untdelemn, vin și pește.

În cazul cînd în zilele de luni, miercuri sau vineri, Biserica cinstește vreun sfînt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mîncăm bucate gătite cu untdelemn și se bea vin, iar dacă este vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie (+), atunci avem dezlegare și la pește.

În ajun de Nașterea Domnului (6 ianuarie) se mănîncă abia seara și anume: grîu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină. Iar la 7 ianuarie, indiferent în ce zi cade, se mănîncă de dulce, adică ouă, carne, brînză și mîncăruri gătite cu untdelemn și se bea vin.

Acestea sînt cîteva reguli care trebuie urmate în această perioadă, dar, desigur, fiecare va face ascultare și va ține postul după propriile puteri, urmînd sfaturile părintelui duhovnic. Post cu spor!

Sursa: sputnik.md