Cind gura bate… fundul! Duterte este criticat aprig pentru o gluma despre violuri

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a fost criticat, Vineri, pentru că a trimis „un mesaj foarte periculos şi distorsionat”, conform căruia femeile sunt violate pentru că sunt frumoase, informează dpa. Duterte, care a atras numeroase critici după ce mai făcuse în trecut glume despre viol, a dorit să-şi întărească, în timpul unui discurs pe care l-a susţinut Joi în provincia centrală Cebu, afirmaţiile conform cărora el a eradicat infracţiunea în oraşul său natal Davao din Sudul ţării. „Ei spun că în Davao au avut loc multe violuri. Atîta timp cît aici sunt multe femei frumoase, vor exista şi o mulţime de cazuri de viol”, a declarat Preşedintele filipinez.

Purtătorul de cuvînt al Preşedintelui, Harry Roque, a declarat că această afirmaţie nu trebuie luată în serios, în condiţiile în care se ştie că Duterte face multe glume. „Nu cred că ar trebui să dăm prea mare importanţă la ceea ce a spus Preşedintele glumind”, a afirmat purtătorul de cuvînt, adăugînd că oamenii din afara regiunii nordice Luyon au de obicei „un simţ al umorului diferit” şi „nu prea iau lucrurile în serios”.

Gabriela, un grup pentru apărarea drepturilor femeilor din Filipine, şi-a exprimat îngrijorarea că „cea mai recentă etalare flamboaintă a misoginiei” de către Duterte pune mai multe femei din Filipine în pericol de a fi violate. „Preşedintele Duterte a trimis încă o dată un mesaj periculos şi distorsionat în ultima lui remarcă despre viol, conform căreia frumuseţea femeii este cauza violului”, a subliniat grupul într-un comunicat. „O persoană care găseşte plăcere în uciderea în masă a unor oameni nevinovaţi şi găseşte umor în a înjosi femeia şi a-i încuviinţa pe violatori nu este făcut să fie Preşedinte”, adaugă grupul.