CINCI SFATURI CU CARE POTI PREVENI CANCERUL DE COLON

Cancerul de colon poate fi consecinţa alimentaţiei nesănătoase, practic ceea ce mîncăm poate favoriza apariţia acestei maladii din ce în ce mai răspîndite.

1. Mai multe fibre. Deseori, din cauza grabei, mîncăm semipreparate, mîncare congelată şi alimente bogate în grăsimi saturate, sare şi făină albă, care sînt dificil de digerat. Ca rezultat, ficatul şi colonul se intoxică cu substanţe nocive. Trebuie să fim conştienţi de toate aceste efecte şi să consumăm 25-35 de grame de fibre zilnic. Iată care sînt alimentele cele mai bogate în fibre alimentare: cereale integrale (porumb, grîu, orez, ovăz), ierburi uscate şi condimente (în special scorţişoară, oregano, cimbru, rozmarin, coriandru, cuişoare, busuioc, salvie, fenicul), dovlecei, varză, varză de Bruxelles, broccoli, fasole albă, neagră sau verde, pudră de cacao şi ciocolată neagră (cel puţin 70%), fructe uscate (nuci, migdale, alune), seminţe de in, de floarea soarelui, de susan, fructe (mere, pere, banane, portocale şi struguri).

2. Fără grăsimi nocive. Există acizi graşi sănătoşi pentru organism, precum uleiul de măsline, uleiul de cocos sau fructul de avocado. Toate acestea se regăsesc în dieta mediteraneană, bună pentru creşterea colesterolului bun cu pînă 10%. În schimb, grăsimile din carnea roşie, dulciurile rafinate, produsele de patiserie industrială favorizează apariţia cancerului de colon. Aceste alimente cresc nivelul acidului biliar pentru ca organismul să le poată procesa, iar aceasta afectează în mod direct colonul.

Grăsimile trans sînt considerate cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) şi îl reduc pe cel bun (HDL). Mici cantităţi de grăsimi trans se formează şi în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, de miel şi lactatele grase. Alimentele în care se găsesc grăsimi trans: margarină şi smîntînă pentru gătit, prăjituri, biscuiţi, fursecuri, aluat congelat de plăcintă sau pizza, chifle pentru hamburgeri, ciocolată de băut tip instant, alimente prăjite (gogoşi, cartofi prăjiţi, carne pane), snacksuri, popcorn pentru microunde, chipsuri, napolitane, bomboane şi produse semi-preparate congelate.

3. Un plus de antioxidanţi. Un obicei foarte sănătos cu care ne putem începe ziua este să bem dimineaţa, la trezire, un pahar cu apă plată în care am stors sucul de la o lămîie. Aceasta este o modalitate excelentă de a purifica organismul şi de obţine un cocteil puternic de antioxidanţi. Fructele şi legumele care au un conţinut bogat de vitamina A, C şi E sînt: portocale, lămîi, grapefruit, pomelo, papaya, mango, morcovi, cartofi dulci, căpşune, coacăze, zmeură, kiwi. Pe lîngă citrice, au puternice acţiuni antioxidante şi rozmarinul, salvia, oregano, cimbrul.

4. Acidul folic. Diverse studii medicale au demonstrat importanţa acidului folic în prevenirea cancerului de colon. Iată care sînt cele mai bogate alimente în acid folic: suc de portocale/grapefruit natural şi proaspăt, varză creaţă, spanac, broccoli, conopidă, porumb, ţelină, urzici, linte, sparanghel, varză, mazăre, fasole, avocado, zămos, banane, zmeură, arahide, seminţe de floarea-soarelui, seminţe de in, migdale.

5. Vitamina D. Conform oamenilor de ştiinţă şi a nutriţioniştilor, posibilităţile de a dezvolta un cancer de colon sînt cu mult mai mici dacă avem un nivel adecvat de vitamina D. Dar vitamina D nu este foarte prezentă în alimente, de aceea sînt importante analizele medicale pentru a vedea dacă este nevoie sau nu de creşterea nivelului de vitamina D. Sursă naturală de vitamina D: expunerea protejată la soare, evitînd orele de vîrf între 12 şi 15.

Sursa: doctorexpres.ro