Cinci arestari dupa uciderea unui manifestant in Sudul Irakului

Forţele de securitate irakiene au anunţat Luni că au arestat cinci membri ai unui mic partid care au ucis în cursul nopţii, la Basra (Sud), un manifestant ce se apropia de sediul acestei formaţiuni, relatează AFP, scrie agerpres. Arestările au survenit în primele zile de la instalarea noului Guvern, care pare astfel decis să se delimiteze de predecesorul său, sub mandatul căruia au fost ucişi peste 550 de irakieni, aproape toţi din rîndul manifestanţilor, fără ca autorităţile să-i tragă la răspundere pe vinovaţi sau să despăgubească familiile victimelor.

La 1 Octombrie 2019, o revoltă populară fără precedent prin spontaneitate şi amploare a cuprins Capitala Bagdad şi Sudul ţării, aruncînd Irakul în cea mai gravă criză socială din istoria sa recentă.

Mustafa al-Kazimi, fostul şef al serviciului de informaţii (una din puţinele componente ale aparatului de securitate neimplicate în represiune), l-a înlocuit săptămîna trecută pe Adel Abdel Mahdi la conducerea Gvernului. Noul prim-ministru a promis în mai multe rînduri eliberarea protestatarilor încarceraţi, despăgubirea familiilor victimelor şi interdicţia impusă forţelor de ordine de a trage în manifestanţi.

Duminică, în cursul manifestaţiilor izbucnite la Bagdad şi Basra, dar şi la Kut, Najaf, Nassiriya şi Diwaniya în Sud, forţele de ordine au tras doar cu gaze lacrimogene.

La Basra, situaţia a degenerat Duminică seara atunci cînd protestatarii, care cereau înnoirea totală a sistemului şi a clasei politice, s-au apropiat de sediul unui mic partid local.

Bărbaţi înarmaţi au tras asupra lor, omorînd un manifestant în vîrstă de 20 de ani, a declarat pentru AFP o sursă medicală.

Cîteva ore mai tîrziu, Bassem al-Maliki, purtător de cuvînt al forţelor de ordine din Basra, a anunţat pentru AFP arestarea a cinci bărbaţi care au tras asupra protestatarilor din sediul partidului, de unde au şi fost confiscate arme şi muniţii.

În ciuda promisiunilor de reformă ale noului Guvern, manifestanţii încearcă să relanseze ”revolta din ”Octombri”. Luni, sute de persoane au protestat la Kut, Samawa şi Diwaniya.

”În pofida ameninţării noului coronavirus, micile aranjamente ale partidelor politice, care continuă să ne ignore revendicările, ne obligă să ieşim din nou în stradă pentru a face presiuni asupra lor”, a declarat Hassan al-Mayahi, un manifestant din oraşul Diwaniya.

”Vrem rapid alegeri anticipate”, a susţinut Ahmed Razzaq, la Samawa, în contextul în care Parlamentul urmează să examineze reforma legii electorale înainte de a cere convocarea unui scrutin.