Cimitirul piratilor, un loc unic in lume

Pe mica insulă Sante-Marie, la aproape 7 kilometri de coasta estică a Madagascarului, odihnesc oasele piraţilor care au terorizat mările şi oceanele în timpul secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea. Pentru 100 de ani, insula Sainte-Marie a fost cămin pentru aproximativ 1000 de piraţi. O hartă ce datează din 1733, care a fost descoperită recent, face referire la aceasta ca ”Insula piraţilor”, conform Atlas Obscura.  Situată în apropierea rutelor de comerţ ale Indiilor de Est, numeroasele golfuri şi intrînduri ale insulei tropicale au făcut-o perfectă pentru a ascunde corăbii. Piraţi din toate colţurile lumii locuiau în colibe de lemn, împodobite cu steaguri care arătau din echipa cărui căpitan făceau parte. Era paradisul lor.  

Cînd un pirat murea, era îngropat într-un cimitir umbrit de palmieri, situat pe un vîrf de deal. Astăzi, au mai rămas doar 30 de pietre de mormînt, pe unele dintre ele fiind sculptate capete de mort sau oase încrucişate, simboluri internaţionale ale piraţilor. Legenda spune că binecunoscutul William Kidd este îngropat într-un mormînt mare, negru, stînd în poziţie verticală, drept pedeapsă pentru faptele sale diabolice. De fapt, acesta a fost înmormîntat în Anglia, însă corabia sa legendară, Adventure Galley (redescoperită în anul 2000), a fost ancorată în apropierea insulei şi se spune că prada furată se află undeva în apele din jur. 

Mulţi exploratori cu spirit de aventură sunt atraşi și astăzi de ideea că nenumărate comori se pot afla îngropate în apele din apropierea insulei. La sfîrșitul anilor 1700, francezii au confiscat insula şi în 1960 aceasta a fost returnată Madagascarului. Astăzi, insula Sainte-Marie este o importantă atracţie turistică şi cimitirul este deschis vizitării. (Adevărul.ro)