„CIMITIRELE S-AU TREZIT LA VIATA”, PENTRU PUBLIKA TV

Hai mîndruţo-n deal la vie, să vezi mortul cum ţi-o-învie! În vie!

Autor: Mihai CONŢIU

Luni, 18 Aprilie, la unul din buletinele de ştiri ale postului Publika Tv, am văzut afişat pe ecran un titlu-ştire care mi-a luat piuitul şi care era alcătuit astfel: „Cimitirele s-au trezit la viaţă”. Instantaneu, am belit ochii la ecran. Repet: am belit… ochii! Am aşteptat să văd cum „răsar” din morminte scheletele celor decedaţi şi cum prind viaţă în faţa reporteriţei de la Publika Tv, ca, mai apoi, să-şi povestească întîmplările senzaţionale, şocante, incredibile, năucitoare şi apocaliptice prin care au trecut în Viaţa de Apoi.

Apoi, am văzut că printre morminte mişunau doar reporteriţa de la Publika TV şi cîţiva gospodari şi gospodine, aceştia din urmă trebăluind aplecaţi peste morminte şi în preajma crucilor. Mi-am dezbelit şi dezbulbucat ochii cu mîna. Repet: mi-am dezbelit… ochii cu mîna! Am încercat să mă dumiresc dacă ei sunt cei morţi înviaţi care au trezit cimitirele la viaţă. Nu, nu erau, ei erau şi sunt doar viii care vor fi morţi altă dată, ca noi toţi, de altfel. Chestia asta cu „cimitirele care s-au trezit la viaţă” are, totuşi, două noime.

Prima este aceea că reporteriţa a vrut să ne capteze atenţia printr-o ştire de senzaţie, să ne facă să urmărim cu sufletul la gură cum va reuşi ea ca să ne scoale, pentru noi, morţii. Repet: să ne scoale…, pentru noi, morţii! Să-i scoale din morminte, ca să „trezească cimitirele la viaţă”. În realitate, de fapt, era vorba despre viaţa din cimitir a viilor, a urmaşilor morţilor, care veniseră acolo ca să „înfrumuseţeze” mormintele şi să pregătească mesele pentru chiolhanurile, beţiile care vor fi „sfinţite cu smerenie şi hai-noroc” de urmaşii morţilor în ziua Paştelui Blajinilor.

A doua noimă a ştirii cu pricină are un substrat-avertisment cu caracter electoral extrem de subtil. Pentru ca lovitura de stat-capră să-i reuşească pînă la capăt, Vladimiroi Plahotnikoi are nevoie să-şi cîştige şi alegerile prezidenţiale, dacă, totuşi, vor avea loc. Pentru asta are nevoie de voturi multe, adică majoritare. Cam de asta a şi dat ordin ca rezultatele recensămîntului să nu fie publicate mai devreme de data alegerilor.

Tocmai în acest context se înscrie şi ideea cu „cimitirele care s-au trezit la viaţă”. PD va fi votat într-o veselie de parastas de către morţii sculaţi din cimitire de către reporteriţa de la Publika TV a Plahotnikoiului! Atunci să vedeţi parastase şi pomeni! N-o să deosebim viii de morţi şi invers! Atunci, în ziua alegerilor, să vedeţi transpiraţie pe reporteriţa de la Publika TV, care va ţine cît e ziua de lungă microfonul în mînă şi la gură. Repet: microfonul… în mînă şi la gură! Atunci să vedeţi ce reportaje gîlgîitoare ne va oferi din toate poziţiile cu morţi, moarte şi vii, nu printre mormintele „cimitirelor trezite la viaţă”, ci pe la secţiile de votare!

Toată lumea o să cînte: „M-am născut printre morminte”, „Vino moarte de mă ia” sau „Plînge cimitirul fără mine”, piese interpretate de Plahotnicoi la trompetă, acompaniat cu gura pe fluier de Marian Lupu, Andrian Candu cu frunza pe limbă, Dumitru Diacov la trombon, Mihai Ghimpu la flaşnetă (caterincă), Dorin Chirtoacă cu solzi de peşte între buze, Iurie Leancă la oboi, Dorin Drăguţanu la ţambal, iar Ilan Shor pe post de gurist, solo. Invitat special de DINCOLO va fi celebrul interpret Zelionai.

…Dar, oare, mai este cineva viu, cu adevărat, în Republica Moldova? Nu-i aşa că, pe zi ce trece, parcă moldovenii tot intră încet, parcă pe nevăzute, în pămînt? Ce va face groparul PlaHOITniuk dacă va rămîne singur pe mormintele tuturor moldovenilor? Nu-i va păsa nimănui nici de el! Şi el este tot un viitor mort uitat în nemernicie, ca şi noi, numai că n-o crede. În iluzia nemuririi cu care se hrăneşte încă ar fi miraculos dacă măcar nepoţii şi-l vor aminti! Cu toţi banii pe care i-a jupuit de pe moldoveni, va fi tot un schelet incapabil „să-şi trezească cimitirul la viaţă”!