CIFRELE OMOARĂ PROPAGANDA

Rusia se duce la fund, Uniunea Europeană îşi revine

Autor: Vlad LOGHIN

Economia Rusiei a început anul acesta cu stîngul, relatează publicaţia de la Moscova „Vedomosti”. Produsul Intern Brut al ţării a dat în jos în luna ianuarie faţă de perioada similară a anului trecut. „Rosstat”-ul, instituţia oficială de statistică a Federaţiei Ruse, a comunicat că s-a produs o prăbuşire a investiţiilor, cu 7 procente mai puţin decît în ianuarie 2013. Veniturile populaţiei au scăzut cu 1,5 la sută. Ritmul de creştere a vînzărilor în sfera comerţului a încetinit cu 2,4 procente.

Declinul celei mai mari economii din CSI vine după ce anul trecut ritmul creşterii economice a scăzut pînă la 1,3 procente. Acum Banca Centrală a Rusiei avertizează că economia acestui stat este ameninţată de stagflaţie, adică un fenomen economic dezastruos pentru ţară, care înmănunchează prăbuşirea economiei, creşterea preţurilor şi scăderea locurilor de muncă.

În acelaşi timp, unul dintre cele mai renumite site-uri americane, „Bloomberg”, anunţă că economiile ţărilor din Uniunea Europeană, în mod special, din zona euro, îşi revin. Deşi încă dau mai puţină producţie, oferă mai puţine locuri de muncă faţă de perioada care a precedat izbucnirea crize mondiale din 2008, acestea au încetat să mai furnizeze datorii, instabilitate politică.

Desigur, însănătoşirea economică, care-şi găseşte reflectare şi asupra pieţelor financiare continentale, îşi are originile în Germania. În aceste condiţii, economia zonei euro a crescut în ultimele trei luni ale anului trecut cu 0,3 procente. De altminteri, creşterea economică în această regiune durează al treilea trimestru consecutiv. „Zona euro începe să demonstreze semne de înviorare şi creştere. Problemele financiare au început să dispară, iar nivelul datoriilor s-a stabilizat, deşi creşterea este încă fragilă şi neregulată,” a declarat Angel Gurria, secretarul general al Organizaţiei pentru Colaborare Economică şi Dezvoltare (OCED).

Moneda euro costă cam 1,4 dolari SUA, adică cu un cent mai mult faţă de recordul de acum doi ani. La momentul de faţă, valuta europeană arată drept una dintre cele mai sigure monede de pe glob, potrivit lui Peter Kinsela, analist valutar superior la Commerzbank. Nimeni nu poate să spună că euro ar putea să se prăbuşească, cum se afirma cu 2-3 în urmă.

Aproape întregul an 2013 s-a caracterizat printr-o revigorare a tranzacţiilor cu hîrtii de valoare. Investitorii care şi-au plasat bani în Grecia falimentară, s-au ales cu un profit de 37 procente. În Irlanda, pentru prima dată în ultimii şase ani au crescut preţurile la case. După douăzeci de ani, Spania a cîştigat mai mult din exporturi decît a cheltuit pentru importuri.

„Criza în zona euro s-a terminat, nu există îndoieli în ce priveşte soarta monedei euro”, a declarat acum cîteva zile Pierre Moscovici, ministrul Finanţelor din Franţa. După care a adăugat că zona euro se confruntă cu o criză , dar de altă natură: cum să fie accelerată creşterea economică?