CIA A DESECRETIZAT ALTE 676 DE DOCUMENTE PRIVIND ASASINAREA LUI KENNEDY

Arhiva Națională a SUA a publiat 676 documente desecretizate care se referă la asasinarea președintelui american John Kennedy pe 22 noiembrie 1963.

Cea mai mare parte din acestea a fost oferită de CIA și reprezintă o a treia parte din materialele publicate în acest an. În total, urmează să fie date publicității peste șapte mii de documente.

Dispoziția de publicare a materialelor a fost semnată de președintele SUA, Donald Trump. Acesta a recunoscut că unele materiale vor rămîne clasificate, iar publicarea întregii arhive ar putea pune în pericol securitatea națională a țării.

 

Conținutul documentelor

Unul din documente, memorandumul CIA din anul 1975, infirmă teoria potrivit căreia asasinul lui John Kennedy, Lee Harvey Oswald, ar avea conexiuni cu serviciile secrete americane, însă planifica să se mute cu traiul în URSS după săvîrșirea crimei.

Într-un document publicat anterior se spune că la două luni de la asasinarea lui Kennedy, Oswald ar fi comunicat cu agenții KGB la ambasada sovietică din Mexic. Documentul nu sugerează o legătură dintre două evenimente.

Conducerea URSS considera că asasinarea lui Kennedy a fost un rezultat al unui complot în care este implicat vicepreședintele Lindon Johnson.

Un alt detaliu intetresant, legat de asasinarea președintelui american, apare în documentele publicate în iulie. E vorba de un raport al vicedirectorului James Engltong, din care rezultă că la 25 DE minute pînă la asasinarea lui Kennedy o persoană necunoscută a sunat în redacția Cambridge News anunțînd "știri importante" din SUA.

 

Asasinarea lui Kennedy

Asasinarea celui de-al 35-lea președinte al SUA a avut loc pe 22 noiembrie 1963, Dallas, la 12:30 (ora locală). Kennedy se afla într-o limuzină împreună cu prima doamnă, guvernatorul statului Texas, John Connally și soția lui Nelly, precum și cu doi agenți ai serviciilor secrete.

Președintele a fost rănite de ucigaș cu un glonte în ceafă și a decedat la spital.

În aceeași noapte, acuzații de omor au fost înainteate lui Lee Harvey Oswald. Peste două zile, proprietarul unui club de noapte din Dallas, Jack Ruby l-a asasinat pe Oswald, în timp ce bănuitul era transportat din secția de poliție. În acest fel, vinovăția lui Oswald nu a fost demonstrată în judecată.

Sursa: sputnik.md