”Chirurgul” sarlatan care a facut avere cu transplantul de testicule de tap

Gluma de la care a pornit o escrocherie de milioane de dolari

Timp de aproape două decenii, un pseudo-medic a făcut milioane de dolari promiţîndu-le pacienţilor lui că le va reda virilitatea prin transplant de testicule de ţap. I s-a spus "chirurgul testiculelor de ţap" şi a devenit celebru nu doar pentru ideea nebunească pe care a promovat-o sub pretextul că face minuni în cazul bărbaţilor impotenţi. Totul s-a dovedit a fi o escrocherie, pentru că John Richard Brinkley nu avea nici o legătură cu medicina, singurul său obiectiv fiind acela de a se îmbogăţi pe seama naivităţii şi disperării oamenilor.

Născut în 1885 în Statele Unite ale Americii, Brinkley a lucrat o bună perioadă de timp ca telegrafist, însă visul său a fost să devină medic. După 1916 şi-a deschis un mic plafar în Milford, Kansas, prin intermediul căruia le asigura localnicilor produse naturiste pentru diverse afecţiuni. Potrivit lui Clement Wood, autorul biografiei falsului medic american, în 1917, cînd unul dintre vecini i s-a plîns că nu reuşeşte să aibă urmaşi, Brinkley i-a sugerat, mai în glumă, mai în serios, că nu i-ar strica o pereche de testicule de ţap. De la o glumă inofensivă, la o uriaşă escrocherie a fost doar un pas, pentru că, spre surpriderea lui John Brinkley, bărbatul s-a arătat deschis faţă de trăznita idee.

La scurt timp după transplantul pentru care pacientul a plătit 150 de dolari, soţia acestuia ar fi rămas însărcinată, iar Brinkley a devenit faimos. Vestea "performanţei" falsului medic s-a răspîndit, astfel că pe la mijlocul anilor 1920, el ajunsese să efectueze pînă la 50 de proceduri pe săptămînă pentru bărbaţi din întreaga ţară, într-o clinică pe care o ridicase de la zero. Pacienţii îşi puteau alege donatorul din rîndul ţapilor ce erau expuşi în faţa spitalului privat.

Judecat pentru fraudă şi malpraxis

Pentru că îşi dorea venituri şi mai mari, a început să îşi facă publicitate. Mai întîi în ziarele vremii, apoi la propriul post de radio, unde seară de seară le vorbea ascultătorilor despre diverste teme sexuale, subliniind efectul miraculos al transplanturilor făcute la clinica sa. Deşi, iniţial, Brinkley a promovat procedură drept o metodă de a vindeca impotenţa, în cele din urmă a susţinut că tehnica reprezintă un panaceu pentru o gamă largă de afecţiuni masculine. Efectul placebo i-a convins deseori pe pacienţii săi că graţie intervenţiei chirurgicale şi-au recăpătat potenţa, iar pseudo-medicul era văzut drept omul care face imposibilul. Cîteva zeci, însă, au murit în urma infecţiilor postoperatorii.

O comisie alertată de Asociaţia Medicală Americană a fost trimisă la faţa locului pentru a asista la una dintre celebrele sale implanturi. Ceea ce le-a fost dat să vadă - inclusiv că animalelor le erau recoltate testiculele pe viu - i-a îngrozit pe membrii comisiei; în urma raportului acestora, Brinkley a fost prezentat drept un şarlatan, i s-a interzis să practice şi a fost dat în judecată pentru mai multe capete de acuzare, printre care fraudă şi malpraxis. A murit falit în 1942. (Sursa: Adevărul.ro)