Chirtoaca, scrofulos la datorie, tremura impreuna cu Ghimpu de frica viitoarei locatii – Penitenciarul Nr. 13!

„Măi, animalelor!”, îţi vine să le zici

 Autor: Mihai CONŢIU

Se pare că nu doar Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, şi susţinătorii lui nu au habar care-i rostul sau menirea esenţială a unui individ care deţine postul de edil al unei capitale, ci, în general, şi cam majoritatea cetăţenilor. Afirm acest lucru deoarece, începînd cu cel puţin investirea lui Chirtoacă în cel de-al treilea mandat de primar, Primăria ar fi trebuit să fie pichetată zilnic de către protestatari responsabili care să-i ceară demisia acestui ins incompetent, politruc vulgar, palavragiu de trei parale şi demagog de neam prost.

De zece ani, el a demonstrat din plin că nu este primarul Chişinăului, ci primarul Partidului Liberal şi al angajaţilor corupţi sau cei al funcţionarilor simpli din Primărie care, în mod automat şi în interes personal, sunt membri sau simpatizanţi activi ai acestui partid parazit. Asta ca să nu rămînă fără serviciu! Dacă tot merge cu propria-i imunizare forţată pînă la capăt, mă întreb cînd stăpînul neoficial al Republicii Moldova, Vladimir Plahotniuc, va permite Procuraturii şi Justiţiei să-i ancheteze şi să-i bage în puşcărie pe Chirtoacă, absolut toţi aghiotanţii-casieri ai lui din Primărie şi pe unchiul său Mihai Ghimpu? Doar ştie toată lumea cîte miliarde s-au furat în ultimii zece ani sub patronajul acestor bandiţi cu zvastică liberală!

Chirtoacă şi Ghimpu, tot mai aproape de Penitenciarul Nr. 13

Oricum, un debut spectaculos a avut totuşi loc prin arestarea unui serios grup de mafioţi liberali. După cum se ştie, din acest grup fac parte nume grele şi sponsori de bază ai Partidului Liberal. Este vorba despre viceprimarul Nestor Grozavu, Igor Gramețki, șeful Direcției transport public și căi de comunicație, Ghenadie Ivașcenco, fost consilier municipal, Iurie Topală, șeful ÎS Calea Ferată a Moldovei și consilier municipal, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, pe care CNA îi suspectează că ar sta în spatele companiilor care au participat la licitaţia pentru amenajarea parcărilor cu plată, inclusiv cea cîștigătoare. Acestora li se mai adaugă ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, sau directorul general interimar al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Veaceslav Teleman pentru deturnări masive de fonduri europene, abuz în serviciu, delapidări etc. În total, deocamdată, este vorba despre 11 bănuiți, dintre care șapte arestați preventiv, iar patru – cercetați în libertate.

După arestarea lui Nestor Grozavu, un amic destul de bine informat se mira de ce nu a fost arestată şi soţia sa, Maria Grozavu, şefa secţiei care „selectează” şi avizează proiecte de construcţii, certificate de urbanism sau autorizaţii de construcţii pe care le trimite soţului ei spre avizare. Ulterior, cînd am aflat că Grozavu a primit arest la domiciliu deoarece „cooperează cu anchetatorii”, am înţeles că vrea să-şi menajeze soţia, fiul şi alţi apropiaţi. Această „cooperare a lui Grozavu” le dă frisoane lui Chirtoacă şi Ghimpu, iar asta pentru că se ştie că viceprimarul a fost unul dintre „colectorii-casieri” foarte prolifici ai lui Chirtoacă şi ai partidului, dar şi că ştie multe despre alte mari acte de corupţie.

Indiferent de ce va da pe goarnă Grozavu, soarta celor doi este oricum pecetluită, dar asta, în timp, depinde şi de încă actualul lor stăpîn, Vladimir Plahotniuc. Cine l-a văzut pe Ghimpu la emisiunea „În Profunzime” a Lorenei Bogza de la ProTv de Vineri, 28 Aprilie, a putut constata că „luptătorul cu mîna Moscovei” mai că nu-şi făcea nevoile pe el de frică, fugînd ca dracul de tămîie să rostească numele Plahotniuc. Faţa lui de laş şi de corupt de la acea emisiune este adevărata lui personalitate de profitor, mincinos şi vagabond politic. Aceeaşi faţă înspăimîntată o avea şi Chirtoacă la două emisiuni precedente de la Moldova 1 şi TVC 21. Cu pantalonii uzi de frică, ei ştiu că îi paşte puşcăria întrucît sunt conştienţi de toate nelegiuirile pe care l-au făcut.

Măi, animalule!”,

îmi vine să-i zic lui Chirtoacă, „tu ştii că datoria esenţială a unui primar este aceea de a face faţă în primul şi în primul rînd situaţiilor excepţionale?

Idiot primarul, idiot şi alegătorul care nu ştie acest adevăr elementar, această obligaţie primordială a oricărui edil al unei capitale! Analfabetismul politic al unui partid este trădat prin candidatura cretină pe care o înaintează la funcţia de primar. În cazul liberalilor, paparuda asexuată de Chirtoacă a fost cea mai perfidă momeală pentru alegătorii de bună credinţă, care nu aveau de unde să ştie că banditul politic ţărănoi de Ghimpu l-a propulsat la Primărie ca să-şi umple buzunarele în timp ce-i castrează şi viitorul politic. Actualele arestări demonstrează acest lucru, la fel ca şi altele care ar trebui să urmeze, fiind suficient să amintim că Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, nu-i nici pe departe un sfînt ca şi Ghimpu, ne-dezvirginat de corupţie!

Rareori îi este dat opiniei publice să asiste la un eşec aşa de mizerabil ca cel al lui Chirtoacă! Fiind un provincial amărît, a fost trimis prin România şi Europa să se spele de rapănul căpătat la Colniţa, să se şcolească şi să devină un model pentru familia lui şi o eventuală promisiune în politică. Sărăntocul de el, însă, a revenit pe meleagurile natale doar cu nişte diplome, nu şi cu ceva spoială de învăţătură şi civilizaţie, dovedindu-ne că e mai prost chiar şi de cît Ghimpu, unchiul lui, care, ţăran şiret fiind, l-a transformat într-o tîrfă politică pe care a comercializat-o pe bani grei.

De cînd este primar, Chirtoacă a transformat Chişinăul într-un grajd din spatele unei imense gropi de gunoi şi fecale. Pe el tot timpul îl iau pe nepregătite intemperiile şi calamităţile naturale pentru care trebuia să fie pregătit încă de dinainte ca hoitul politic Ghimpu să-i înainteze candidatura la această funcţie. Pe el chiar şi însurătoare şi divorţul l-au luat pe nepregătite! Vedeţi că nu are absolut nici o pregătire?

Tot aşa, pe nepregătite, l-au luat şi ninsorile ucigaşe din Aprilie. Să vă ofer un ultim exemplu de nesimţire de bou! Pe data de 22, primarul Chişinăului Chirtoacă, împreună cu mitocanul politic Ghimpu şi cei din Partidul Liberal „nu au stat cu mîinile în sîn acasă”, ci „au ieșit în Parcul Central din capitală să îl curețe de zăpadă și de crengile rupte”. Idiotul politic de primar a ales, în acele condiţii de-a dreptul dramatice, să-şi facă un soi de propagandă politică pentru partid şi pentru propria-i imagine terfelită oricum iremediabil. Nătărăul n-a înţeles elementarul lucru că el, în calitatea pe care o are, trebuie să se afle, umăr la umăr, alături de absolut toţi locuitorii oraşului, indiferent de mobilizările partinice ale altora, căci el este primarul tuturor, nu doar al mafioţilor liberali. În lumea civilizată, primarii nu ies cu partidul să facă poze şi să fie filmaţi în timp ce tîrăsc o cracă după ei.

Totodată, Chirtoacă a mai avut nesimţirea să se plîngă că „angajații Întreprinderii Municipale „Spații Verzi” nu fac față volumului mare de lucru, chiar dacă se lucrează în regim non-stop”, așa că „i-a îndemnat pe toți cei care vor merge la serviciu să lase cravatele și costumele acasă”. „Măi, animalule!”, îmi vine să-i zic lui Chirtoacă, „cine i-a văzut lucrînd non-stop pe <premianţii> de la Spaţii Verzi?” Unde au fost „angajaţii specializaţi” despre care Chirtoacă spunea că au intervenit non-stop la pilonii şi reţelele electrice?

Problemele de la Spaţii Verzi sunt la fel de vechi ca şi vechimea lui Chirtoacă în această funcţie. Culmea e că în acest serviciu există unii angajaţi care au chiar şi distincţii de Stat! Permanent, cînd plouă mai puternic, viscoleşte sau vine vreo furtună, auzim de copaci care cad peste maşini, clădiri sau ucid oameni în cădere. Chirtoacă şi „europeniştii harnici” de la Spaţii Verzi, în ultimii zece ani, nu au reuşit să înţeleagă că obligaţia lor de bază este nu doar identificarea şi tăierea arborilor putrezi sau în curs de putrezire care constituie un pericol în astfel de situaţii excepţionale, ci şi cosmetizare coroanelor celor verzi – scurtarea lor, înlăturarea crengilor inutile, nearmonioase, stînjenitoare pentru cabluri electrice sau care reprezintă un potenţial risc de rupere atunci cînd sunt înzăpezite.

Pe lîngă lovitura primită prin reţinerea doar a unui singur grup de penali din PL, Guvernul a reuşit de minune să reliefeze incompetenţa lui Chirtoacă prin implicarea în operaţiunile de înlăturare a pagubelor provocate de ninsori. Pentru că se cuvine ca toate să meargă la pachet, de astă dată, Curtea de Apel a respectat legea şi drepturile democratice ale cetăţenilor, hotărînd că referendumul pentru demiterea lui Chirtoacă se poate desfăşura. Abia acum, Ghimpu, Chirtoacă şi ceilalţi liberali simt ce preţ are decontul pentru mîinile ridicate în favoarea ridicării imunităţii şi arestării lui Vlad Filat!

În piesa de teatru “O scrisoare pierdută” a lui I. L. Caragiale, poliţistul Ghiţă Pristanda are următoarea replică: “Poftiţi, coane Nicule, poftiţi şi zău, să pardonaţi în consideraţia misiei mele, care ordonă să fim scrofuloşi la datorie.” La fel de scrofulos la datorie e şi Chirtoacă! Pentru cei care poate că nu ştiu, notăm că scrofulos este acel individ care suferă de scrofuloză, care este o stare de debilitate (specifică copiilor și tinerilor) manifestată prin limfatism, hipertrofie ganglionară, predispoziție la tuberculoză etc.

 

 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42