CHIRTOACA LATRA LA LUNA SI, MAI ALES, LA OAMENI

Autor: Mihai CONŢIU

„Cînd mă alungă noaptea de la crîşmă/ După libaţii monstre şi tapaj/ În patru labe şi mai mult tîrîş mă/ Duc spre saloane la ecarisaj./ În buzunare am bucăţi de pîine/ Şi oase dulci de vită şi de miel,/ Să lăcrimeze fratele meu cîine/ Că toată noaptea m-am gîndit la el./ Îi ştiu că dorm ciuliţi şi mă aşteaptă/ Să le mai turbur visul chinuit./ Lîng-o căţea înaltă şi deşteaptă/ Ca pruncul lînga mă-sa am dormit./ Şi-am plîns amar apoi cînd, despre ziua,/ Veni c-un jbilţ Gherase surdomutul/ S-o duca la tanin, la var, la piuă./ O, n-am să uit privirea ei, sărutul./ Mă duc mereu, şi ei mereu se schimbă/ Iubiţii mei, surorile iubite/ De-i văd pe urma spînzuraţi de limbă/
Cu ochii calzi, smaralde aburite./ Şi mă tot duc şi ei mereu mă-nvaţă/
Că sînt al lor şi-al meu e fiecare./ Mă simt şi eu legat de-un fir de aţă/
Cu pîine şi cu oase-n buzunare.” (Teodor Pîcă, „De noapte”)

Mi-am reamintit această superbă poezie a duiosului „poet vagabond” român Teodor Pîcă, pe care v-o recomand călduros, şi săptămîna trecută, după ce am citit ştirea că edil(i)ul Dorin Chirtoacă a mărturisit, la emisiunea Interpol de la TV7, că a copilărit cu un cîine pe nume Riki, care l-a şi „cazat” în cuşca lui într-o noapte. Acum înţelegem şi mai bine apucăturile de potaie ale lui Chirtoacă faţă de locuitorii Capitalei.

„Eu am crescut cu cîinele, Riki îl chema. Cînd eram mic, odată m-au certat părinţii şi m-am ascuns în cuşcă la cîine şi am stat cu el toată noaptea. Eu ştiu ce înseamnă dragostea omului faţă de animal şi a animalului faţă de om, dar trebuie să fie reguli”, a dezvăluit Chirtoacă. Vă daţi seama cît de cîinoşi au putut fi părinţii lui dacă nu le-a păsat, toată noaptea, că puşlamaua lor de copil îşi împarte puricii şi balele cu o javră de căţelandru?!...

Vă daţi seama ce legături tainice şi afectuoase s-au înfiripat între Dorinel şi cuţu-cuţu Riki? Această experienţă sentimentală din copilărie şi-a lăsat o amprentă hotărîtoare asupra destinului acestui primar-cîine-vagabond. Din cauza asta latră ca un cîine turbat spre chişinăuieni, promiţînd verzi şi uscate, fără să isprăvească nici un lucru mai de mîntuială. La vederea oricărui preopinent, Dorinel începe a lătra şi a mîrîi şi pe asta şi contează: precum că ar fi imbatabil în dezbateri şi polemici.

„Cu bucata mea de pîine, am rupt dinţii la un cîine”, pare să ne spună Chirtoacă ori de cîte ori latră la Lună. Asta înseamnă că, provenind dintr-un clan familial de zgîrciţi fără pereche, nu se îndură cu anii să arunce populaţiei o bucată de pîine, iar cînd o fac – e tare ca piatra din cauza vechimii! O bănuială, totuşi, îmi dă tîrcoale – oare era vorba despre un cîine Roki sau de o căţea Rika? Am senzaţia că Dorinel ne cam minte în privinţa sexului caninului care i-a marcat copilăria, adolescenţa…

Lista lui Şandrovschi, pardon, a lui Chirtoacă!

Ca să pricepeţi mai bine ce cloacă de interese politico-financiare are Mihai Ghimpu şi Chirtoacă în Primăria Chişinău SRL, este suficient să vă oferim doar cîteva nume din cei înscrişi de ei în lista de candidaţi ai PL pentru Consiliul Municipal Chişinău. Aceştia, fraţilor, după cum veţi vedea, au pîinea şi cuţitul la dispoziţie în cele mai „productive” domenii.

Prin urmare, cînd spunem Veronica Herţa, şefa Direcţiei Generale Finanţe, înţelege oricine despre ce-i vorba. Mihail Moldovanu, şeful Direcţiei Sănătate, are la dispoziţie „certitudini şi perspective” la fel ca cele pe care le avea întemniţatul fost ministru al Sănătăţii. Cînd spunem Direcţia Construcţii Capitale, spunem Roman Sofroni, adică tencălăuri de bani scoşi din proiecte de construcţii, ciment, cărămizi, beton armat şi alte materiale de construcţii suplimentare.

Pentru ca să ne facă să credem că sînt intelectuali, Ghimpu şi Chirtoacă l-au re-îmbrîncit în această listă şi pe Arcadii Calaraşi, care-i asistent la Universitatea Academiei de Ştiinţe. Fireşte că din această listă nu putea lipsi „cotizantul” Iurii Topală, patronul firmei „Ruta Prim”, cea căreia Chirtoacă îi protejează traseele microbuzelor din Chişinău. De ce Piaţa Centrală din Chişinău este cel mai mare focar de infecţii, cel mai primitiv şi interlop centru comercial de desfacere din toată Moldova? Pentru că directorul acesteia, Ion Stratulat, este „clientul cotizant” şi consilier municipal al PL, care vrea să rămînă, în continuare, consilier municipal şi director al celui mai mare WC comercial din toată Europa – Piaţa Centrală din Chişinău. .

În loc să dărîme această şandrama infectă, pe teritoriul ei apar, ca ciupercile după ploaie, noi şi noi construcţii. Vă daţi sama ce mite mari se dau pentru a ridica astfel de construcţii în Piaţa Centrală? Pentru absolut tot ce s-a întîmplat în Piaţa Centrală în ultimii 8 ani, Chirtoacă şi complicii lui ar trebui să înfunde puşcăria pentru abuz în serviciu, obstrucţionarea premeditată a dezvoltării edilitare a Chişinăului, complicitate la deturnare de fonduri în interes personal şi de partid şi multe altele.

Sper ca viitorul primar, altul decît Chirtoacă, pentru că îi ajunge cît a umilit şi batjocorit acest oraş, va ţine seamă de toate aceste lucruri şi altele, va iniţia o anchetă la sînge pentru a scoate la iveală toate samavolniciile patronate de Chirtoacă şi, în final, fiecare să-şi primească pedeapsa binemeritată.

PS: De Nestor Grozavu, portofelul murdar al clanului Ghimpu-Chirtoacă nu am uitat, dar îi vom consacra articole speciale.