CHIRTOACĂ ŞI CEMORTAN, UCIGAŞII DE CAI ŞI NAVE…

Din cabina căpitanului, în gunoaiele primarului

Absurdul se simte la noi ca acasă, căci peste tot este stăpîn. Atît de generalizat pare a fi, încît bietul moldovean a ajuns să creadă că este o normalitate, atunci cînd acelaşi absurd îi agresează confortul, cînd generează fapte sociale penibile…

Poate că moldovenii sînt prea naivi şi răbdători…! Păi nu-i teatru absurd atunci cînd, peste noapte, devine „vedetă naţională” o muieruşcă guralivă care şi-a pierdut chiloţeii în mare, cînd unui „interlop politic”, un baron al romilor din întreaga Rusie, aşa cum este Renato Usatîi, i se permite să candideze în alegeri şi vrea să şi conducă ţara, cînd Republica Moldova a ajuns, la un moment dat, la cheremul unui semidoct ca Mihai Ghimpu, cînd primar infantil şi neisprăvit ca Dorin Chirtoacă vrea să ajungă şi prim-ministru. Şi tot aşa.

Fireşte că popularitatea acestor eroi ai timpurilor noastre nu ar fi fost cu putinţă dacă televiziunile, aflate permanent în căutare de subiecte de senzaţie şi, se înţelege, stupide, nu le-ar duce la gură, cu perversiune, microfoanele şi nu şi-ar focusa camerele de luat vederi printre cracii transparenţi ai „cemortancelor”, pe muianul gestapovist al lui Chirtoacă, pe chipul genial de nătîng şi hoţ al lui Ghimpu ori pe portofelul generos al unui Usatîi, care oricum nu ne dovedeşte că îi mituieşte electoral pe moldoveni din banii lui.

Săptămîna trecută, am fost receptorii mediatici ai două tipuri de libido – al fostei scufundătoare de vapoare italiene Domnica Cemortan şi cel al lui Dorin Chirtoacă. Pentru cititorii noştri de la ţară care poate că n-au auzit cine-i Domnica Cemortan, îi informăm şi noi din cele scrise în presă. În noaptea de 13 ianuarie 2012, cînd la bordul pachebotului de lux Costa Concordia se aflau aproximativ 4.200 de persoane, acesta a naufragiat lîngă insula toscană Giglio, provocînd moartea a 32 de oameni. Printre cei salvaţi, s-a numărat şi moldoveanca Domnica Cemortan de 26 de ani.

Presa internaţională afirma atunci că moldoveanca era amanta căpitanului Francesco Schettino, în vîrstă de 52 de ani. Domnica – nu şi nu! În Moldova a ţinut chiar şi o conferinţă de presă prin care nega amantlîcurile cu un căpitan care şi-a părăsit vasul în timp ce se scufunda înaintea pasagerilor pe care trebuia să-i salveze. Ulterior, la un proces din Italia, Domnica a recunoscut că trăia în călduri cu căpitanul care era şi însurat. Săptămînalul german „Focus” scria că Francesco Schettino nu doar a scufundat vasul, ci şi propria căsnicie.

Doamne ce penibilă era această Domnică de marinari atunci cînd nu doar că nega relaţia ei libertină cu căpitanul sau se bîlbîia cu privire la rostul aflării ei pe vapor, dar îi şi mai ameninţa pe jurnalişti cu procese!

Probabil că din lipsă de „oferte marinăreşti”, Domnica s-a re-cuibărit în Moldova şi a început să călărească politica şi activismul social. Se pare că a vrut să momească mai mulţi lideri, dar n-ar fi avut succesul scontat de ea. Auzisem, la un moment dat, că a aruncat cu harponul şi năvodul şi spre Renato Usatîi, dar pare-se că n-a ţinut. Este şi firesc. Din apele învolburate din care vine Domnica, este normal ca Usatîi să nu se poată scufunda în Domnica fără aprobarea coordonatorului său moscovit.

Pe la mijlocul acestui an, Domnica m-a făcut iarăşi să plesnesc de rîs şi să mă minunez de minunile absurde la care moldovenii sînt nevoiţi să asiste. Ea a spus că „s-a regăsit într-un partid politic din Republica Moldova”, alegînd să devină membru al Partidului „Democraţia Acasă” (PDA), condus de Vasile Costiuc. Acum ţineţi-vă să nu vă prăpădiţi de rîs! În proaspăta ei calitate de ne-prospătură, la o conferinţă de presă, Domnica a spus că, din toate doctrinele citite de ea la partidele politice, cel mai plăcut penetrată s-a simţit de cea „sciento-creştinistă”, promovată de „Democraţia Acasă”. Profunzimi serioase din adîncimea declinării la feminin a substantivului puţ!

Ca o adevărată pirăţoaică de mare, într-un interviu, a spus că vrea să intre în dormitorul politicii deoarece are „un proiect în spate, pe care vrea să-l pună în practică”, însă fără să precizeze ce are şi în faţă.

Dar să revenim la două tipuri de poftă sexuală de săptămîna trecută! Obişnuită fiind cu luxul din cabina amantului ei căpitan, cu valurile mării pe care nu se vede nici un pic de praf, ci doar vreun chiştoc de ţigară aruncat de marinari, Domnica a sărit la beregata ucigaşului de cai Dorin Chirtoacă din cauza lipsei coşurilor de gunoi în Chişinău. Astfel, „costaconcordizda” Domnica a protestat în faţa frontului Primăriei prin împrăştiere de sacoşe cu gunoi.

Aici Domnica, chiar dacă are dreptatea ei în decolteu, a eşuat iarăşi, căci Chirtoacă nu-i atît de prostuţ ca să-i facă pe plac, indiferent cît de gunoi ar putea fi şi el. Chirtoacă nu-i atît de nebun încît să nu ştie că, dacă ar fi coşuri sau tomberoane de gunoi, atunci el ar fi primul pe care chişinăuienii l-ar arunca în ele. Gunoi la gunoi trage, lucru bine ştiut de el şi de Domnica, dar primăriţa Chişinăului este suficient de prudentă ca să nu lase să se vadă asta.

„După ce a scufundat Costa Concordia, vrea să scufunde şi Primăria. O nouă tentativă de scufundate a Primăriei. Nici o şansă, Primăria nu se scufundă,” a declarat Chirtoacă, moartea cailor, crezîndu-ne chiar orbi. Da, Costa Concordia s-a scufundat, însă Primăria Chişinăului a fost scufundată de Chirtoacă după primul lui an de mandat. Domnica l-a scufundat pe un căpitan de aşternut, Chirtoacă, însă, a scufundat o Capitală. În rest, parcă… cine se aseamănă, se adună, chiar dacă pe tabere parcă adverse. Poate îi aliază Usatîi! Generaţia gunoaielor venerate!

Dan, căpitan de plai