CHINA NE VA ACORDĂ UN AJUTOR NERAMBURSABIL DE 8 MLN DOLARI

Ajutorul nerambursabil va fi acordat în baza Acordului privind cooperarea economică şi tehnică între Guvernele Republicii Moldova şi Republicii Populare Chineze, semnat, pe 10 iulie, la Chişinău, de Prim-ministrul Iurie Leancă şi Ambasadorul Chinei în ţara noastră, Sa Tong Mingtao. Tot pe 10 iulie, cei doi oficiali au semnat un act de primire - predare a 1.200 computere şi 220 imprimate, donaţie a Guvernului Chinei, destinată căminelor studenţeşti, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

În cadrul ceremoniei de semnare a Acordului, Premierul a declarat că cele peste 8 milioane dolari americani (50 de milioane de yuani) vor fi destinaţi unor proiecte de dezvoltare cu orientare socială. Proiectele urmează să fie identificate şi aprobate de cele două părţi. Iurie Leancă a mulţumit Republicii Populare Chineze pentru asistenţa acordată ţării noastre prin diferite proiecte, care au contribuit la îmbunătăţirea calităţii educaţiei, protecţiei sociale, combaterii corupţiei şi altele. ”Aceste acţiuni se înscriu perfect în relaţiile dintre ţările noastre. Sînt sigur că tehnica donată pentru studenţi va spori accesul la informaţie, va îmbunătăţi condiţiile de pregătire pentru cursuri şi va contribui la realizarea potenţialului tinerilor care studiază”, a menţionat Iurie Leancă.

La rîndul său, Ambasadorul chinez a declarat că proiectele de asistenţă pentru Republica Moldova au scopul de a fortifica relaţiile dintre cele două ţări. ”Sînt sigur că acest ajutor nerambursabil va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a populaţiei, dezvoltarea economică şi socială a ţării, la crearea locurilor de muncă. Cît priveşte asistenţa tehnică, sperăm ca aceste echipamente să îmbunătăţească condiţiile de studii pentru studenţii din Republica Moldova”, a spus Sa Tong Mingtao.

Oficialii au avut o întrevedere în cadrul căreia au vorbit despre posibilităţile de  majorare a schimbului comercial. Iurie Leancă a subliniat disponibilitatea Republicii Moldova de a atrage investiţii chineze şi de a lansa proiecte comune în domeniul educaţional şi cultural.