CHINA LANSEAZĂ UN SISTEM SECRET ANTI-SATELIT

Îngrijorare în SUA

Militarii chinezi testează trei aparate cosmice de dimensiuni mici, parte componentă a unui sistem secret anti-satelit, scrie presa americană, citînd surse.

Trei sateliţi au fost lansaţi la 20 Iulie. Ulterior, aparatele au efectuat manevre neobişnuite în spaţiu şi care pot constitui dovada că Beijing se pregăteşte să creeze o armă împotriva sateliţilor, estimează The Washington Free Beacon, citînd un funcţionar cu acces la rapoartele serviciilor speciale privind sateliţii.

Unul dintre sateliţi este dotat cu un braţ mobil, capabil să deterioreze sateliţii orbitali. Sursa publicaţiei menţionate a caracterizat apariţia acestor sateliţi drept “o problemă reală pentru securitatea naţională a SUA”. Potrivit spuselor sale, trei sateliţi constituie un sistem unitar, “cel cu braţ mobil trezind cea mai mare îngrijorare”. “Este parte a programului  Războiul stelelor angajat de China”, a comentat sursa respectivă.

“Braţul mobil poate fi folosit pentru o serie întreagă de lucruri: pentru a abate de la traiectorie un aparat sau altul, ori pentru capturarea altor sateliţi”, a explicat aceeaşi sursă. El afirmă că cei trei sateliţi pot efectua, de asemenea, remedia eventualele defecţiuni ale aparatelor orbitale.

Pentru prima dată, informaţii legate de manevrele sateliţilor chinezi au fost publicate pe blogul unor cercetători, care urmăresc deplasările sateliţilor pe orbita circumterestră. Potrivit datelor lor, unul dintre sateliţi şi-a redus orbita cu aproape 93 de kilometri. Ulterior, el şi-a schimbat traiectoria de deplasare, apropiindu-se de alt satelit. Cele două aparate au trecut la o distanţă de 100 de metri unul faţă de celălalt. Autorul postării a presupus, la acea dată, că ar putea fi vorba de manevre militare.

Sursa The Washington Free Beacon a declarat, în context, că administraţia Barack Obama “nu vrea ca poporul american să ştie despre programul anti-satelit al Chinei, pentru că dezvăluirea acestor planuri ar impune o creştere a bugetelor alocate apărării”.

Simona Haiduc