CHINA FACE O „REFORMA A NUNTILOR”

Petrecerile și darurile vor fi interzise

Guvernul chinez a lansat o ofensivă împotriva „practicilor vulgare de nuntă”, cum ar fi darurile prea scumpe, petrecerile extravagante și cererea unor sume de bani la schimb pentru mireasă. Astfel, la apelul Ministerului Afacerilor Civile, aceste tradiții ar putea fi interzise. Vorbind la o conferință privind reforma nunților, oficiali din minister au precizat că aceste evenimente ar trebui să „reflecte mai bine” valorile țării și să implementeze filosofia politică a lui lui Xi Jinping, motivînd că modul în care se desfășoară în prezent reprezintă o „formă de adulare a banilor”, informează The Guardian.

Decizia pare să vizeze zonele rurale, unde în ultimii 20 de ani au crescut în mod surprinzător cheltuielile pentru nuntă. După zeci de ani în care autoritățile au controlat populația, prin politica copilului unic, țara a ajuns să aibă cu 30 de milioane mai mulți bărbați decît femei. Din acest motiv, cei care vor să își găsească o mireasă trebuie să îi plătească familiei acesteia o sumă de bani. Totodată, familia poate cere la schimb și mașini, case și bijuterii. De exemplu, în orașul Da’anliu din provincial Hubei, unde localnicii cîștigă anual în jur de 2.800 de dolari din cultivarea perelor, o mireasă „costă” în jur de 30.000 de dolari. Din acest motiv, autoritățile locale au fost nevoite să instituie o lege, în luna August, prin care oricine plătește familiei miresei mai mult de 2.800 de dolari riscă să fie acuzat de trafic de ființe umane.

În cazul familiilor înstărite, cerințele sînt foarte specifice. De exemplu, familiile din provincia Shadong cer pentru viitoarea mireasă o pereche de cercei de aur, un lănțișor de aur, o casă, o mașină și suma de 21.500$. În 2018, în provincia Henan, localnicilor le-au fost puse o serie de restricții. Mirii nu au voie să aibă mai mult de 200 de invitați și cadourile să nu însumeze mai mult de 8.600$. Totodată, este interzisă oferirea de mașini sau case. Potrivit cercetătorilor chinezi, implementarea noii legislații va fi dificilă, mai ales în zonele rurale.