China denunta ”calomniile” venite din Marea Britanie

China l-a acuzat pe şeful diplomaţiei britanice că răspîndeşte „calomnii” după comentariile sale, denunţînd „grave încălcări” ale drepturilor omului împotriva minorităţii musulmane uigure în Xinjiang (Nord-Vest), relatează France Presse, potrivit agerpres.

„Este clar că există încălcări grave, şocante ale drepturilor omului” în această regiune, a declarat Duminică ministrul britanic de Externe Dominic Raab la televiziunea BBC. „Este profund, profund şocant”, a adăugat el.

„Vrem o relaţie serioasă (cu China), dar nu putem vedea un astfel de comportament şi să nu-l denunţăm”, a adăugat Raab.

„Aceste afirmaţii sunt pur şi simplu minciuni şi calomnii”, a răspuns Luni într-o conferinţă de presă Wang Wenbin, purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe chinez.

„Problema în Xinjiang nu este o chestiune de drepturi ale omului, de religie sau grup etnic. Este o chestiune de luptă împotriva violenţei, a terorismului şi separatismului”, a subliniat el.

Regiunea Xinjiang, cu aproximativ 25 de milioane de locuitori, este lovită de mult timp de atentate mortale, atribuite de Beijing separatiştilor sau islamiştilor. În ultimii ani, ea a făcut obiectul unor restricţii sporite.

Mai mult de un milion de musulmani, mai ales uiguri, sunt sau au fost internaţi în tabere în Xinjiang, afirmă Washingtonul şi organizaţii internaţionale pentru drepturile omului.

China neagă această cifră şi susţine că acestea sunt centre de formare profesională, concepute să ajute populaţia să-şi găsească un loc de muncă pentru a o ţine departe de tentaţia extremismului.

Un cercetător german, Adrian Zenz, susţine, de asemenea, într-un studiu recent publicat de o organizaţie americană, că uigurii sunt supuşi sterilizărilor forţate.

Wang Wenbin a respins acuzaţiile de sterilizare forţată, declarînd că populaţia uigură s-a dublat în decurs de 40 de ani.

Relaţiile chino-britanice s-au înrăutăţit în ultimele săptămîni asupra mai multor chestiuni.

Regatul Unit a cedat săptămîna trecută presiunilor din partea SUA şi a ordonat eliminarea treptată din reţeaua sa 5G a oricărui echipament produs de gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei, în ciuda ameninţărilor cu represalii din partea Chinei.

Tensiunile sunt de asemenea puternice în legătură cu Hong Kongul. Londra a denunţat impunerea de către Beijing, la sfîrşitul lunii Iunie, a unei legi de securitate naţională în fosta sa colonie, numind-o „încălcare clară” a autonomiei locale.