China da asigurari ca va bombarda Coreea de Nord daca va incalca „linia rosie”

China este gata să întreprindă acțiuni militare împotriva regimului de la Phenian, avertizează oficiosul Partidului Comunist Chinez.

Armata chineză va reacționa în forță dacă activitatea nucleară a Coreei de Nord amenință zonele de frontieră ale Chinei, potrivit unui editorial publicat în Global Times, ziar în limba engleză al Partidului Comunist Chinez. Articolul subliniază că echipamentele nucleare ale Phenianului nu trebuie să pună în pericol regiunile din Nord-vestul Chinei, avertizînd: „Beijingul a fixat o linie roșie și va proteja cu orice preț securitatea și stabilitatea nord-estului Chinei.”

Editorialul din Global Times precizează foarte clar:„Dacă linia roșie este încălcată, China va face uz de toate mijloacele necesare pentru a riposta. Problema nu este dacă China este de acord cu o lovitură a Statelor Unite, Armata Populară de Eliberare chineză va lansa atacuri asupra capacităților nucleare ale Coreei de Nord pe cont propriu.”

Complexul nuclear Nord-coreean de la Punggye-ri este situat mai aproape de frontiera chineză și de provinciile chineze Liaoning și Jilin, decît de capitala Phenian. Acest fapt provoacă îngrijorare în China, se arată în editorialul publicat în Global Times.

„Cu toții știm că al șaselea test nuclear al Coreei de Nord este iminent, iar diverse țări, dar mai ales China, sunt îngrijorate de aceasta. Dacă, din întîmplare, au loc scurgeri sau o poluări nucleare, distrugerile asupra mediului din Nord-vestul Chinei vor fi catastrofale și ireversibile.”

Avertismentul ziarului chinez vine după ce pericolul nuclear al Coreei de Nord a fost unul dintre cele mai spinoase subiecte pe agenda întîlnirii dintre președintele chinez, Xi Jinping, și Donald Trump. Trump i-a cerut omologului său să întreprindă tot ce îi stă în puteri pentru a rezolva problema amenințării nucleare a Coreei de Nord, în caz contrar, Washingtonul urmînd să-și asume singur această misiune. Mai mult, Miercuri, 12 Aprilie, Xi l-a sunat pe Trump pentru a-i da asigurări că țara sa dorește denuclearizarea Peninsulei Coreea și a făcut apel la pace și stabilitate, potrivit unui anunț făcut de Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Washingtonul a dat ordin unui portavion însoțit de o escadră navală să se îndrepte spre Coreea de Nord, în timp ce Donald Trump a transmis două avertismente severe pe Twitter: „I-am explicat președintelui Chinei că un acord comercial cu Statele Unite ar fi mult mai bun pentru ei dacă rezolvă problema Nord-coreeană.” „Coreea de Nord o caută cu lumînarea. Dacă China se decide să ofere o mînă de ajutor, ar fi grozav. Dacă nu, vom rezolva problema fără ei.”