China a suspendat reinnoirea acreditarilor pentru mai multi jurnalisti straini angajati de mass-media americane

China a suspendat reînnoirea acreditărilor pentru mai mulţi jurnalişti străini angajaţi de mass-media americane, pe fondul unor tensiuni aprinse între Beijing şi Washington, a deplîns Luni Clubul Corespondenţilor Străini în China (FCCC), informează AFP, potrivit agerpres.

Administraţia Trump a declanşat, în 2020, ostilităţile împotriva mass-media chineze prezente în SUA, în numele luptei împotriva restricţiilor cu care se confruntă presa străină în China. Această politică americană a provocat măsuri de retorsiune din partea Beijingului. Cele două puteri au expulzat pe rînd, în ultimele luni, un anumit număr de reporteri ai celeilalte ţări.

Acum, principalul punct de divergenţă este acela că Washingtonul atribuie vize doar pentru 90 de zile jurnaliştilor chinezi prezenţi pe teritoriul american.

„Ei (jurnaliştii chinezi) au depus foarte devreme la autorităţile americane cererile lor pentru prelungire (a vizelor), însă deocamdată SUA nu au prelungit viza pentru nici unul dintre ei”, a declarat Luni Zhao Lijian, un purtător de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, acuzînd Washingtonul că face din aceşti jurnalişti „ostaticii unei politici de presiune”.

Drept represalii, cel puţin cinci corespondenţi străini a patru mass-media americane, printre care cotidianul Wall Street Journal, televiziunea CNN şi agenţia Bloomberg, nu şi-au putut reînnoi legitimaţiile, a anunţat FCCC.

Acest document este indispensabil pentru a putea lucra pe teritoriul chinez.

Reporterii vizaţi, nu neapărat de cetăţenie americană, au primit în schimb scrisori oficiale ce fac oficiul unor legitimaţii de presă, a precizat FCCC. Aceste documente îi autorizează să continue să locuiască şi să lucreze în China, însă „pot fi revocate în orice moment”, ceea ce îi expune pe jurnalişti „unei ameninţări constante la expulzare”, deplînge organizaţia.

„Toate opţiunile sunt pe masă”, a atenţionat Zhao Lijian. „Dacă SUA vor persista în politica lor, (…) China va fi constrînsă să ia măsurile necesare şi potrivite”, a declarat el, avînd în vedere posibile expulzări de jurnalişti americani.

Autorităţile chineze au expulzat în timpul primului semestru al lui 2020 un număr record de 17 jurnalişti străini, anulîndu-le legitimaţiile de presă, potrivit FCCC.

La rîndul său, Washingtonul a operat, în Martie, o reducere masivă a numărului de chinezi autorizaţi să lucreze pentru mass-media de stat ale ţării lor în SUA. De atunci, 60 de jurnalişti chinezi au fost constrînşi să-şi facă bagajele, potrivit Beijingului.