China a depus o plingere dupa acuzatiile Pentagonului ca ar pregati atacuri

Ministerul Apărării din China a depus o plîngere către SUA, după ce un raport al Pentagonului arată că Armata chineză se pregăteşte, probabil, pentru un atac împotriva Statelor Unite. Chinezii au numit criticile din raport ca fiind doar „bănuieli”.

Ministerul a afirmat într-un comunicat publicat vineri că Pentagonul a interpretat greşit intenţiile strategice ale Chinei şi a exagerat „aşa zisa ameninţare militară a Chinei”, relatează news.ro, citînd Reuters.

„Armata Chinei se opune acestor afirmaţii şi a depus o plîngere către SUA”, se arată în raport. Ministerul a comunicat că statul chinez se află pe calea către pace şi urmăreşte o strategie naţională defensivă, contribuind la pacea globală.

„Modernizarea Armatei chineze are ca scop protejarea suveranităţii ţării, a securităţii şi a intereselor de dezvoltare, precum şi a păcii globale şi a prosperităţii”, este precizat în raport.

„Reforma Armatei chineze, dezvoltarea armelor şi a capacităţilor defensive sunt rezonabile. Criticile din raportul american sunt doar bănuieli”, este adăugat.

Raportul Pentagonului subliniază eforturile Chinei de a-şi mări influenţa globală iar cheltuielile pentru apărare ale statului chinez estimate de Pentagon depăşesc 190 de miliarde de dolari în 2017.

„În ultimii trei ani, Armata chineză şi-a extins zonele pentru operaţiuni cu bombardiere deasupra apei, cîştigînd experienţă în zone maritime esenţiale şi se antrenează, probabil, pentru atacuri asupra SUA şi aliaţilor săi”, se arată în raport. În raport este precizat că, deşi Armata chineză a continuat să îşi extindă operaţiunile, nu este clar ce mesaj doreşte Beijingul să transmită în afara „unei demonstraţii a faptului că şi-au îmbunătăţit capacităţile”. (Sursa: News.ro)