China a construit cea mai mare forta navala din lume, depasind SUA

În 2018, Președintele chinez, Xi Jinping, a îmbrăcat o uniformă militară și s-a îmbarcat pe un distrugător al Armatei Populare de Eliberare din Marea Chinei de Sud, relatează CNN într-o analiză privind forța navală chineză, informează mediafax. Răspîndită în fața lui, în acea zi de Aprilie, se afla cea mai mare flotă pe care China a pus-o vreodată pe mare – 48 de nave, zeci de avioane de luptă, mai mult de 10.000 de militari.

Pentru Xi, cel mai puternic lider al țării de la Mao Zedong, ziua a fost un punct de plecare pentru o mare ambiție – o forță care ar arăta măreția și puterea Chinei pe cele șapte oceane ale lumii. „Sarcina de a construi o marină puternică nu a fost niciodată atît de urgentă ca astăzi”, a spus Xi în acea zi.

Prin cel puțin o măsurătoare, planul lui Xi a funcționat. La un moment dat, între 2015 și prezent, China a adunat cea mai mare forță navală din lume.

În 2015, Marina Armatei de Eliberare a Poporului (PLAN) avea 255 de nave de luptă în flota sa, potrivit Oficiului de Informații Navale (ONI) al SUA.

La sfîrșitul anului 2020, avea 360, cu peste 60 mai mult decît marina SUA, potrivit unei prognoze ONI.

Peste patru ani, PLAN va avea 400 de nave de luptă, estimează ONI.

„Forța de luptă a marinei chineze a crescut de peste trei ori în doar două decenii”, arată un raport din Decembrie al Marinei Americane.

„Comandînd deja cea mai mare forță navală din lume, Republica Populară Chineză construiește vase de luptă de suprafață moderne, submarine, portavioane, avioane de vînătoare, nave de asalt, submarine cu rachete nucleare balistice, vase de pază de coastă și spărgătoare de gheață cu o viteză alarmantă.”

Unele dintre aceste nave vor fi egale sau mai bune decît orice pot pune SUA sau alte puteri navale pe apă.

Printre acestea, se numără nave precum distrugătorul de tip 055 – despre care unii analiști spun că îmbunătățește navele din clasa Ticonderoga a SUA ca putere de foc – și amfibii de asalt care ar putea pune mii de militari chinezi pe țărmuri străine.

În timp ce China se așteaptă să ajungă la 400 de nave pînă în 2025, obiectivul actualului plan de construcție navală al US Navy, fără dată fixă, este pentru 355 de nave – un dezavantaj numeric substanțial.

Asta nu înseamnă că Marina SUA își pierde supermația. Din punct de vedere al personalului, marina SUA este mai mare, cu mai mult de 330.000 de angajați față de cei 250.000 ai Chinei.

Analiștii subliniază alți cîțiva factori în favoarea Washingtonului.

Marina SUA cîștigă la capitolul tonaj, cu nave mai mari și mai grele, cum ar fi distrugătoarele cu rachete ghidate și crucișătoarele, decît China. Aceste nave oferă SUA un avantaj semnificativ în ceea ce privește capacitatea de lansare a rachetelor de croazieră.

SUA are peste 9.000 de lansatoare de rachete pe navele sale de suprafață, față de aproximativ 1.000 ale Chinei, potrivit lui Nick Childs, analist la Institutul Internațional de Studii Strategice.

Flota americană de submarine de 50 de vase este în întregime alimentată cu energie nucleară, oferindu-i avantaje semnificative de autonomie și rezistență față de o flota chineză care are doar șapte submarine cu energie nucleară în flota sa de 62 de unități.

Mai aproape de casă, însă, numerele sunt în favoarea Beijingului.

„Marele avantaj pe care marina chineză îl are asupra Marinei SUA este în navele de patrulare și de coastă, corvete și sub”, a spus Childs. Acele nave mai mici sunt susținute de garda de coastă și de Miliția Maritimă cu suficiente nave care dublează puterea PLAN.

Acestea sunt semne tulburătoare pentru Washington, care se confruntă cu probleme bugetare și legate de pandemie care sunt mult mai mari decît cele ale Chinei. Analiștii își fac griji că balanța, inclusiv anunțul Chinei de Vineri că își va crește bugetul anual destinat apărării cu 6,8% se înclină în favoarea Beijingului.

Nu poți avea cea mai mare forță navală din lume dacă nu poți construi o mulțime de nave. China este cel mai mare constructor comercial de nave din lume.

În 2018, China deținea 40% din piața mondială a construcțiilor navale în tone brute, conform cifrelor Națiunilor Unite citate de China Power Project la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, cu mult înaintea Coreei de Sud, care deține 25%.

China a construit mai multe nave într-un an de pace (2019) decît SUA în patru de război (1941-1945).

Infrastructura în vigoare, forța de muncă implicată și tehnologia utilizată în șantierele navale comerciale sunt aplicabile în producerea de nave de război. Asta face China foarte bine. „Între 2014 și 2018, China a lansat mai multe submarine, nave de război, nave amfibii și auxiliare decît numărul de nave care deservesc în prezent în flotele din Germania, India, Spania și Regatul Unit”, potrivit China Power Project.