CHIŞINĂUL PLIN DE GUNOAIE

Un primar pentru „înhumarea noastră”

Autor: Mihai CONŢIU

De multă vreme, Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, a ajuns o adevărată ofensă, cu tot ce poate cuprinde mai abject acest verb, pentru toţi locuitorii Capitalei. Cînd vorbeşte, ai senzaţia că abia se abţine să nu-i ia la palme pe toţi locuitorii Chişinăului. Aceasta parcă-i o „meteahnă clinică” de familie. La fel ca şi eşuatul său unchi, Mihai Ghimpu, crede că-i buricul pămîntului, că este o mare deşteptăciune, „fiind nevoit” să-i conducă pe nişte proşti care „nu-l merită”.

De ceva timp, o tot face pe „ilustratorul” în faţa consilierilor municipali sau subalternilor lui. Astfel, de cîte ori se întoarce dintr-o Capitală sau urbe europeană, le prezintă acestora tot felul de filmuleţe sau fotografii cu ceea ce a văzut el acolo şi ar trebui realizat şi la Chişinău. Prea plin de sine fiind în suficienţa sa, uită un lucru fundamental: Capitalele şi oraşele europene vizitate de el nu sunt blestemate şi prostite cu primari plămădiţi din acelaşi aluat prost, insalubru cum este Chirtoacă!

„Cetăţenii sunt de vină, nu eu!”

Îl vedeam şi auzeam, la televizor, acuzîndu-i pe cetăţeni de starea deplorabilă, infectă a oraşului. De acord, Chişinăul poate că nu are cetăţeni civilizaţi, grijulii cu ordinea publică, curăţenia etc., la fel ca şi cei din metropolele vizitate de el, dar şi pe acolo a existat o „pleavă socială” şi chiar mai este. Toate marile oraşe civilizate poartă amprenta edililor pe care i-au avut la Primărie în cea mai covîrşitoare măsură. Aici nu-i vorba de sărăcia bugetară, ci de priceperea gospodărească a edilului. Oricine a fost în casele unor oameni săraci, dar gospodari, şi a rămas profund impresionat de ordinea şi curăţenia din ele. Aşa-i şi cu o Primărie!

chisinaul plin de vierm5 copy.jpg

Acum, noi, locuitorii Capitalei, ne-am opintit voiniceşte şi de nevoie în căldurile toride ale Verii. Nu peste mult timp, Chirtoacă îşi va isprăvi şi al doilea mandat şi ne lasă acelaşi oraş sufocat de o îmbîcseală devenită deja „specific tradiţional”. Am înţeles, de la el, că, pe viitor, ar prefera un mandat iresponsabil de deputat, căci deja a reuşit să pună Chişinăul „la punct”. Şi virgulă...!

Străzile oraşului sunt împînzite de aceleaşi hîrburi de troleibuze şi microbuze, în care oamenii se sufocă din cauză că nu sunt dotate cu aer condiţionat. N-a construit nici o parcare subterană! Nici nu are de gînd. Amintiţi-vă că blestematul de primar, la ultimele alegeri, a avut neruşinarea să se laude cu cele vreo sută de troleibuze europene cumpărate cu o căruţă de bani de la Minsk. Ei bine, toate aceste troleibuze europene nu sunt dotate cu aer condiţionat, iar el a avut nesimţirea să justifice această revoltătoare greşeală prin aceea că ar fi fost mai scumpe astfel! Mai scumpe cu cît, băi, neterminatule! De ce n-ai cumpărat cu unul mai puţin pentru ca celelalte să fie complete? Şi aceste troleibuze sufocante sunt o înjurătură dispreţuitoare adresată nouă de Chirtoacă! Ne consideră nişte viermi pe care îi înhumează treptat...

Cînd vine vorba de Chişinău, am încetat de mult să-l compar cu alte Capitale europene, însă, instinctiv, fac acest lucru în raport cu Bucureştiul.

Boli pe care imprudenţii le pot contacta din cauza nepăsării primarului

În fiecare Vară, locuitorii Chişinăului se confruntă cu veşnic aceeaşi problemă – pericolul grav la care se expun dacă îndrăznesc să se răcorească într-unul din cele „10 lacuri sau bazine acvatice existente”, după cum sunt definite. Rîie, puroi, scabie, criptosporidioză, hepatită, leptospiroză, dizenterie biliară, acnee, ciuperca piciorului, conjunctivită, otită sau boli digestive, acestea şi altele tot mai imprevizibile sunt doar cîteva din maladiile pe care le pot contacta imprudenţii care, sufocaţii fiind de canicula Verii, riscă să se aventureze în aceste lacuri.

chisinaul plin de viermi3 copy.jpg

Toată lumea ştie că dragarea şi amenajarea acestor lacuri este una dintre priorităţile cele mai arzătoare, iar asta de vreo 20 de ani, numai lui Chirtoacă nu i-a păsat deloc! Îl doare-n cot de cetăţeni, atîta timp cît el se poate duce cu „băieţii lui de sex masculin” la orice piscină din Europa atunci cînd... devine pofticios...! Nu numai că oamenii pot lua bolile descrise mai sus, dar acum constată că şi Chirtoacă are boală pe ei!

A avut la dispoziţie atîţi ani...

Bucureştiul, de exemplu, de cînd îl ştiu, este împînzit cu două tipuri de ştranduri populare – unele sunt cele amenajate pe malurile lacurilor naturale, iar celelalte sunt dotate cu bazine artificiale cu apă, inclusiv terenuri de plajă, tenis, volei, cabine de schimb, vestiare, duşuri, WC-uri, trambuline şi, bineînţeles, terase cu mîncăruri, băuturi răcoritoare etc. sau chiar şi discoteci. Biletul de intrare la aceste ştranduri, care, bineînţeles, ocrotite cu garduri, este accesibil şi valabil pentru toată ziua.

Sigur că, în afară de acestea, mai există şi piscinele mai pretenţioase, dar aici este vorba despre locuri de agrement populare.

chisinaul plin de viermi4 copy.jpg

Am văzut şi la Chişinău două astfel de... mai curînd bazine, căci nu le pot spune ştranduri, dar m-a mirat faptul că nu au caracter popular, sunt destul de meschine, iar accesul se tarifează cu ora de şedere, ceea ce mi s-a părut o stupizenie.

În toţi aceşti ani cît a zăcut la Primărie, Chirtoacă ar fi putut iniţia construirea măcar a unui singur astfel de ştrand popular. Doar unul cu doar 4 bazine – unul sportiv cu trambulină, unul pentru copii, unul mai mare pentru adulţi şi unul pentru iniţierea celor care vor să înveţe să înoate, cu toate dotările auxiliare de rigoare. Ar fi fost deja o afacere publică pînă acum. Este drept că sezonieră, dar, totuşi, o afacere!

Poate că din cauza caracterului ei sezonier nu s-a lansat într-o astfel de afacere chiar Ghimpu, căci bani ar avea, numai că lui, probabil, îi plac tunurile! Este, totuşi, o afacere, căci altminteri nu s-ar lăsa antrenaţi în ea atîţia din România şi din alte ţări!

Să ai atîtea lacuri în acest Chişinău, să ai atîtea locuri în care poţi construi altele artificiale, să ai un primar atît de prost, lipsit de imaginaţie, plin de îngîmfare, ură şi dispreţ faţă de confortul elementar al cetăţenilor...!

Batjocura de ţărani

chisinaul plin de viermi2.jpg

Dar atunci cînd vorbim de pretenţii europene, de standard ca în UE, trebuie neapărat să ne gîndim la pieţele agricole.  Piaţa Centrală este cea mai teribilă babilonie infectă de pe faţa pămîntului. Ca să fie ordine, pieţele agricole volante sînt cea mai stringentă problemă. De ce nu le organizează Chirtocelul? Pentru că îi convine financiar batjocura de la Piaţa Centrală. O bătrînică nu poate cîştiga 50 de lei cu o căldare de cireşe! Îi sar în cap 3-4 poliţişti tineri, voinici, sănătoşi care ar trebui înhămaţi la plug, nu să aştepte cu bastoanele la porţile pieţelor agricole un copil de la ţară cu caise sau vişine care vrea să-şi facă parale de caiete şi manuale. Auzi, primarule european, de ce eşti mincinos?  Nu ai văzut cum vînd ţăranii francezi producţie agricolă – acelaşi pătrunjel, spanac, morcov necalibrat – în centrele urbane din Franţa? Parcă ai învăţat pe la Sorbona! Sau ai avut bani numai de restaurante? Eşti doar un robot propagandistic, rău, fără inimă şi creier, mincinos şi ne duci oraşul de rîpă. Coboară jos!