CHIŞINĂUL ESTE CAPITALA RUŞINII ŞI DEZNĂDEJDII MOLDOVENILOR

Dorin Chirtoacă – un primar impostor, hoţoman, demolator şi complice cu mafioţii

Autor: Mihai CONŢIU

Nu fac parte din categoria acelor trîntori insalubri care, atunci cînd îşi aşteaptă oaspeţi, mătură gunoiul sub covor, fiindu-le lene să-l ducă la ghenă. Din nefericire pentru absolut toţi locuitorii Chişinăului, Dorin Chirtoacă este un primar care-şi ascunde gunoiul politic sub preşul Primăriei.

În Vara aceasta, am avut mai mulţi oaspeţi occidentali. Fireşte că i-am dus să viziteze/cunoască cele mai încîntătoare locuri din Moldova, dar i-am invitat şi în pelerinaje prin cele mai insalubre locuri din Chişinău. Am început cu Piaţa Centrală, care ar trebui să fie un etalon de comerţ civilizat pentru Capitală, iar mai apoi am continuat cu pieţele adiacente, în care se vinde tot ce se poate imagina; le-am mai arătat oaspeţilor mei trotuarele din zona Gării, pe care sărmanii oameni îşi etalează ultimele vechituri din casă spre a le vinde în schimbul unor sume amărîte ca să aibă cu ce-şi cumpăra o pîine şi tot aşa.

Bineînţeles că toate acestea au o legătură fundamentală cu Dorin Chirtoacă, nesăbuitul şi incompetentul primar al Chişinăului. De cînd a devenit primar, în anul 2007, şi pînă astăzi, acest individ şi-a exercitat mandatul parcă într-o duşmănie făţişă faţă de locuitorii Chişinăului, faţă de estetica acestui oraş şi confortul cetăţenilor. Din ce cauză? Din frustrare de ţăran ajuns mai mare la oraş, din cauză că este un aventurier politic ajuns într-o astfel de funcţie din întîmplare, din lipsă de alternativă şi în urma unui vot inconştient al unor oameni dornici de schimbare sau, pur şi simplu, individului nu-i pasă de oraş şi oameni, ci este interesat doar de cît se pot îmbogăţi el, partidul şi Mihai Ghimpu din jefuirea Chişinăului?

Sîntem siguri că este vorba despre toate la un loc! Este nevoie de mult spaţiu şi timp ca să contabilizăm toate relele făcute de Chirtoacă acestei capitale, motiv pentru care vom aminti doar cîteva.

Groapa de gunoi a Chişinăului

Piaţa Centrală este cea mai mare şi insalubră gunoişte a oraşului. Încă de la începutul primului său mandat, Chirtoacă ar fi trebuit să propună şi să dispună raderea ei de pe faţa pămîntului şi construirea în acel loc a unui impunător complex comercial modern, care să cuprindă spaţii de depozitare şi de vînzare pentru producătorii agricoli, magazine, hotel, parcări subterane, spaţii de agrement etc.

Nu a avut interesul să aibă o astfel de iniţiativă deoarece a văzut prea bine cîte sute de milioane se pot încasa din gunoaie, din acea mizerie comercială de tip feudal. Din Piaţa Centrală se scot bani din orice: începînd cu zecile de mii de euro pe care trebuie să le dea şpagă cel care vrea să fie directorul acesteia, mai apoi ceilalţi şefi mai mici; taxele ilegale plătite de cei care doresc locuri privilegiate ca să-şi închirieze sau să-şi construiască spaţii comerciale noi în acest perimetru; mita plătită pentru grupuri de tarabe amplasate în locuri convenabile; protectorii neoficiali ai diferiţilor comercianţi „toleraţi” în anumite locuri; mafia intermediarilor, a celor care îi constrîng pe ţărani să le vîndă marfa la preţuri de nimic pentru ca ei s-o revîndă la preţuri cel puţin duble; reţelele de distribuţie a cărnii, brînzeturilor etc. Vedeţi cît de scumpe sînt legumele şi fructele în Moldova?!

Nici nu vă imaginaţi cîte sute de milioane pe an se strîng din procentele acordate din taxele percepute de intermediari ŞEFULUI ŞI PARTIDULUI care nu vor demolarea Pieţii Centrale! Acesta este motivul real pentru care Chirtoacă nu a dorit demolarea acestui uriaş focar de infecţii! În paralel, nu uitaţi cîte alte zeci de pieţe se mai află pe raza Chişinăului!

„Cumpăraţi carburanţi doar de la unchiul Mişa!”

Practic, în Chişinău se fură orice din orice se află sub jurisdicţia Primăriei. Dacă s-a ajuns pînă acolo încît toate maşinile din proprietatea Primăriei şi a departamentelor subordonate erau obligate să se alimenteze cu benzină sau motorină de la benzinăriile din proprietatea lui Mihai Ghimpu…!

Se fură din asfaltul folosit de Chirtoacă în fiecare an pentru reparaţia provizorie a străzilor, se fură din apa de la robinet, din căldura caloriferelor, din acordarea dreptului de construire a unor mansarde periculoase, din autorizaţii de construcţii, din acordarea avizelor de funcţionare a gheretelor stradale, se fură din licitaţii…

Biletele la control!

O hoţie uriaşă şi la vedere care patronată de Chirtoacă este cea a mafiei microbuzelor. V-am scris de nenumărate ori despre contabilizarea dublă a banilor proveniţi din costul călătoriilor fără bilet obligatoriu pe maxi-taxi. Şi aici avem de-a face cu un patron de astfel de mijloace de transport, Iurie Topală, care este un liberal protejat de Chirtoacă, iar asta s-a văzut şi mai abitir atunci cînd a interzis circulaţia ANUMITOR microbuze, nu şi a celor aparţinînd lui Topală.

Fiind aproape sigur că nu va mai fi reales, că acesta îi este ultimul mandat, liberalii lui Ghimpu şi Chirtoacă din Consiliul Municipal jefuiesc tot ce se poate printr-o alianţă majoritară nedeclarată, dar consensuală şi cointeresată cu consilierii comunişti, iar aici este vorba despre atribuiri abuzive de spaţii, arendarea de terenuri extrem de scumpe în scopul privatizării lor la preţuri simbolice, licitaţii cu cîştigători „de-ai lor” etc., etc. Anticomunismul mincinos al lui Chirtoacă şi Ghimpu intră în concediu atunci cînd este vorba despre averi acaparate ilegal.

Primăria Partidului Liberal, nu a Chişinăului

Din anul 2007, de cînd a fost ales primar, în mod bezmetic sau disperat, Chirtoacă nu a fost un primar în adevăratul sens al cuvîntului. El a transformat Primăria într-o filială a Partidului Liberal. Dincolo de hoţiile pe care le-a patronat, Chirtoacă a transformat Primăria într-un centru politic de comandă al partidului condus de unchiul său. În orice altă ţară civilizată, Chirtoacă ar fi înfundat puşcăria pentru conflictele de interese care au stat la baza tuturor deciziilor politice şi administrative menite să-l îmbogăţească pe el, partidul şi pe unchiul său Ghimpu.

Dincolo de interesele de serviciu, a călătorit în străinătate unde a vrut şi cînd şi-a dorit-o, iar asta strict în scopuri politice, în primul rînd, personale şi electorale, în diaspora moldovenească. Iar să-i aleagă diaspora pe ei, din patriotsm absurd, după principiul „să fie de-ai noştri”:

După legislaţia europeană, pe fruntea lui Chirtoacă scrie „puşcărie”

Dacă Moldova se va integra în UE, fireşte că Chirtoacă va ajunge după gratii în virtutea legislaţiei europene. În acest context, dincolo de pungăşiile amintite, lui Chirtoacă i se poate imputa, penal, gestionarea fondurilor europene destinate Primăriei şi a împrumuturilor făcute de la băncile occidentale, achiziţionarea suspectă de „troleibuze europene din Belarus”, transferarea imaginii edilului în suport electoral pentru un partid (s-a autosuspendat din funcţie de două ori pentru a participa la două campanii electorale parlamentare, prilej cu care a şi obţinut un mandat de deputata), subminarea economiei municipale şi favorizarea infractorilor şi complicitate cu aceştia, rea-credinţă, depăşirea atribuţiilor de serviciu, subordonarea politică, politizarea Primăriei în favoarea Partidului Liberal etc.

Unde-i strada… Don Fernando de Venango e Colonna de Mollynnares de Gajalppa y Rostredo?

Impostorul şi politruc primar Chirtoacă se laudă cu tot ce vede el prin capitalele europene, inclusiv în Bucureşti. Bineînţeles că nu a învăţat nimic de acolo, iar asta pentru că el este convins că unicul model de „civilizaţie edilitară” este doar anonimul lui sătuc Coloniţa. „Dă-i dracului pe europeni, ce ştiu ei despre noi, moldovenii de la Coloniţa!”, pare să spună Chirtoacă.

Din 2007 şi pînă acum, acest ţărănoi cu ceva spoială de carte n-a fost capabil să fixeze, la intersecţii, în tot Chişinăul, nişte amărîte de tăbliţe indicatoare cu numele tuturor străzilor. Din 2007! În ce capitală europeană se mai poate pomeni aşa ceva? Nu a construit nişte parcări la margine de oraş în aşa mod încît să decongestioneze capitala. Chişinăul se sufocă de sutele de mii de maşini care au acaparat oraşul. Ce-ai făcut, Dorinele, cu toate promisiunile tale?

„Familistul” Chirtoacă şi homosexualitatea, care-i la liber!

Nu ar fi fost nimeni deranjat dacă primarul Chirtoacă s-ar fi căsătorit cu un bărbat, căci măcar astfel ar fi avut şi el idee despre noţiunea de familie. Putea s-o facă şi de formă, cu o femeie. Sîntem oameni şi înţelegem creştineşte toate neputinţele cu care ne-a pedepsit Dumnezeu.

Starea lui civilă incertă ne-a demonstrat că nu poate să păstorească acest oraş nici din perspectiva protecţiei familiei. Ştie toată lumea ce eşec răsunător a avut „programul” lui intitulat „prima casă”. Prima casă pentru cine? Pentru, fireşte, tineri căsătoriţi, dar poate şi pentru cei solitari cu aceleaşi tendinţe. De căsătorie! Nu contează cu cine! Vedeţi cît de ostil este Chirtoacă formării unor cupluri tradiţionale? Pe de altă parte, este condamnabil că nu cere protecţia grupării homosexuale, căci nu-i nici o ruşine, dar măcar l-am şti angajat în ceva. Timiditatea asta a lui ne îngrijorează, face rău chişinăuienilor şi observăm că „i s-a urcat la cap”, adică îşi dă frîu liber unei isterii incontrolabile.

„Familist” este doar în contextul în care a avut grijă ca mama lui, angajată la o bancă de-a lui Plahotniuc, să-şi „cumpere”, sărmana, un apartament de lux lîngă Vladimir Voronin. La fel ca şi unchiul său, Mihai Ghimpu!

Urmăriţi-l, pe mai departe, ca să vedeţi cît îi pasă de Primărie!

Întrucît este convins că mai are timp să recupereze pînă la alegerile pentru Primărie din 2015, veţi vedea cum Chirtoacă va lăsa dracului Primăria şi se va avînta în campania electorală pentru PL în scrutinul pentru alegerile parlamentare din noiembrie. Nu este exclus, din prevedere, să facă parte din liste, ca şi data trecută, ca să devină deputat. O va face numai dacă i se va spune că nu are nici o şansă ca să mai recîştige fotoliul de primar, condiţie în care poate renunţa la această funcţie în favoarea celei de deputat,. Ca să rămînă în politică! Asta dacă PL va trece pragul electoral!

Pînă atunci, şi în această campanie veţi vedea cît de puţin îi pasă lui de Chişinău. La fel ca şi pînă acum! Vom reveni!