CHIAR ISI IMAGINEAZA CINEVA CA OLIGARHUL VA PERMITE EUROPENIZAREA RM?

Atîta timp cît Plahotniuc este la PUTERE, reformele şi democraţia vor fi vorbe goale

Autor: Mihai CONŢIU

Delegarea în Republica Moldova a unui procuror român din parte Uniunii Europene i-a făcut pe unii să exulte (să sară în sus) de bucurie, echivalînd venirea acestuia cu „DNA din România care ar fi trecut Prutul”. Realitatea este alta. Ex-procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Mariana Alexandru îi va ajuta pe procurorii anticorupţie moldoveni într-un program al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău. Deci nu reprezintă DNA şi va fi salarizată de UE. În România, cînd era procuror la DNA, Mariana Alexandru a lucrat în dosare grele, începînd cu cel al ex-premierului Adrian Năstase şi terminînd cu alte nume la fel de răsunătoare.

Calitatea domniei sale la Chişinău este aceea de expert, pe o perioadă de 35 de zile, va consilia Procuratura şi Centrul Naţional Anticorupţie, beneficiari mai fiind Inspectoratul Naţional de Investigaţii, Direcţia Generală Urmărire Penală de pe lîngă IGP al MAI şi Serviciul Vamal. Va examina şi revizui o serie de dosare în mod independent, va oferi consultanţă în procesul de cercetare, investigare şi urmărire penală a dosarelor, iar în cazul în care va depista neregularităţi în cadrul procesului de examinare a dosarelor, va informa instituţiile beneficiare şi Delegaţia UE.

Mariana Alexandru a fost delegată de către UE în Moldova nu neapărat din cauză că ar fi cetăţean român şi fost procuror la DNA, căci, potrivit lui Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, „expertul a fost selectat dintr-un grup de experţi cu abilităţi şi calificări similare din diferite state membre ale UE. Procesul de selecţie a fost efectuat prin intermediul mecanismului de selecţie a experţilor non-cheie din cadrul proiectului, care este în deplină concordanţă cu normele şi reglementările Uniunii Europene în domeniul achiziţiilor publice generale.”

V-am oferit toate aceste detalii lămuritoare (poate nu tocmai captivante) ca să înţelegeţi mai bine care este misiunea expertului european şi cum se suprapune pe realităţile crunte de aici. Astfel, expertul consultant va fi pus în situaţia de a examina doar acele dosare instrumentate de către Procuratura şi CNA din subordinea strictă a lui Vladimir Plahotniuc. Mariana Alexandru nu este abilitată, de exemplu, să intenteze dosare penale unora ca Plahotniuc, ci doar să observe ce se întîmplă cu cele aflate pe rol, căci aici nu are împuterniciri de procuror anchetator.

Vorbim despre reforme proeuropene, iar Plahotniuc îşi consolidează PUTEREA

Observaţi cu cîtă ipocrizie mişelească a salutat cordial venirea Marianei Alexandru în Moldova Andrian Candu, preşedintele Parlamentului şi finul de cununie al detestatului oligarh! Prin asta, se doreşte ca moldovenii să creadă că Mafia de Stat a lui Plahotniuc nu este Mafie, ci o Justiţie în toată regula, de vreme ce Candu, omul lui Plahotniuc, se bucură de acest demers european. În realitate, Plahotniuc stă liniştit, pentru că lui nu i-a intentat nimeni vreun dosar penal ca să ajungă sub lupa expertului european. Nu se teme pentru că ştie bine cît de limitate sînt atribuţiile Marianei Alexandru.

Mai mult decît atît, Plahotniuc va ordona intentarea a cît mai multor dosare penale împotriva oponenţilor lui politici sau din sfera afacerilor. Se ştie foarte bine că este aproape imposibil să nu-i fie imputat ceva penal oricărui funcţionar de stat, indiferent de rangul lui. Doar întreaga Moldovă este coruptă, iar Plahotniuc a avut grijă să-i compromită pe toţi cei care nu-i sînt pe plac.

Ţinînd seamă de competenţele consultantului european, extrem de reduse în comparaţie cu ce şi-ar dori toţi moldovenii cinstiţi, care ar vrea anchetatori europeni de tip DNA, există riscul ca oamenii să fie dezamăgiţi de prestaţia doamnei Mariana Alexandru. Ei nu vor pricepe de ce aceasta nu-i poate scăpa de Plahotniuc sau de Ilan Shor. Îi va da cineva expertului european dosarul penal al lui Mihai Ghimpu, ascuns bine de către procurori?

Pe fondul controlului exercitat de către Plahotniuc asupra Procuraturii, CNA şi Justiţiei, precum şi pe cel al unei monitorizări europene convenabile oligarhului, acesta îşi consolidează tot mai eficient şi controlul politic, şi-l multiplică. Recent, deputatul Petru Ştirbate şi-a dat demisia din PLDM, o demisie anunţată anticipat de către Renato Usatîi astfel: ”A fost o noapte grea... Totul mi-a ieşit. Deputatul Petru Ştirbate părăseşte astăzi fracţiunea PLDM, în Alianţă rămîn 51 de deputaţi. Prietene Filat, ai cu un stejar mai puţin.” Pentru o astfel de declaraţie, în orice ţară civilizată, Usatîi ar fi fost acuzat penal de coruperea unui parlamentar. Parcă nu a trecut mult timp de cînd un dosar de genul acesta a fost deschis în Moldova pentru mită de 500.000 de dolari promisă unor deputaţi. Oamenii erau ţinuţi în arest. Ustaîi de ce nu este incriminat?

Pentru că veni vorba de Usatîi, ne întrebăm: dosarele lui penale vor ajunge să fie expertizate de către Mariana Alexandru? Dar cele ale lui Ilan Shor? Probabil că nu, căci oligarhul o fi avut grijă să se evaporeze!

Prin urmare, actuala alianţă de guvernare proeuropeană mai are o majoritate de un singur deputat în Parlament. Din cîte ştim, aproape la sigur sînt ca şi cumpăraţi încă cel puţin doi deputaţi de la PLDM. De ce? În primul rînd, Plahotniuc vrea să-l distrugă definitiv pe Vlad Filat şi partidul lui. Mai apoi, oligarhul vrea să-l aducă la guvernare pe Iurie Leancă, iar asta şi prin a-i asigura crearea unui grup parlamentar partidului său, format din deputaţi cumpăraţi de la PLDM de Plahotniuc prin Usatîi şi Ilan Shor, care-i sînt datori pînă peste cap, iar asta din motive de „iertare penală”.

Aşa cum v-am mai demonstrat-o de mai multe ori, Plahotniuc vrea să controleze exclusiv nu doar Stînga politică, ci şi Dreapta. Pe Ghimpu îl are de mult sub tutela sa, iar pe Leancă şi l-a subordonat încă de cînd a devenit premier. Singurii pe care trebuie să-i înlăture definitiv spre a avea un control politic total în ţară este PLDM şi Filat, motiv pentru care îi cumpără, la bucată, pe deputaţii acestui partid.

1. Controlînd şi Stînga, şi Dreapta, Plahotniuc va fi sigur că, în orice condiţii, instituţiile statului vor fi în subordinea lui directă, fireşte că neoficial, dar va avea libertatea de a face şi două tipuri de jocuri:

În clipa în care va observa că există „pericolul” unei perspective clare de aderare a Republicii Moldova în UE, va ordona Stîngii să se opună „democratic” şi majoritar în Parlament, în timp ce el, „europeneşte, va da neputincios din umeri”. În acest context, îşi va putea permite lejer să „rostuiască” o majoritate de Stînga prin organizarea unor „migrări intra-partinice ale unor deputaţi”.

2. Atunci cînd oligarhul va avea certitudinea că interesele ruseşti în Moldova le domină pe cele proeuropene, va fi cel mai „aprig proeuropean”. Acum a promis unde trebuie că va asigura unirea Moldovei cu România. Acesta este şi rostul cumpărării lui Leancă şi intenţia lui de a-l aduce la guvernare şi a-i crea un grup parlamentar partidului său.

Mimează pro-europenismul, prin partidul său, dar se teme de Justiţia UE în contextul integrării europene a Moldovei. Acesta este motivul pentru care, în subteran, sabotează orice tentativă de a face ireversibilă integrarea europeană a ţării. Şi acest lucru place în diferite părţi ale lumii.

Cît se va mai autoamăgi Occidentul?

Pentru Moldova şi cetăţenii ei, este de-a dreptul dramatic faptul că România, prin PSD şi (încă) premierul Victor Ponta, îl sprijină necondiţionat pe acest oligarh, care, pe căi ilicite, abuzive a secătuit ţara de averi incalculabile, a capturat acest stat, subordonîndu-şi toate instituţiile. Dar Occidentul cît va mai închide ochii, avînd nădejdea deşartă că aici se va stîrpi corupţia şi se va reforma statul pe căi democratice?

Atîta timp cît Plahotniuc este la PUTERE, vor fi doar vorbe goale formulări ca: democraţia reală, reformele, lupta împotriva corupţiei, pedepsirea vinovaţilor pentru toate nelegiuirile prin care au dus ţara în prăpastie etc. Anume Plahotniuc este cel care nu a permis şi nu va îngădui niciodată europenizarea Republicii Moldova.

Ţara este neguvernabilă deoarece avem de-a face cu un Stat mafiot condus de Plahotniuc. Degeaba Occidentul alocă Moldovei bani pentru reforme atîta vreme cît Justiţia, CNA, Procuratura etc. sînt în mîinile unui singur om, care efectiv îi sfidează pe europenii şi americanii care finanţează astfel de proiecte.

Ultimul circ spectaculos pe care Plahotniuc l-a aprobat, Luni, 21 Septembrie, a fost demisia lui Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM. Este o demisie cu cîntec, una gîndită bine şi prin care este sigur că Drăguţanu va scăpa de orice acuzaţii care i se aduc, aşa cum este complicitatea lui cu Leancă la furtul miliardului, faptul că şi-a autoacordat împrumuturi din banca pe care a condus-o cu dobînzi simbolice, de doar 0,5% şi multe altele. În mod normal, dacă Procuratura nu era sub comanda lui Plahotniuc, Drăguţanu trebuia cercetat penal de multă vreme, dar asta nu se va întîmpla niciodată.

Nici acum nu se înţelege de ce este nevoie de o revoluţie radicală în Moldova?