CHELTUIELILE PENTRU TRANSPORTUL, HRANA ŞI PREGĂTIREA ANGAJAŢILOR VOR FI DEDUSE

Ministerul Economiei a elaborat Regulamentul privind deducerea cheltuielilor suportate de către angajatori pentru transportul, hrana şi pregătirea profesională a angajaţilor. Documentul urmează să fie aprobat în scurt timp de către Guvern.

Deducerile sînt scutiri fiscale. Acestea se scad din venitul obţinut, iar ce rămîne este venitul impozabil, din care se calculează impozitul pe venit conform cotelor prevăzute de legislaţie.

Dumitru Hodoroga, viceministru al economiei, a menţionat, într-o emisiune la Radio Moldova, că, la solicitarea mai multor agenţi economici, deducerea cheltuielilor respective se regăseşte în modificările şi completările promovate în Codul Fiscal, care reflectă politica fiscală şi vamală pe anul 2014.

„După consultările avute cu reprezentanţii asociaţiilor de business, propunem ca pentru hrană să fie prevăzuţi 35 de lei pe zi, fără TVA, iar pentru transport 25 de lei pe zi. Aceste sume vor putea fi deduse. Este important că se permite deducerea şi cheltuielilor pentru pregătirea profesională a angajaţilor”, a subliniat oficialul.

Ministerul Economiei, împreună cu Ministerul Finanţelor, lucrează asupra perfecţionării regulamentului ce ţine de scutirea de taxe pentru utilajele introduse în capitalul social al întreprinderilor. „La această facilitate, de care au beneficiat şi mai înainte agenţii economici, s-a revenit cu începere din acest an, dar procedura necesită a fi revăzută. Credem că, la începutul lui februarie, documentul va fi definitivat”, a precizat viceministrul.

Aceste măsuri fac parte din pachetul de 44 de propuneri incluse în Foia de parcurs privind acţiunile Guvernului în vedere eliminării constrîngerilor din calea mediului de afaceri pentru anii 2013- 2014, aprobată de executiv în septembrie anul trecut.

Acţiunile din această foaie de parcurs sînt în strînsă legătură cu cele prevăzute în altă foaie de parcurs, privind ameliorarea competitivităţii. Obiectivul ambelor documente este să-i ajute pe agenţi economici să fie competitivi, să poată răspunde cerinţelor pieţei UE. (IPN)