Cheltuielile fermierilor cu protestele sunt mai mari decit banii pe care-i cer de la Stat

Ăștia chiar că-s nesimțiți: Vor să se vadă și cu Iohannis. De ce nu și cu Merkel ori Putin?

Afaceriștii cu terenuri agricole au ieși la proteste și în ziua de 24 Decembrie, cînd Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președintă a Republici Moldova și după ce Guvernul Chicu a demisionat. Acești exploatatori ai țăranilor amenință că vor continua să protesteze în PMAN și pe traseul Chișinău-Leușeni. Aceste proteste, motivate strict politic, în mod legitim ar fi trebuit să înceteze. Nu poți protesta și cere ceva unui Guvern deja demisionar pînă la învestirea următorului. În plus, blocarea traseului Chișinău-Leușeni poate atrage culpe de sabotaj pasibile de sancțiuni serioase, nu credeți?

Neghiobia acestor mari proprietari de terenuri a ajuns pînă acolo încît vor să fie primiți și de Președintele României Klaus Iohannis, atunci cînd acesta se va afla în vizită la Chișinău. Serios? Ca să-i spună sau să-l întrebe ce? ”Gaspadin Iohannis, ne daioș nam vodcu i denghi, ne paidiom na rabotu!” Mîine, poimîine, diversioniștii ăștia vor dori să fie primiți și de cancelarul german Angela Merkel ori Regina Angliei. Opincarii (”opincari”, figurativ, referitor la mintea, logica lor) ăștia putred de bogați își imaginează că Iohannis nu-și are și el fermierii lui români. ”Băi, bezmeticilor diversioniști”, îți vine să le spui, ”Iohannis e Președintele României, nu al Republicii Moldova!”

Continuarea acestor proteste ”miroase a pute”. Mirosul poate veni și dinspre vocalul deputat PPDA Alexandru Slusari, pe care parcă vrea să-l îndrepta ”subtil șantajist” spre Maia Sandu. Ca să-l nominalizeze la funcția de premier! Pe el sau pe Năstase! Ei cred că doar conducînd Guvernul, fie și tranzitoriu, își pot scoate partidul din îmbălsămare. Slusari sugerează, astfel, că doar el îi poate determina pe acești exploatatori ai muncii țăranilor să rămînă la vetrele lor îmbelșugate, să renunțe la proteste. Pînă atunci, însă, constatăm că suma tuturor cheltuielilor făcute de acești diversioniști cu protestele o depășește pe cea pe care ei o pretind de la Stat pentru compensații.

Ies la proteste pentru că ei, spre deosebire de cei mulți, ”în numele cărora mint că protestează”, nu duc grija porcului și curcanilor de Crăciun și An Nou! Pentru ei, aceste proteste sunt ”o aerisire pregătitoare și necesară” pentru bețiile și chiolhanurile care vor. Asta ca să înțelegeți mai bine complicațiile ticăloșiei acestei lumi pe care o împing spre derivă! (M. C.)