CEREALA CARE VA UMPLE DE ENERGIE: KAMUTUL

Kamutul este o plantă bogată în nutrienţi esenţiali pentru sănătate, fibre dietetice, mangan, magneziu şi niacină. În ceea ce priveşte conţinutul de aminoacizi, acesta este similar cu cel al grîului, de aceea, atunci cînd consumaţi kamut, îl puteţi combina cu legume, cu unt de arahide sau cu alte produse ce conţin lizină, pentru a beneficia de mai mulţi aminoacizi.

Nu are colesterol

Kamutul poate substitui făina de grîu în diferite preparate şi poate fi adăugat în supe, în pilafuri sau în tocăniţe. Această plantă este săracă în grăsimi, nu are colesterol, însă conţine mai multe proteine decît grîul. Astfel, o ceşcuţă cu kamut fiert conţine 22% din doza zilnică recomandată de proteine pentru adulţi. Deoarece această grînă nu este alterată de metodele moderne de procesare, ea îşi păstrează calităţile antice, aroma şi valorile nutritive. Avînd totodată şi un conţinut mare de acizi graşi, kamutul este o cereală care vă umple de energie şi, în comparaţie cu grîul, conţine şi un nivel mai mare de vitamina E, tiamină, riboflavină, fosfor, magneziu, zinc, acid pantotenic, cupru şi carbohidraţi complecşi.

Scade riscul de obezitate

Unul dintre motivele pentru care kamutul a început să capete tot mai multă popularitate în ultimii ani este acela că există multe persoane alergice la produsele pe bază de grîu, dar care, în schimb, tolerează foarte bine kamutul. Însă, potrivit unor studii, 30% dintre persoanele alergice la grîu au simptome similare şi atunci cînd consumă kamut.

O ceşcuţă cu kamut gătit conţine 6,7 g fibre dietetice, ceea ce înseamnă 17% din doza zilnică recomandată bărbaţilor şi 27% din cea recomandată femeilor. De aceea, o dietă bogată în kamut va scădea semnificativ riscul de obezitate, probleme cardiovasculare, hipertensiune, diabet şi afecţiuni precum cancer de colon, hemoroizi, constipaţie şi ulcer duodenal.

Manganul, eficient în osteoporoză

Kamutul conţine 2,09 mg mangan la fiecare ceaşcă, adică 100% din doza zilnică recomandată atît pentru bărbaţi, cît şi pentru femei. Organismul are nevoie de mangan pentru buna funcţionare a sistemului nervos, pentru metabolism, pentru a regla nivelul zahărului în sînge şi pentru a ajuta la absorbţia calciului. Acest mineral este esenţial şi pentru sinteza hormonilor şi pentru ţesutul muscular. Mai mult decît atît, persoanele care consumă alimente bogate în mangan, precum kamutul, au mai puţine şanse să se îmbolnăvească de diabet, osteoporoză şi artrită.

Magneziul păstrează sănătatea dinţilor

Bărbaţii cu vîrste peste 30 de ani au nevoie de aproximativ 420 mg magneziu pe zi, în timp ce femeilor le sînt recomandate 320 mg. O ceşcuţă cu kamut vă furnizează 96 mg magneziu şi vă ajută să vă păstraţi sănătatea oaselor şi a dinţilor, susţinînd totodată activitatea enzimelor şi reglînd nivelul de vitamine şi de minerale din organism, precum cuprul, vitamina D, potasiul şi zincul. Fără suficient de mult magneziu în corp, sînteţi predispuşi la diabet, stop cardiac, presiune sangvină ridicată, osteoporoză şi depresie.

Fără probleme cardiace

Niacina sau vitamina B3 este necesară organismului pentru producerea unui număr de hormoni endocrini care susţin sănătatea sistemului nervos. Niacina, ca şi alţi nutrienţi din familia de vitamine B, este vitală pentru metabolismul grăsimilor, al proteinelor şi carbohidraţilor. O ceşcuţă cu kamut fiert conţine 4,7 mg niacină sau 29% din doza zilnică recomandată pentru bărbaţi şi 34% din cea recomandată pentru femei. Incluzînd în alimentaţie produse ce conţin niacină, precum kamutul, scădeţi riscul apariţiei bolilor de inimă, a diabetului, osteoporozei, aterosclerozei şi colesterolului.

Bază pentru multe salate

Fierbeţi această cereală pînă ce se înmoaie şi folosiţi-o ca bază pentru salate. Aroma sa este asemănătoare cu cea a unor tipuri de nuci şi se potriveşte foarte bine cu felii de portocale, caise uscate, cu vinegretă de merişoare sau cu un amestec de ardei roşu copt, kale, ceapă verde şi dressing de lămîie şi tahini. Cu ajutorul blenderului puteţi prepara un terci delicios şi sănătos din kamut, pe care îl puteţi îmbunătăţi, din punct de vedere nutritiv, adăugînd afine şi iaurt grecesc.

O ceşcuţă cu kamut vă furnizează 96 mg magneziu şi vă ajută să vă păstraţi sănătatea oaselor şi a dinţilor, susţinînd activitatea enzimelor şi reglînd nivelul de vitamine şi de minerale din organism, ca vitamina D, cuprul, potasiul şi zincul.

După revista „Taifasuri”