CERCETATORII CANADIENI AU DESCOPERIT O NOUA FORMA DE VIATA

Cercetătorii canadieni au descoperit o nouă formă de viață. Este vorba despre un organism ale cărui particularități nu îl pot încadra nici în regnul animal, nici în cel vegetal și în nicio altă categorie folosită pentru clasificarea organismelor, scrie CBC.

Două specimene ale acestor microorganisme, numite hemimastigoți, au fost descoperite în pămîntul colectat de către o studentă de la Universitatea Dalhousie, care făcea o drumeție în Noua Scoție.

Analiza genetică a arătat că aceste microorganisme sînt diferite față de oricare altele și reprezintă o formă de viață cu totul diferită. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Nature.

„Reprezintă o ramură majoră, despre care nu știam că există. Nu știm nimic care să semene cu ele”, a declarat profesorul de biologie Alastair Simpson.

Acesta spune că un numitor comun al hemimastigoților ar putea data încă din urmă cu 1 miliard de an, cu 500 de milioane de ani înainte de apariția primelor animale.

Studenta Yana Eglit era într-o drumeție cînd a umplut mai multe eprubete cu pămînt, pentru a le analiza apoi în laborator, de curiozitate. În laborator, ea a pus pămîntul în apă, pentru a expune microbii și alte organisme. În următoarele săptămîni, a verificat la microscop mostra. După trei săptămîni a observat particule asemănătoare cojii de fistic, deschise pe o parte, cu numeroși flageli, mișcîndu-se haotic, și nu coordonat, așa cum se întîmplă în cazul microbilor cu flageli.

„Este ca și cînd aceste organisme nu au aflat că au flageli”, a spus ea.

Hemimastigoții au fost văzuți și descriși pentru prima dată în secolul 19. Însă atunci nimeni nu putea spune în ce categorie ar putea fi încadrați aceștia. O lungă perioadă de timp, ei au fost un mister pentru oamenii de știință.

În ultimii 100 de ani, au fost descrise aproximativ 100 de specii de hemimastigoți, însă nimeni nu a reușit să facă o analiză genetică asupra lor.