Cercetatorii au depistat cai infectati cu coronavirusul ECoV in Israel

O echipă de cercetători israelieni şi americani a detectat pentru prima dată în Israel tulpina de coronavirus care infectează caii, a anunţat Joi Universitatea Ebraică din Ierusalim (HUJI), relatează Xinhua, potrivit agerpres. Tulpina de coronavirus, numită Equine coronavirus (ECoV) atacă sistemul digestiv al cailor. Aceasta este un membru al speciei de coronavirus Betacoronavirus 1, care afectează de asemenea oamenii şi bovinele. Constatările sunt incluse într-un studiu care a fost publicat în jurnalul Animal.

Studiul a fost efectuat de HUJI, în colaborare cu Institutul de Medicină Veterinară Kimron din centrul Israelului şi Universitatea din California, Statele Unite.

Simptomele tipice pe care îl prezintă caii infectaţi cu ECoV sunt inapetenţa, slăbiciunea şi febra, ocazional însoţite de alte complicaţii grave.

Oamenii de ştiinţă au colectat mostre de sînge de la un număr de 333 de cai sănătoşi din Israel pentru a detecta anticorpi dezvoltaţi la coronavirus, pentru a se confirma prezenţa virusului.

Echipa a descoperit anticorpi anti-ECoV la 41 dintre cai, respectiv 12,3% din numărul total.

În plus, s-a constatat că rata de infectare la cai a fost semnificativ mai mare la animalele din localităţi în comparaţie cu cele care trăiau în spaţii deschise.

”Este posibil ca o cale de transmitere fecal-orală să fie limitată la caii de pe păşuni, ca urmare a unei densităţi scăzute, a spaţiului deschis şi a ventilaţiei naturale”, au explicat cercetătorii.