CENTRUL DE MEDIERE PE LINGA CCI VA DEVENI OPERATIONAL IN ACEASTA TOAMNA

Perspectivele activităţii Centrului de mediere pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie în condiţiile noii legi privind medierea, evoluţiile în domeniul medierii şi dificultăţile cu care se confruntă mediatorii au fost discutate în cadrul unei întrevederi a directorului Centrului de mediere pe lîngă CCI, Andrei Balan, cu un grup de mediatori.

Andrei Balan a explicat particularităţile noii legi privind medierea, cum ar fi scutirea de plata taxei de stat, investirea cu forţă executorie a tranzacţiilor de împăcare în dosarul de mediere, etc. Totodată, Andrei Balan a informat asupra procedurii de selectare a mediatorilor ce vor fi implicaţi în activitatea Centrului de mediere, subliniind importanţa experienţei profesionale a mediatorilor pentru a asigura cele mai bune reputaţie şi servicii ale Centrului şi a cîştiga încrederea operatorilor economici beneficiari. În prezent sînt în proces de elaborare regulamentele de funcţionare a Centrului de mediere, iar mediatorii au fost invitaţi să se pronunţe asupra prevederilor acestora.

Totodată, Andrei Balan a subliniat susţinerea conducerii CCI pentru dezvoltarea medierii şi existenţa unui număr mare de membri ai Camerei, care vor putea beneficia de soluţionarea litigiilor comerciale prin intermediul medierii.

Prezent la întîlnire, Ranse Howell, şef de echipă în cadrul Proiectului CEDR care sprijină dezvoltarea medierii în Moldova, a felicitat mediatorii cu încheierea a 45 de dosare în ultimul an, acesta fiind un număr impresionant, în comparaţie cu alte ţări aflate la aceeaşi etapă de implementare a medierii. De exemplu, în Georgia, au fost mediate doar 4 dosare în 18 luni, a precizat Ranse Howell. Expertul a informat că a vizitat 6 filiale ale CCI, unde a avut întîlniri cu operatori economici, ce au exprimat un interes deosebit pentru oportunităţile de soluţionare a litigiilor comerciale prin intermediul medierii. O întîlnire similară cu întreprinderile membre ale Camerei de Comerţ şi Industrie a avut loc astăzi la Filiala CCI din Soroca.

Totodată, Ranse Howel a subliniat că e nevoie de un dialog mai amplu între mediatori, reprezentanţii Centrului de mediere şi Consiliul de mediere pentru a convinge comunitatea de afaceri de beneficiile medierii.

Mediatorii prezenţi la şedinţă au menţionat că întîmpină o anumită rezistenţă din partea judecătorilor şi a întreprinderilor de stat, dar şi neîncredere din partea sectorului privat în procesul de mediere, acesta fiind încă asociat cu sistemul judiciar. Mediatorii au propus instruirea suplimentară a judecătorilor şi derularea unei ample campanii de informare şi conştientizare privind medierea, inclusiv pentru întreprinderile de stat.

Andrei Munteanu, membru al Consiliului de mediere, a salutat crearea Centrului de mediere pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie şi a exprimat susţinerea pentru dezvoltarea acestuia, dar şi speranţa în intensificarea colaborării cu centrele de formare iniţială a mediatorilor pentru a oferi acestora oportunităţi suplimentare.

Potrivit datelor Consiliului de mediere, în prezent, în Moldova sînt atestate 70 de birouri de mediatori şi 655 de mediatori autorizaţi.