CELEBRUL JURNALIST ROMAN ION CRISTOIU DESPRE MAIA SANDU: "NU FACE NIMIC. DOAR FACE GALAGIE"

O Preşedintă frustrată, agresivă şi sabotoare extrem de periculoasă

Într-o emisiune postată pe YouTube, făcînd o scurtă analiză a activității Președintei Maia Sandu, marele publicist român Ion Cristoiu spune despre aceasta că nu face absolut nimic, ci doar gălăgie și că este incapabilă de a purta un dialog politic. Cunoscătorii știu foarte bine că este greu, foarte greu să combați analizele reputatului publicist român. Aceste caracteristici le-am remarcat și noi și, aproape zilnic, constatăm multiplicarea lor tot mai agresivă. Nu o să mai detaliem frustrările ei personale care-i generează acțiunile politice în calitate de Președintă. Lăsăm asta în seama psihanaliștilor cinstiți și curajoși.

Ca politician și Președintă, singura ei rațiune de a fi este provocarea permanentă de noi conflicte. Este singurul lucru la care se pricepe de minune. Fără să aibă absolut nici o expertiză politică, ea îi tratează cu dispreț și aroganță pe absolut toți cei care nu se supun toanelor sale. În acest context, se consideră mai presus de Constituție, de Parlament și Hotărîrile Curții Constituționale (CC) atîta timp cît nu-i garantează Puterea absolută. Disprețuiește Statul de drept așa cum numai Plahotniuc și interlopii o fac. Noi vă avertizam, mai demult, că dacă va cîștiga Președinția nu o să știe ce să facă. În sinea ei, e conștientă de faptul că a intrat într-o horă politică pe care n-o pricepe, una care o depășește. În consecință, după cum am tot spus, a introdus în practica prezidențială vulgul agresiv și marginal din protestele stradale. Este convinsă că doar generînd conflicte interminabile își consolidează o ”imagine prezidențială” convenabilă ei, în primul rînd, dar și ”întreținătorilor ei occidentali”.

La fel ca și Plahotniuc, și ea este capabilă să tensioneze la maxim criza politică chiar și cu prețul unui război civil. A împărțit întreaga societate în două tabere pe care le vrea vrăjmașe de moarte, una împotriva celeilalte – ”oamenii buni”, pe care are pretenția că-i reprezintă, și ”ceilalți”, pe care-i consideră adversarii ei demni de trimis în camerele de gazare de tip nazist. În realitate, ”ceilalți” reprezint cam două treimi dintre cetățenii moldoveni. Printre altele, ”oamenii ei buni” au devenit tot mai puțini, atît cît sînt cei din PAS.

Sandu are impertinența să vorbească despre faptul că ”are mandatul cetățenilor” spre a-și duce la împlinire absurdele ei angajamente electorale. Vă reamintim că absolut toate promisiunile ei electorale au fost minciuni și înșelătorii. Nici una dintre acestea nu intrau și nu intră în competențele Președintelui. Ea știa asta, dar a mizat pe ignoranța celor care au căzut în capcana ei și au votat-o, precum și pe obtuzitatea fanatică a camarilei ei. Sfidînd Constituția și ultima Hotărîre a CC, Sandu sabotează efectiv Statul de drept, inclusiv economic, și democrația.

Domnișoara Președintă a declarat răspicat că nu se va conforma Hotărîrii CC care-i recomandă să inițieze întrevederi cu grupurile parlamentare, în vederea nominalizării constituționale a unui prim-ministru. În schimb, a spus că se va întîlni cu reprezentanții societății civile. Serios? Care-s ăia? Reprezentanții ONG-urilor care ”îi dau cotizații” din granturile generoase primite din Occident?

Spune că nu va respecta ultima Hotărîre a CC deoarece vrea să fie suspendată de Parlament ca să declanșeze un referendum național. Adică o cheltuială de cel puțin 120 de milioane, bani care ar trebui investiți urgent în vaccinuri! Vrea alegeri anticipate, tot pe atîți bani, iar asta în contextul în care Țara întreagă ar trebui să intre în carantină. La ora actuală, doar Sandu, PAS și Usatîi mai vor alegeri anticipate. Cu excepția lui Usatîi, s-au distanțat de ea inclusiv foștii partenerii politici care au votat-o, parteneri politici pe care i-a folosit și i-a trădat.

Vrea alegeri anticipate în speranța că Usatîi va intra în Parlament ca să facă alianță cu el. Da, numai că Usatîi o s-o facă zdrențe, căci e de altă factură decît Năstase! Sigur că sînt destui deputați în actualul Parlament care vor zbura, iar asta pe meritate, dar cu ce preț? Cu prețul mafiotizării Parlamentului, așa cum a făcut Plahotniuc inclusiv cu fraudulosul Guvern Filip? Că tot veni vorba de Plahotniuc! Observați că i-a retras Ordinul Republicii într-o manieră atît de perversă încît acesta și-l poate redobîndi, fără probleme, în orice instanță de judecată! A procedat astfel dîndu-i de înțeles lui Plahotniuc că se poate baza pe ea ”în caz de necesitate”. Pe de altă parte, prin acest demers perfid, Sandu vrea să-i înșele pe moldoveni că ar fi adversara lui.

Sandu mai sabotează economic Țara prin refuzul de a nominaliza o candidatură la funcția de premier, o persoană susținută constituțional de o majoritate parlamentară, și din perspectivele finanțărilor externe. Nici o instituție financiară internațională nu împrumută și nu face donații unei Țări care nu are un Guvern funcțional. Din cauza încăpățînării ei agresive și meschine, moldovenii riscă să rămînă fără salarii, pensii și ajutoare sociale. Se poate întîmpla asta în condițiile în care va tergiversa numirea unui Guvern prin invocări de motive absurde ori sesizări inutile și multiple la CC.

Sandu speră că strada o va ajuta să cîștige războiul declarat de ea Statului Republica Moldova, Parlamentului și Constituției. Este incapabilă să ia în calcul și faptul că aceeași stradă se poate ridica împotriva ei și a frustrărilor personale care au devenit extrem de periculoase pentru Țară. Revoltător e că, în pofida evidențelor pomenite, UE și SUA încă o mai susțin politic. Poate și din cauză că ea ar putea fi un element decisiv de aplicare legală în Republica Moldova a tuturor normelor aberante și agresive dictate de Corectitudinea Politică occidentală! Li se pare a fi persoana potrivită la locul potrivit!

Mihai CONȚIU