CELE MAI MARI MISTERE ALE FIZICII PE CARE EXPERTII NU REUSESC SA LE EXPLICE

Fie că vorbim despre cutia Pandorei, materia întunecată sau universuri paralele, iată cîteva dintre cele mai mari mistere ale fizicii pe care cercetătorii nu au reuşit să le rezolve, încă:

Cutia Pandorei. În 1900, fizicianul britanic Lord Kelvin declara: ,,În domeniul fizicii nu mai pot fi făcute alte descoperiri noi. Tot ce mai rămîne de făcut sunt măsurători exacte''. La 30 de ani de la declaraţia acestuia, domeniul fizicii a fost revoluţionat de mecanica cuantică şi teoria relativităţii propusă de Einstein. În prezent, nici un fizician nu ar încerca să declare că universul ar fi în întregime descoperit. În contrast, orice descoperire nouă pare să deschidă o cutie a Pandorei, informează Live Science.

Ce este energia întunecată? Deşi gravitaţia trage spre interior spaţiul-timp (,,materialul'' din care este alcătuit universul), acesta continuă să se extindă către exterior cu rapiditate. Pentru a explica fenomenul, astrofizicienii au propus existenţa unui agent care contracarează gravitaţia prin îndepărtarea spaţiului-timp. Agentul a fost denumit energie întunecată. În timp ce spaţiul se dilată este creată mai multă energie întunecată. Conform ratei de dilatare, energia întunecată alcătuieşte 70% din conţinutul total al universului. Însă cercetătorii nu au reuşit pînă în prezent să descopere o metodă pentru a cerceta fenomenul. 

Ce este materia întunecată? Aproximativ 84% din materia existentă în univers nu absoarbe sau emite lumină. „Materia întunecată”, după cum a fost denumită, nu poate fi observată direct, deoarece nu a fost detectată pînă în prezent. Un studiu recent sugerează că materia întunecată poate forma curenţi cu granulaţie fină prin univers, aceiaşi curenţi ar putea veni şi de pe Pămînt. 

Există o axă a timpului? Trecerea timpului doar într-un anumit sens este realizată de către o proprietate a universului denumită „entropie”. Creşterea entropiei este generată de schimbarea nivelului de tulburări, aceasta neputînd fi reversibilă. 

Există universuri paralele? Informaţiile astrofizice sugerează că spaţiul-timp ar putea fi ,,plat''. Conform teoriei, regiunea vizibilă ochiului uman este doar o parte dintr-un ,,multivers''. Conform legilor mecanicii cuantice, există doar un număr finit ale configuraţiilor particulelor în fiecare zonă cosmică.  Aşadar, existînd un număr infinit de zone cosmice, aranjamentul particulelor din interiorul lor se repetă la infinit.  Conform ipotezei, ar putea exista nenumărate universuri paralele, zone cosmice asemănătoare cu cea în care trăim noi. 

Există o ordine a haosului? Fizicienii nu pot rezolva cu exactitate ecuaţiile care descriu comportamentul fluidelor, de la apă la aer. De fapt nu este cunoscut dacă există o soluţie generală a ecuaţiei Navier-Stokes. Una dintre consecinţe este teoria haosului.

Sursa: descopera.ro