CELE MAI MARI JAFURI DIN LUME

Foto: Stephane Breitwieser

Furturile aproape perfecte şi urmările lor

Filmele precum Ocean’s 11 sau The Town au atras întotdeauna atenţia publicului. Ideea de a fi bogat peste noapte şi pericolul ce vine odată cu planificarea şi executarea jafului perfect au captat interesul iubitorilor de film. În cele ce urmează, vă vom prezenta un top 10 al celor mai mari jafuri comise de-a lungul timpului.

10. Jaful de la depozitul de valori Knightsbridge – 130 milioane de dolari. La data de 12 Iulie 1987, doi indivizi au dat un jaf la depozitul de valori Knightbridge. Aceştia au intrat în depozit cu intenţia de a închiria o cutie de valori, însă odată intraţi în seif au scos pistoalele, fără a le mai oferi gardienilor vreo şansă să reacţioneze. Cei doi bandiţi au reuşit să spargă mai multe cutii de valori din care au furat circa 130 de milioane de dolari. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au descoperit o amprentă ce îi aparţinea italianului Valerio Viccei. La scurt timp după comiterea jafului, acesta şi mai mulţi complici de-ai săi au fost arestaţi şi băgaţi după gratii.

9. Furtul seifului de la Hatton Garden, Londra – 200 de milioane de euro. Şapte bărbaţi au furat un seif plin cu bijuterii dintr-o bancă de valori londoneză, în anul 2015, chiar în weekend-ul în care se sărbătorea Paştele. După ce au ajuns pe acoperiş, hoţii au blocat liftul la etajul al doilea, iar mai apoi s-au strecurat pînă la subsolul clădirii, unde au putut localiza seiful plin cu bijuterii. Şapte indivizi au furat seif cu bijuterii în valoare de 200 de milioane de euro de la Hatton Garden. Aceştia au dezactivat un sistem de securitate extrem de sofisticat, folosind un burghiu cu vîrf de diamant pentru a face o gaură în peretele din beton armat, reuşind să pătrundă în seif. După 11 ore de muncă, hoţii au plecat din banca de valori. În mod uimitor, timp de două zile ei nu au fost detectaţi, perioadă în care au reuşit să sustragă bijuterii în valoare de 200 de milioane de euro. Autorii „celui mai mare jaf din istoria Londrei moderne” au fost prinşi şi condamnaţi în Primăvara acestui an la pedepse cuprinse între doi şi şapte ani de închisoare.

8. Furtul de la Banca Britanică a Orientului Mijlociu din Beirut, Liban – 206 milioane de dolari. În anii '70, în timp ce capitala Libanului se afla în mijlocul unui război civil, Yasser Arafat a găsit oportunitatea perfectă de a obţine o importantă sumă de bani pentru Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei . La data de 20 Ianuarie 1976, membrii Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei au pătruns în Banca Britanică a Orientului Mijlociu printr-un perete comun avut cu o biserică catolică. Cu ajutorul unor lăcătuşi corsicani, hoţii au reuşit să spargă seiful băncii, care conţinea lingouri de aur, bani în numerar şi bijuterii. 206 milioane de dolari din interiorul British Bank of the Middle East. Jaful a fost atît de mare încît „prada” a fost transportată cu trei camioane pînă la avionul de marfă ce a scos în afara ţării lingourile, banii şi bijuteriile furate. Valoarea jafului a fost estimat la aproximativ 206 milioane de dolari.

7. Furtul de la Banca Sumitomo Mitsui din Londra – 229 de de milioane de euro. În luna eptembrie a anului 2004, o reţea de conturi offshore, nenumărate parole şi informaţii despre conturi, au dus la păgubirea băncii Sumitomo Mitsui cu 229 de milioane de euro. Acesta ar fi putut deveni jaful perfect dacă unele formulare electronice nu ar fi fost depuse incorect. Hugh Rodley, împreună cu o armată de hackeri, au încercat să fure 229 de milioane de euro de la Banca Sumitomo Mitsui din Londra. Hugh Rodley, în vîrstă de 61 de ani, este considerat creierul din spatele întregii operaţiuni. El a angajat mai mulţi hackeri şi a călătorit în diferite ţări pentru a deschide conturi offshore. Gruparea a trimis ordine de transfer de bani, iar băncile care trebuiau să transfere sume mari de bani în Spania, Dubai, Hong Kong, Turcia şi Israel. Din nefericire pentru ei, unele greşeli făcute la depunerea hîrtiilor a dus în cele din urmă la arestarea lor. Creierul operaţiunii, Hugh Rodley, a fost condamnat la opt ani de închisoare.

6. Jaful de la banca Dar Es Salaam din Bagdad, Irak – 282 de milioane de dolari. În anul 2007, mai multe gărzi de la banca Dar Es Salaam din Bagdad au furat mai bine de un sfert de miliard de dolari. În ziua respectivă, banca avea o sumă neobişnuit de mare de numerar, iar cînd tura de zi a sosit la bancă a găsit uşile deschise şi seifurile goale. Oficialii cred că gardienii au avut parte de ajutor din partea miliţiei locale deoarece ar fi fost dificil pentru ei să se deplaseze cu o sumă atît de mari de bani fără a fi verificaţi de-a lungul tuturor punctelor de control din Bagdad-ul de la acea vreme.

5. Furtul de bonuri de trezorerie, Londra – 292 de milioane de euro. În noaptea de 2 Mai 1990, un poştaş în vîrstă de 58 de ani de la Money Broker Sheppards a fost jefuit după ce a fost ameninţat cu un cuţit. Bărbatul transporta bonuri de trezorerie de la bănci şi firme de construcţii. Hoţul a reuşit să fure de la poştaş 301 bonuri de tezaur a căror valoare a fost estimată la suma de 292 de milioane de euro. Cinci persoane au fost acuzate că au luate parte la jaful organizat de un anume Patrick Thomas, un escroc mărunt din sudul Londrei. Înainte de a fi pus sub acuzate, individul a fost găsit împuşcat în cap. Poliţiştii din Londra şi FBI-ul au reuşit să recupereze 299 din cele 301 bonuri de tezaur furate.

4. Furtul de la Muzeul Isabella Stewart Gardner, Boston – 500 de milioane de dolari. La data de 18 Martie 1990, în jurul orei 01.25, cînd locuitorii din Boston erau preocupaţi cu sărbătorirea zilei de Sfîntul Patrick, doi hoţi s-au deghizat în ofiţeri de poliţie şi au bătut la uşa muzeului din Boston. După ce au pătruns în muzeu, hoţii i-au spus unui gardian că pare familiar şi că au un mandat pe numele său, astfel că l-au pus să stea cu faţa la perete şi l-au încătuşat. La fel au procedat şi cu cel de-al doilea gardian, iar cînd au fost întrebaţi de ce sînt arestaţi, „poliţiştii” le-au spus acestora că nu sînt arestaţi şi că totul face parte dintr-un jaf. Cu paznicii eliminaţi din calea lor, cei doi hoţi au avut timpul necesar pentru a putea pleca cu 13 piese de artă foarte a căror valoare a fost estimată la 500 de milioane de dolari. Jaful a rămas nerezolvat pînă şi în ziua de astăzi, deşi reprezentanţii muzeului au oferit o recompensă de cinci milioane de dolari celui ce reuşea să ofere informaţii care să ducă la prinderea hoţilor.

3. Atacul hackerilor ruşi – un miliard de dolari. În ultimii doi ani, un grup de hackeri ruşi a reuşit să fure un miliard de dolari din conturile mai multor bănci din Statele Unite ale Americii, China şi Europa. Hackerii au reuşit să acceseze sistemele băncilor, să înveţe operaţiunile acestora, iar apoi au utilizat cunoştinţele acumulate pentru a transfera bani prin conturi false. Gruparea de hackeri ruşi au atacat peste 100 de bănci din 30 de ţări, furînd din conturile fiecăreia în jur de 10 milioane de dolari. Autorii nu au fost descoperiţi nici pînă în prezent.

2. Furtul de la Banca Centrală a Irakului – un miliard de dolari. La doar cîteva ore de la începerea războiului din Irak, Saddam Hussein le-a ordonat fiului său şi unui consilier apropiat să retragă din conturile Băncii Centrale a Irakului suma de un miliard de dolari. Cum americanii se pregăteau să bombardeze Irak-ul, dictatorul Saddam Hussein avea nevoie să-şi asigure finanţe suficiente pentru a-i fi garantată supravieţuirea. El i-a dat fiului său o notă scrisă de mînă, pe care şi-a pusă semnătura, pentru a putea scoate din bancă miliardul de dolari. A fost nevoie de două ore pentru ca o echipă de muncitori să încarce banii în remorcile a trei TIR-uri.

1. Stephane Breitwieser – 1,4 miliarde de dolari. Stephane Breitwieser este un francez al cărei viaţă poate sta la baza unui film de real succes. Acesta a fost un chelner francez, ce a furat 239 de opere de artă care valorează în total 1,4 miliarde de dolari. Breitwieser este unic prin faptul că el nu a furat pentru a obţine bani, ci pentru a-şi construi propria sa colecţie personală. Furturile sale au fost comise în 172 de muzee, într-o perioadă de şase ani de zile, timp în care a călătorit prin Europa şi a lucrat ca şi chelner. Francezul a păstrat operele de artă furate în dormitorul său, din casa mamei sale. Breitwieser a fost prins în anul 2001 şi a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Adevărul.ro