CELE MAI BINE PĂZITE SECRETE ALE BUCĂTARILOR PROFESIONIŞTI

Există foarte multe tehnici şi “secrete” pe care le poţi pune în aplicare şi acasă. Cum reuşesc bucătarii de top să dea un gust divin mîncărurilor? Iată ce notează food-hacks.wonderhowto.com:

1. Gătesc mîncarea la foc iute

Puţini sînt cei care nu se tem să gătească la temperaturi ridicate… Însă friptura nu va prinde acea crustă delicioasă la foc mediu şi nici legumele nu-şi vor păstra textura fermă dacă sînt fierte la foc mic. Desigur, asta nu înseamnă că de acum înainte trebuie să găteşti toate alimentele la foc mare. Din cînd în cînd, însă, trebuie să faci şi excepţii!

Cum îţi dai seama cînd trebuie să găteşti la foc mic, mediu sau iute? Gîndeşte-te la textura pe care vrei să o obţii. Focul iute găteşte alimentele la suprafaţă mai repede decît în interior aşa că, dacă vrei ca friptura să fie moale, găteşte-o la foc mic. Totuşi, dacă vrei acea crustă arămie, crocantă, dă focul mare!

2. Pregătesc toate ingredientele înainte

Dacă şi tu eşti unul dintre cei care intră în panică în momentul în care trebuie să pună ceapa netăiată încă la călit, atunci ştii că să ai toate ingredientele cîntărite, curăţate şi tăiate înainte de a te apuca de gătit îţi uşurează treaba. Una dintre primele lecţii pe care le învaţă bucătarii profesionişti este aceea că ingredientele trebuie să fie pregătite în avans.

Aşadar, înainte de a începe să găteşti, înşiră la îndemînă toate ingredientele necesare reţetei, de la ulei, la condimente. Astfel, vei fi cît se poate de eficient.

3. Folosesc foarte multă ceapă

Ceapa este unul dintre cele mai subapreciate ingrediente în bucătăriile comune. Aceasta, însă, poate fi folosită pentru a da savoare în mai toate felurile de mîncare. Renumitul bucătar Anthony Bourdain mărtuiseşte, în cartea “Kitchen Confidential“, că în restaurantele sale se folosesc pînă la 9 kg de ceapă zilnic!

4. Gătesc cu supă preparată “în casă”

Foarte multe reţete necesită folosirea supelor de pui, vită sau legume. Şi să recunoaştem, ne este mai uşor să folosim supele la conservă, din comerţ. Cele preparate în casă, însă, sînt mult mai aromate şi mai sănătoase decît acestea. Majoritatea bucătarilor profesionişti pregătesc o cantitate generoasă de supă cel puţin o dată pe săptămînă. Aceasta va fi folosită pentru a da gust mîncărurilor ori de cîte ori o va cere reţeta.

Supa făcută în casă nu necesită prea multă pregătire. Poţi fierbe oasele şi zgîrciurile rămase de la carnea pe care o găteşti de-a lungul săptămînii. Le speli bine, le pui într-o oală cu apă rece şi un strop de sare şi le fierbi o oră, două. Fireşte, poţi adăuga şi cîţiva morcovi curăţaţi, ţelină sau ceapă, sau poţi fierbe doar legume cu sare, pentru supa de legume.

5. Rumenesc legumele sau carnea în unt

În momentul în care sînt întrebaţi care este ingredientul secret al unei reţete, marea majoritate a bucătarilor răspund: untul. Folosit la sotat, untul îşi transferă aroma. De altfel, untul asigură sosurilor acea textură bogată, cremoasă.

6. Lasă friptura să se aşeze

Nimic nu este mai frustrant decît să priveşti friptura cum se răceşte sub ochii tăi, dar crede-ne, este spre binele tău! Dacă o tai imediat ce o scoţi din cuptor, friptura îşi va pierde sucul. Cînd se găteşte, sucul se strînge în mijlocul bucăţii de carne. Dacă o laşi cîteva clipe să se odihnească, vei permite lichidului să inunde întreaga bucată de carne.

Pentru o friptură nu prea groasă, 5-10 minute sînt suficiente. Cu cît bucata de carne este mai mare însă, cu atît mai mult trebuie să o laşi să se aşeze.

7. Folosesc ierburi aromatice şi condimente proaspete

Există o diferenţă enormă între ierburile aromatice uscate şi cele proaspete, busuiocul şi rozmarinul fiind între cele mai concludente. Regula este valabilă şi în cazul condimentelor. Dacă borcanul cu piper sau boia stă în cămară de mai bine de 5 ani, aruncă-l! Condimentele bune de folosit au un miros înţepător, puternic. Dacă nu-l simţi, nu le mai folosi.

8. Toacă ingredientele ca la carte

Tăiatul legumelor la aceeaşi dimensiune nu ţine doar de partea estetică a mîncărurilor. Cînd sînt de aceeaşi dimensiune, alimentele se gătesc în acelaşi timp. Astfel, mîncarea nu va fi şi apoasă, şi gumată.

9. Prezentarea face diferenţa!

Cînd ornează farfuriile, bucătarii nu-şi irosesc timpul! Felul în care arată mîncarea te îmbie să o guşti. Dă frîu liber creativităţii şi, cu puţină culoare, farfuriile tale vor spune o poveste. Una delicioasă!

Sursa: Revista Presei