CEL MAI GREU EXAMEN EUROPEAN DE SUPRAVIETUIRE POLITICA A PDM

În Martie, guvernanţii ori îşi vor asuma principiile europene, ori îşi vor consolida statutul de partid totalitar

Echilibristica PDM pentru propria-i supravieţuire politică nu-i deloc aşa de inteligentă cum ar dori să se creadă. Guvernarea PDM a căzut într-o capcană pe care a destinat-o tuturor oponenţilor politici numai nu sieşi. Aceasta s-a întîmplat încă de cînd şi-a asumat guvernarea absolută a ţării. Una-i să guvernezi în coaliţie cu Filat şi Ghimpu, alta-i să guvernezi în calitate de partid unic, devenit majoritar prin metode care nu au nimic de-a face cu democraţia. În coaliţie de guvernare, un partid poate să mai găsească pretexte pentru nereuşite în faţa partenerilor externi, dar cînd guvernează singur se schimbă datele problemei. Pentru PDM, simularea unei pretinse alianţe democrate cu Iurie Leancă sau cu alţi transfugi politici pretinşi independenţi nu mai reprezintă nici o legitimitate acceptată măcar formal de către UE sau SUA.

UE ş SUA ştiu prea bine cine a furat miliardul şi de ce guvernanţii nu doresc recuperarea lui şi pedepsirea vinovaţilor. Pentru UE şi SUA este clar că guvernanţii au transformat Republica Moldova într-un simplu membru de rînd al PDM. Occidentul a înţeles de mult timp că parcursul asumat al integrării europene este o tragere de timp, o tentativă prin care guvernanţii îşi imaginează că vor fi lăsaţi să-şi facă de cap deoarece, din milostenie, UE se va gînd mai întîi la popor şi va debloca asistenţa financiară multaşteptată. Nici prin cap nu le trece actualilor guvernanţi gîndul că UE este suficient de pragmatică încît să pretindă democratic că primii care trebuie să aibă grijă de soarta moldovenilor sînt ei, guvernanţii, mai apoi, suplimentar, europenii.

Capcana cea mai periculoasă în care au picat actualii guvernanţi a fost declanşată tot de către ei din clipa în care şi-au fixat drept obiectiv politic de ţară integrarea europeană. Fireşte că oficialii şi analiştii europeni „se amuză diplomatic” atunci cînd aud că guvernanţii moldoveni, spre a deveni mai credibili şi într-o ultimă tentativă de manipulare externă inutilă de supravieţuire, vor să introducă în Constituţie obiectivul integrării europene a ţării. Este o stupizenie politică amatoricească, asemănătoare cu dorinţa unuia care a furat dintr-o biserică şi ştie că preotul îl bănuieşte, dar el, crezînd că astfel se va purifica, îi cere preotului fata în căsătorie în piaţa publică, jurîndu-se în faţa lui Dumnezeu că o iubeşte.

Piatra de hotar a PDM a fost pusă atunci cînd a intenţionat să introducă votul uninominal. A fost „sfinţită” atunci cînd, prin şantajarea politică a socialiştilor, PSRM a fost nevoit să cedeze şi să accepte măcar votul mixt. Din acel moment, problemele partidului unic PDM au început să devină statui vizibile în piaţa publică, internă şi internaţională. Este inutil să mă repet că de votul uninominal sau mixt are nevoie doar PDM, căci în sistemul de liste nu ar mai fi intrat în Parlament, pe cînd aşa, de, „independenţii” abia aşteaptă să fie cumpăraţi.     

După cum se ştie, introducerea votului mixt a atras critici din partea SUA, UE şi a Comisiei de la Veneţia, care a contraindicat această modificare a Codului Electoral. Criticii occidentali ai acestui nou sistem de votare au ţinut seamă de normele juridice şi principiile europene, recomandînd păstrarea vechiului sistem, indiferent de faptul că acesta asigură victoria detaşată a PSRM în viitoarele alegeri parlamentare. Pentru occidentali, esenţiale sînt principiile, valorile şi Statul de drept, nu cine va cîştiga alegerile, important fiind ca ele să fie democratice.

În luna Martie, însă, PDM va fi pus în faţa celui mai crunt examen european. Atunci, Comisia de la Veneţia se va pronunţa decisiv în privinţa introducerii sistemului mixt de votare. Aşa cum este previzibil, Comisia îşi va păstra poziţia anterioară, de contraindicare a votului mixt. Ce va face PDM în acest caz şi în contextul în care declară că este un partid proeuropean şi introduce şi în Constituţie obiectivul integrării europene? Ştiind că revenind la vechiul sistem de vot nu va intra în Parlament, ne aşteptăm ca PDM să nu respecte recomandările Comisiei de la Veneţia. Atunci cum va explica propriilor cetăţeni şi oficialilor europeni această opoziţie în faţa unei UE în care spun că vor să se integreze? Chestia cu dreptul suveran al fiecărui stat de a-şi alege singur opţiunile politice şi legislative este deja răsuflată, mai ales că vine din partea unei ţări care este aspirantă la integrarea în UE, ceea ce presupune respectarea cu sfinţenie a tuturor recomandărilor.

În luna Martie, PDM ori îşi va asuma cu decenţă principiile europene şi va admite că nu poate rămîne la guvernare pentru eternitate, ori va sfida întreg Occidentul şi îşi va consolida statutul de partid totalitar. A doua variantă este cea mai plauzibilă. PDM este prins în cea mai teribilă capcană din istoria sa, iar socialiştii şi Preşedinţia, oricît de mult ar fi de hărţuiţi de PDM-Plahotniuc, nu au decît să se amuze cu gîndul la şantajul politic la care au fost obligaţi să răspundă prin votarea votului mixt. A, din automatism am tot spus PDM! Nu, Vladimir Plahotniuc va decide totul, numai că, în raport cu Occidentul, va fi pus în aceeaşi situaţie în care a fost pus şi Vladimir Voronin în 2009, numai că nu la fel de blîndă!

Mihai CONŢIU