Cei mai periculosi oameni aflati pe lista “Most Wanted” dupa uciderea liderului IS

Nu a atins niciodată un telefon mobil, nu a avut o casă permanentă, un spion i-a furat lenjeria intimă, iar Donald Trump a povestit despre operațiunea care i-a adus moartea.

Aceasta a fost viața celui mai periculos și mai căutat om din lume, fostul lider ISIS. Lista celor mai periculoși și mai căutați oameni este întocmită cu ajutorul autorităților din întreaga lume, numindu-se pentru fiecare țară în parte cîte doi suspecți, scrie The Guardian. Astăzi, printre cei mai căutați oameni din lume se numără liderul Boko Haram, hackerul Guccifer 2.0, fiul lui El Chapo și noul lider ISIS, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi.

Abubakar Shekau este, din 2009, liderul Boko Haram, o grupare islamistă din Nordul Nigeriei. Printre faptele sale cele mai atroce se numără și răpirea a peste 200 de fete dintr-o școală din orașul Chibok.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi este noul lider ISIS, potrivit agenției de presă islamiste AMAQ.

Ayman al-Zawahiri este liderul unei grupări extremiste din Egipt. Zawahiri conduce, de la moartea lui Osama bin Laden, gruparea Al-Qaida.

Miliardarul Ibrahim Dawood este considerat ca fiind iniţiatorul unor atacuri cu bombă în Mumbai, în 1993, care s-au soldat cu moartea a peste 250 de persoane. În ciuda acestor acuzații, Dawood trăiește în continuare în lux și este implicat în afaceri imobiliare în Marea Britanie.

Ovidio Guzman este fiul celebrului traficant de droguri El Chapo. Zeci de polițiști mexicani au reușit să-l prindă pe Ovidio în urmă cu cîteva săptămîni, dar s-au trezit în mijlocul unei ambuscade și au fost nevoiți să-l elibereze. El nu este considerat șeful organizației tatălui său, dar după evadarea sa recentă, autoritățile mexicane vor fi deosebit de dornice să arate că îl pot aduce în fața Justiției.

Cel mai căutat om din Asia este Tse Chi Lop, liderul unei grupări de traficanți de droguri. Se spune că bărbatul ar fi protejat în permanență de mai mulți practicanți de kickbox din Thailanda.

Cea mai mare recompensă din Europa este rezervată hoțului și răpitorului Vassilis Paleokostas. Supranumit „Cel de neatins”, de naționalitate elenă, Paleokostas a fugit din închisoare în 2006 la bordul unui elicopter deturnat de fratele său. El a fost arestat din nou doi ani mai tîrziu, dar a scăpat din aceeași închisoare, din nou la bordul unui elicopter, în Februarie 2009. Grecia va plăti un milion de euro celor care ajută să-l captureze.

Mattei Messina Denaro, supranumit „ultimul Mohican al vechii mafii”, figura crimei organizate siciliene este unul dintre cei mai căutați fugari din lume, ascunzîndu-se din 1993. Denaro, în vîrstă de 57 de ani, a afirmat: „Am umplut un cimitir de unul singur”. Stilul său de viață luxos este menținut de anturajul format din bancheri, oameni de afaceri și politicieni proeminenți.

Printre cei mai căutați oameni din lume se numără și Guccifer 2.0, o persoană sau un grup de persoane care au atacat serverele Partidului Democrat din Statele Unite în 2016.

Departamentul de justiție american, anul trecut, a condamnat 12 ruși pentru hacking, toți membri ai GRU, o agenție rusă de informații militare. Este puțin probabil ca Kremlinul să predea vreunul dintre inculpați forțelor de ordine din SUA.

Félicien Kabuga este dorit de Tribunalul Penal Internațional pentru presupusul său rol în facilitarea genocidului din 1994 din Rwanda, în care au fost masacrați peste 800.000 de bărbați, femei și copii. Kabuga, deși avea 84 de ani, și-a folosit posturile de radio pentru a incita la ura împotriva minorilor Tutsi și este acuzat că a furnizat armele folosite în masacru.