CEI MAI BUNI AGENTI DE PREVENIRE A REUMATISMULUI: CAPSUNILE

Simbol al frumuseții verii, căpșunile nu ne cuceresc doar cu gustul și cu aroma lor inconfundabilă, ci ne demonstrează mereu puterea lor ca medicament. Dar pentru a obține efectele terapeutice trebuie să alegeți doar fructele proaspete, pline de savoare.

 

Rol protector asupra inimii

Culoarea roșie datorată antocienilor din căpșuni are un efect protector atît asupra inimii, cît și a vaselor de sînge, împiedicînd depunerile de grăsimi de pe arterele coronare. La rîndul lor, substanțele care dau mirosul acela apetisant al fructelor au efect antiinflamator și tonic cardiac. În concluzie, cura cu căpșuni este cel mai bun remediu pentru a preveni bolile vasculare și cardiace. În același timp, specialiștii spun că doar 300 g fructe pe zi asigură necesarul zilnic de vitamina C, de aceea căpșunile se numără printre cei mai puternici agenți de prevenire a bolilor reumatice. În ceea ce privește colesterolul și trigliceridele mărite, un kilogram de căpșuni consumat în fiecare zi scade colesterolul negativ, asigurînd totodată și necesarul de fibre de care are nevoie organismul uman. Cura recomandată este de trei săptămîni.

 

Adjuvant contra varicelor

Un tratament cu căpșuni, vișine, cireșe sau cu zmeură are efecte incredibile asupra vaselor de sînge și asupra venelor în special. Se ține o cură de două săptămîni, timp în care se consumă 1,5 kilograme de fructe proaspete pe zi. Tratamentul este excelent și pentru staze venoase și hemoroizi. Potrivit cercetătorilor, căpșunile sînt în topul celor mai bune antireumatice, consumul lor ducînd la scăderea semnificativă a puseelor reumatice, a inflamării articulațiilor, a pierderii elasticității acestora. Pentru tratarea artritei reumatoide și a artrozei se recomandă o cură de o lună cu căpșuni, timp în care se consumă minimum 800 de grame pe zi. Cura cu căpșuni este indicată și pentru tratarea gutei. În acest caz se consumă zilnic 1-1,5 kilograme, o perioadă de 21 de zile. Tratamentul ajută la eliminarea acidului uric din țesuturi și duce la mobilitatea articulațiilor afectate.

 

Vine de hac obezităţii

Căpșunile sînt totodată și fructele care vă scapă de kilogramele în plus, curățînd și organismul de toxine. Din acest motiv, este tratamentul cel mai bun în această perioadă pentru a veni de hac obezității. Cura durează trei săptămîni și se consumă un kilogram de fructe pe zi. Interesant este faptul că acele kilograme nu vor mai fi depuse la loc dacă se menține o dietă echilibrată. Tot căpșunile sînt ideale și pentru persoanele care suferă de litiază renală, deoarece au un efect diuretic extraordinar. Specialiștii recomandă în acest caz un kilogram de căpșuni pe zi, de preferat dimineața și la prînz, timp de două săptămîni. În cazul diabetului, se consumă o perioadă cît mai lungă 300 de grame de fructe pe zi. Tratamentul, deși pare extrem de simplu, stabilizează valorile glicemiei.

 

Benefice în intoxicațiile tabagice și alcoolice

Căpșunile acționează totodată și împotriva intoxicațiilor, ajutînd la eliminarea substanțelor nocive din organism (în cazul fumătorilor, nicotina), la repararea daunelor produse de acestea și la anihilarea dependenței. În acest caz se consumă zilnic un kilogram de căpșuni, în cure cît mai lungi. Mai multe studii făcute în Statele Unite ale Americii indică aceste fructe ca fiind printre cele mai puternice alimente pentru stoparea și chiar inversarea proceselor de îmbătrînire. Se țin tratamente de pînă la patru săptămîni, timp în care se consumă minimum jumătate de kilogram de fructe pe zi. Corelat cu alte remedii vermifuge (ca pelinul sau ca usturoiul), tratamentul cu căpșuni precum și o igienă impecabilă duc la eliminarea viermilor intestinali. Se consumă dimineața minimum 500 g căpșuni, iar pînă la ora 12:00 nu mai consumați nimic. Tratamentul durează două săptămîni și este un bun adjuvant și contra teniei.

 

Ştiați că...

... aceste fructe conțin acid folic, o substanță ce previne apariția malformațiilor fătului?

... sînt un excelent adjuvant în vindecarea rănilor și a arsurilor?

... taninurile conținute de căpșuni au un efect vindecător asupra gingiilor, ajutînd la eliminarea inflamaţiilor?

... se administrează cu grijă în gastrită, în colită de fermentație, în sindromul colonului iritabil și în diaree cronică?

 

Recomandarea nutriţioniştilor

Doza minimă recomandată de nutriționiști este de 150 de grame pe zi. Pentru o cură cu căpșuni se consumă zilnic 1-1,5 kilograme, în mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute înaintea meselor principale. Fructele se mănîncă bine spălate și se îndepărtează toate părțile stricate sau intrate în fermentație. O cură de căpșuni durează între șapte zile și maximum o lună.

 

Revitalizează tenul

Pentru orice tip de ten, dar mai ales pentru cel gras, masca din căpșuni este o binefacere, întrucît redă vigoarea tenului. Modul de preparare este următorul: se pun într-un bol nouă-zece căpșuni și se pasează pînă devin o pastă, apoi se adaugă trei linguri cu miere și se omogenizează. În cazul tenului gras se adaugă și o lingură cu zeamă de lămîie. Masca se aplică însă cu gesturi fine, începînd de la bărbie și înaintînd spre pomeți și spre frunte. Se păstrează 15 minute, apoi se îndepărtează cu apă călduță.

După revista „Taifasuri”