CEHIA REFUZA SA FIE DUSMANUL RUSIEI

Recent, premierul ceh Andrej Babiš a declarat că nu percepe Rusia ca pe o amenințare. ”Cehia trebuie să negocieze cu Rusia, să găsească o modalitate de a optimiza relațiile. Celelalte state demult discută cu Moscova”, a spus Andrej Babiš.

”Probabil ar trebui să începem de la ceea ce s-a înt]mplat după al doilea război mondial. Adică, în esență, noi sîntem aliați. Rusia, SUA, Anglia și Franța au creat ONU. Rusia este membru al Consiliului de securitate ONU. Noi trebuie să discutăm cu Moscova, bunăoară, despre situația din Siria. În opinia mea, noi, cei din Europa, am fost inadecvați și am subapreciat rolul Rusiei. Este foarte important ca situația în Siria să se stabilizeze și refugiații să revină acasă, iar fără Rusia acest lucru e imposibil”, a mai spus premierul ceh.

Solicitat să comenteze declarația premierului, președintele Partidului Comunist al Cehiei și Moraviei, Vojtěch Filip, care mai deține și funcția de vice-președinte al Camerei deputaților, a spus: ”Sînt bucuros că premierul, în sfîrșit, a înțeles acest lucru. Cred că țara noastră trebuie să dezvolte prioritar relațiile cu asemenea state care pun bazele unei lumi multipolare. Acestea sînt Federația Rusă, Republica Populară Chineză și Statele Unite”.

Președintele Camerei deputaților Tomio Okamura, care reprezintă Partidul ”Libertate și democrație directă”, a spus că formațiunea sa este singura fracțiune parlamentară care nu susține politica externă de confruntare a Uniunii Europene. ”Noi optăm pentru politica negocierilor și cooperării. Și, ceea ce este foarte important, părerea noastră despre migrațiune este total opusă celei a Uniunii Europene și a cancelarului Angela Merkel”, a declarat Okamura.

Deputatul Jakub Michálek, însă, l-a criticat pe premierul ceh și l-a acuzat de inconsecvență. ”Domnul Andrej Babiš spune ceea ce vor să audă de la dînsul. La întîlnirea cu Merkel el a spus că opinia sa asupra crizei imigranților coincide cu cea a cancelarului german, iar societății cehe el îi declară că nu vrea să primească imigranți”, a menţionat Michálek. El a mai adăugat că Praga este obligată să colaboreze cu Guvernul Rusiei. ”Chiar și în timpul Uniunii Sovietice exista o comunicare, dificilă, dar oricum se comunica”, a conchis deputatul.

După Parlamentní listy, Cehia