CEHIA: ANDREJ BABIS, FOARTE PROBABIL VIITOR PREMIER, CRITICA SANCTIUNILE UE CONTRA RUSIEI

Sancțiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană sînt ineficiente, iar acordul de la Minsk pentru încetarea luptelor în estul Ucrainei nu dă rezultate, a afirmat joi miliardarul ceh Andrej Babis, care foarte probabil va deveni prim-ministrul Republicii Cehe, informează Reuters.

Uniunea Europeană a impus primele sancțiuni împotriva Rusiei după ce aceasta a anexat Crimeea, în martie 2014.

Andrej Babis, al cărui partid ANO este cotat cu cel puțin 10% din intențiile electoratului în perspective alegerilor din 20-21 octombrie, a declarat pentru cotidianul financiar Hospodarske Noviny că Rusia este agresoare, dar că sancțiunile nu au schimbat cu nimic situația. Totuși, Babis a evitat să afirme că aceste sancțiuni ar trebui să fie ridicate.

''Sancțiunile nu au forțat Rusia să părăsească Crimeea. Acordul de la Minsk nu funcționează. Se pune întrebarea ce este de făcut în continuare'', a spus el.

Coaliția guvernamentală de la Praga, condusă de social-democrați și care include ANO, a susținut sancțiunile UE impuse Moscovei.

Babis, care este de asemenea un critic al zonei euro, va juca probabil un rol mai activ în politica externă dacă va deveni șef al guvernului ceh. El a menționat că, deși în actualul guvern politica externă este în cea mai mare parte realizată de Ministerul de Externe, în opinia sa prim-ministrul ar trebui să aibă rolul primordial în acest domeniu.

Sursa: Agerpres