CEDO A EMIS O DECIZIE IN CAZUL TINARULUI IMPUSCAT LA TRECEREA DE LA PODUL PESTE NISTRU

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat pe 21 aprilie hotărîrea împotriva R. Moldova şi a Federaţiei Ruse privind cazul moldoveanului de 18 ani, care a fost împuşcat în ianuarie 2012 de către un militar rus la trecerea de la podul peste Nistru.

Ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, a făcut pe 21 aprilie publică hotărîrea, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a declarat că în privinţa Republicii Moldova „CEDO a ajuns la concluzia că punctul de control prin care a trecut tînărul în momentul tragediei era sub comanda militară a Federaţiei Ruse şi în acest caz nu poate fi cercetată jurisdicţia R. Moldova”.

“CEDO a constatat că a fost vorba de o încălcare a dreptului la viaţă, iar utilizarea unei arme de foc nu a fost justificată. În acest caz Federaţia Rusă urmează să achite familiei tînărului 35 de mii de euro prejudiciu moral şi cinci mii de euro prejudiciu material”, a afirmat Grosu.

În dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2012 un tînăr de 18 ani din satul Pîrîta, Dubăsari, a fost rănit mortal de un militar al forţelor pacificatoare în Zona de Securitate la trecerea de la podul peste Nistru din apropierea oraşului Vadul lui Vodă.

Militarul a împuşcat în maşina în care se afla tînărul din cauză că acesta ar fi ignorant de două ori indicatoarele rutiere şi ar fi refuzat să se supună ordinului de a opri.