CEDAM ORASUL DEMOCRATILOR?

Autor: Bogdan TÎRDEA

Eu de fiecare dată întreb cetățenii, și în special pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase, cu ce îi ajută boicotul, ce schimbări și ce avantaje vor obține în urma acestuia orășenii?

Spre marea mea stupoare,  nu am auzit niciun răspuns plauzibil, nu mai zic să fie concludent!

  1. Îl vor salva pe D. Chirtoacă? Nu. El nu va mai fi primar. Va fi demis prin decizie judecătorească. Așa cum a fost demis I. Gamrețchi, Chirinciuc, ș.a. În caz contrar, de ce Lucian Chirtoacă a fugit în România?
  2. Cui îi este convenabil acest boicot? Evident că PD care și-a numit deja propriul primar general interimar!
  3. Poate prin boicot se va ajunge la alegeri anticipate, așa cum și-o doresc cetățenii și așa cum a solicitat anterior opoziția? Iarăși nu. Boicotul e un mecanism de a evita alegerile! Deci, boicotul este convenabil PD!
  4. Vor eroda cumva puterea oligarhilor? Viceversa. PD se va consolida, preluînd după Parlament, Guvern, agenții… și Primăria!
  5. Vor obține schimbări în oraș spre bine, gen ieftinirea tarifelor, eradicarea corupției, administrare eficientă? Iarăși nu. Urmează scumpiri în lanț! Deservirea blocurilor va crește. Facturile la apă rece pentru consumatorii casnici deja au crescut de la 9 lei – la 10,69 (din mai, 2017). Același lucru se va întîmpla și cu agentul termic.

 Falsurile PL despre referendum

  1. Referendumul este un produs al voinței PSRM. Au existat cîteva grupuri de inițiativă civice. Anterior, practic toate fracțiunile CMC au sprijinit ideea!
  2. PL se opune cu vehemență preluării puterii în primărie de către PD! Atunci, de ce niciun funcționar PL nu face pușcărie? De ce a fost eliberat însuși D. Chirtoacă? De ce Valeriu Munteanu e convins că referendumul se va prăbuși? Aaaa, fiindcă au garanția de la PD!
  3. Referendumul este convenabil PD-PSRM. Atunci, de ce PL și PD îl boicotează iar PSRM se opune?
  4. PSRM vrea referendum, ca să pună mîna pe oraș! Ar fi așa. Doar că orașul a fost preluat de PD. Totodată, aceeași liberali se contrazic afirmînd că PSRM niciodată nu a cîștigat alegerile primarului de Chișinău, și nici nu le va cîștiga. Altfel spus, baieții s-au încurcat în proprile minciuni.

Despre scopurile reale ale Referendumului

Da, inițial referendumul țintea spre demisia lui Dorin Chirtoacă, pentru a obține alegeri anticipate. Din 6 noiembrie, cînd PD și-a numit propriul primar general interimar, Referendumul și-a schimbat obiectivele, dar și esența.

  1. Scopul referendumului nu este demisia sau menținerea lui Chirtoacă la Primărie. El deja nu va mai fi primar. Scopul este de a nu permite PD să mențină Primăria sub control!
  2. Declanșarea alegerilor anticipate a primarului. Fiindcă dacă referendumul va eșua, dna Silvia Radu va deveni primar interimar pînă în 2019, fără să fi fost aleasă! Ea va fi un primar numit, care va promova interesele nu ale orășenilor, dar ale PD-ului!
  3. Tentativa de a schimba lucrurile în oraș. Dacă vă aranjează facturile, care, apropo, se vor scumpi, drumurile, gunoiștea din Țînțăreni și copii bolnavi de cancer din acest sat, inundațiile periodice, 30 de stadioane distruse în 10 ani, zeci de grădinițe închise, corupția din Primărie, delapidarea terenurilor, mirosul de la stația de epurare, starea deplorabilă a fondului locativ și multe altele – poftim, stați acasă. Dacă nu-veniți la referendum. Încercați să fiți stăpînii propriului destin!
  4. Eliberarea orașului, iar apoi a țării din starea de captivitate, ieșirea de sub controlul oligarhilor. În 2007, anume după ce a cîștigat Chirtoacă Primăria, a căzut PCRM. Astăzi, dacă va fi cîștigată Primăria, va pierde PD, vor pierde oligarhii. Chirtoacă și echipa sa au 600 de dosare. Ei sunt ostatici, șantajabili. Nu pot face nimic. Ei doar vor consolida oligarhia.
  5. Reîntoarcerea puterii poporuluiReferendumul-este expresia supremă a voinței poporului, a democrației directe, fiind forma superioară a democrației, fiindcă permite poporului direct să decidă asupra unor probleme majore.

Iată de ce, un referendum, care este perfect legal, ar fi iresponsabil și chiar criminal să fie boicotat. Ar fi probabil ultima șansă de a mai schimba ceva.  Or, în 26 ani de independență, noi am avut doar 2 referendumuri, din care 1 a fost boicotat – în 2010.

Acum, istoria se repetă! Oligarhii se tem de referendum, fiindcă prin el, fie și pe o singură zi,  ei cedează puterea poporului!

Așadar, logic ar fi, ca măcar pentru o zi, puterea să ne aparțină?

Preluat de pe www.bogdantsirdea.eu