CEAIUL VERDE OPRESTE PIERDEREA MEMORIEI PRODUSA DE BOALA ALZHEIMER

Antioxidanţii din ceaiul verde (Camellia sinensis, Thea sinensis) pot anihila afectarea cerebrală produsă de boala Alzheimer, arată studiile. Se numeşte „verde”, deoarece frunzele sale sînt uscate rapid, în curent de aer fierbinte, ceea ce duce la conservarea clorofilei din ele (de unde şi culoarea sa). Ceaiul verde conţine cîteva substanţe numite alcaloizi, cu un efect intens de stimulare a sistemului nervos. Are o acţiune întineritoare asupra întregului organism, protejînd celulele de îmbătrînire (efect antioxidant), împiedicînd degenerarea anumitor ţesuturi, reglînd metabolismul.

Ceaiul verde opreşte pierderea memoriei

Alzheimer este o boală care afectează peste 60% dintre bătrîni. Această afecţiune duce la perturbări ale sistemului nervos, manifestate prin tulburări de memorie, de coordonare motorie şi de raţionament. Potrivit unui articol publicat în „Journal of Neuroscience”, dozele mari de antioxidanţi din ceaiul verde au efecte foarte bune în cazul persoanelor ce dezvoltaseră boala Alzheimer. După doar cîteva luni de la începerea experimentului, cercetătorii au constatat că antioxidanţii din ceaiul verde opreau procesele de pierdere a memoriei şi ajutau la refacerea anumitor funcţii ale sistemului nervos central. Ceaiul verde opreşte pierderea memoriei şi reface anumite funcţii ale sistemului nervos central Ceaiul verde – mod de preparare

Într-o cană de apă (200 ml) se pune 1 linguriţă rasă de ceai verde (plantă), care se lasă la macerat, la temperatura camerei, de seara pînă dimineaţa, cînd se filtrează. Extractul la rece obţinut se pune deoparte, urmînd ca ceaiul verde rămas se fie opărit cu încă o cană de apă fierbinte – se lasă să infuzeze 20 de minute, după care se strecoară. În final, cele două extracte se combină, obţinîndu-se aproximativ jumătate de litru de infuzie.

Mod de administrare

Se consumă 1 litru de infuzie pe zi, în cure de 2 luni, cu pauze de 1 săptămînă. În cadrul unei cercetări, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leeds din Marea Britanie au folosit substanţele din ceaiul verde (polifenolul epigalocatechin galate (EGCG) şi din vinul roşu (resveratrol) pentru a bloca mecanismele de acţiune a bolii Alzheimer. S-a constatat astfel că extractele din ceaiul verde şi din vinul roşu împiedică agresarea celulelor neuronale de către formaţiunile de amiloid.

Contraindicaţii

Persoanele hipertensive, cardiacii cu probleme foarte grave şi bolnavii aflaţi sub medicaţie psihotropă vor consuma ceai verde doar la sfatul specialistului. Nu se consumă cantităţi mari de ceai verde după ora 17.
Sursa: topremediinaturiste.ro